Taistelut jatkuvat Tripolissa – Libyan hallituksen ja kapinallisten ilmavoimat alkoivat tehdä ilmaiskuja

Yhdysvallat vetää joukkonsa pois Libyasta turvallisuussyistä.

Libya
Hallitusta tukevien joukkojen ajoneuvoja, jotka varustettu ilmatorjuntatykeillä.
Hallitusta tukevien joukkojen ajoneuvoja, jotka varustettu ilmatorjuntatykeillä.Stringer / EPA

Libyan hallituksen joukkojen ja sitä vastaan taistelevan niinsanotun Libyan kansallisarmeijan väliset yhteenotot ovat jatkuneet pääkaupungin Tripolin eteläpuolella.

Kansallisarmeija eteni kuluneen viikon aikana noin 20 kilometrin päähän Tripolin keskustasta ja valtasi kaupungin kansainvälisen lentokentän.

Tämän päivän aikana eteneminen näyttää pysähtyneen. Libyasta tihkuneiden tietojen mukaan kansallisarmeija on kärsinyt myös tappioita yhteenotoissa lentokentän lähistöllä.

Hallitusta tukevat joukot ovat ilmoittaneet aloittavansa vastaiskun, operaatio Vihan tulivuoren, karkottaakseen hyökkääjät. Vastaiskusta ei kuitenkaan toistaiseksi ole nähty mainittavia merkkejä.

Libyan ilmavoimat on tehnyt muutamia ilmahyökkäyksiä kapinallisten kohteisiin. Myös kapinallisarmeijan hävittäjä on tehnyt iskun hallituksen joukkoja vastaan.

Libyan kansallisarmeijalla kerrotaan olevan (siirryt toiseen palveluun) muutamia neuvostoliittolaisvalmisteisia MiG-21-hävittäjiä, joita se olisi saanut Egyptiltä.

Ilmaiskujen uhreista tai vaikutuksista ei ole tietoa. Ranska kertoo saaneensa Libyan johdolta tiedon, että alkuviikolla puhjenneessa sodassa olisi kuollut ainakin 21 ihmistä.

YK vaatii, että Tripoliin on saatava kaksi tuntia kestävä tulitauko, jotta haavoittuneet saadaan turvaan. Tänään vaatimukseen ei suostuttu.

Tripolissa olevat toimittajat kertovat, että kaupungin asukkaat hamstraavat elintarvikkeita ja polttoainetta.

Yhdysvallat siirsi tänään sunnuntaina suurimman osan Libyassa olevista sotilaistaan Välimerellä oleville laivaston aluksille. Siirtoa perusteltiin turvallisuussyillä. USA:lla on ollut Libyassa pieni osasto, jonka tehtävänä on tukea Libyan hallitusta taistelussa maassa toimivia Al-Qaida- ja Isis-terroristijärjestöjä vastaan.

Taistelut lähestyvät Libyan pääkaupunkia – päälentokenttä on välillä hallituksen, välillä kapinallisten hallussa

YK:n turvallisuusneuvosto kehottaa kapinalliskenraalia perääntymään Libyassa

Lähteet: AP, Reuters