1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Analyysi: Virossa puoluekolmikko pelasi vaalivoittajan ulos hallituksesta – oikeistopopulistit etenemässä johtopaikoille

Viron venäjänkieliset kokevat tulleensa petetyiksi, kun taas kulttuuriväki pelkää populismin nousua, kirjoittaa Ylen toimittaja Tallinnassa Silja Massa.

Viro
Viron keskustapuolueen (Keskerakond) puheenjohtaja Juri Ratas
Viron keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas nousi pääministeriksi kesken viime hallituskauden, vuonna 2016. On arvioitu, että hänellä oli kova tahto jatkaa pääministerinä.Raul Mee / Lehtikuva

TallinnaVirossa on syntynyt yllättäen hallitussopu, kun kolme puoluetta – Keskusta, oikeistolainen Isänmaa ja oikeistopopulistinen Ekre – julkistivat yhdessä laatimansa hallitussopimuksen.

Sopimuksen mukaan hallituksen johdossa jatkaa keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas. Ratas on toiminut Viron pääministerinä vuodesta 2016.

Talousministeriksi on nousemassa keskustapuolueen Taavi Aas, sisäministeriksi Ekre-puolueen johtaja Mart Helme, valtiovarainministeriksi tämän poika, toinen Ekre-politiikko Martin Helme, puolustusministeriksi Isänmaa-puolueen Jüri Luik ja oikeusministeriksi Isänmaa-puolueen Raivo Aeg.

Reformipuolueen Kallasta oli povattu pääministeriksi

Maaliskuun parlamenttivaalien jälkeen Virossa pidettiin varmana, että vaalit voittaneesta reformipuolueesta tulee uusi pääministeripuolue ja sen johtajasta Kaja Kallaksesta Viron uusi pääministeri.

Yllättäen toiseksi eniten ääniä saanut keskustapuolue aloitti kuitenkin hallitusneuvottelut konservatiivisen kansanpuolueen Ekren ja kansallismielisen, oikeistolaisen Isänmaa-puolueen kanssa.

Keskustapuolueella, Isänmaalla ja Ekrellä on enemmistö parlamentin 101 paikasta – yhteensä 57 edustajaa.

Yhdessä nämä kolme puoluetta siis pelasivat vaalivoittajan ulos hallituksesta.

Avainasemassa oli Isänmaa-puolue, jolla on parlamentissa kaksitoista paikkaa. Jos se olisi suostunut reformipuolueen ehdottamaan hallitusyhteistyöhön, Viroon olisi syntynyt reformipuolueen, Isänmaan ja sosiaalidemokraattien muodostama hallitus.

Venäjänkieliset ja kulttuuriväki vastustavat

Keskustan, Ekren ja Isänmaa-puolueen yhteishallitus yllätti monet etenkin siksi, että keskustapuolue on perinteisesti ollut venäjänkielisen kansanosan suosiossa. Ekre taas tunnetaan vahvasta Venäjä-vastaisuudestaan.

Ekre on ajanut koulutuksen muuttamista Virossa kokonaan vironkieliseksi, kun taas keskustapuolue puolusti vaaleissa venäjänkielisten oikeutta saada opetusta omalla kielellään.

Monet Viron venäjänkielisistä kokevat nyt Jüri Rataksen pettäneen heidän luottamuksensa.

Mielipidemittausten mukaan keskustapuolueen kannatus onkin laskenut vaalien jälkeen selvästi.

Myös keskustapuolueen sisällä kuohuu. Etenkin puolueen "venäläissiipi" on vastustanut äänekkäästi Ekren kanssa muodostettavaa hallitusta. Puolueen nuori, nouseva tähti Raimond Kaljulaid ilmoitti eroavansa puolueesta.

Joidenkin analyysien mukaan uusi hallitus on Jüri Ratakselle poliittinen itsemurha.

Myös kulttuuriväki vastustaa uutta hallitusta. Sosiaalisessa mediassa on käynnissä liike avoimemman ja kansainvälisemmän Viron puolesta vastalauseena uudelle konservatiivihallitukselle.

Sopimus ennustaa konservatiivista hallituskautta

Ensimmäistä kertaa hallitukseen nouseva Ekre-puolue tunnetaan ennen kaikkea maahanmuuttokriittistä kannanotoistaan sekä konservatiivisesta perhepolitiikastaan. Puolueen mielestä avioliitto pitää säilyttää miehen ja naisen välisenä ja abortit pitäisi kieltää.

Politiikan tutkijat Virossa pelkäävät nyt, että populistinen retoriikka normalisoituu ja leviää myös muihin puolueisiin ja Viron yhteiskuntaan laajemminkin.

Uuden hallituksen julkaisemassa sopimustekstissä onkin maahanmuuttokriittinen ja konservatiivinen sävy.

Hallitus aikoo seurata tarkasti Eurooppaan suuntautuvaa siirtolaisuutta. Viron maahanmuuttopolitiikka pysyy jatkossakin tiukkana.

Rajavalvontaa tullaan tehostamaan ja puolustusvoimille luvataan vähintään kaksi prosenttia Viron bruttokansantuotteesta. Maassa laittomasti oleskelevia tullaan kontrolloimaan entistä tarkemmin.

Sopimuksessa hallitus esittää myös lisäävänsä kansanäänestyksiä ja laillistavansa kansalaisaloitteiden tekemisen.

Yksi hallituksen suunnittelemista kansanäänestyksistä koskee avioliittolakia. Samaa sukupuolta olevat eivät saa Virossa solmia avioliittoa.

Tilanne voi vielä elää

Reformipuolueen johtaja Kaja Kallas aikoo vielä äänestyttää parlamentilla oman hallituspohjansa luottamuksen. Hän on neuvotellut vähemmistöhallituksesta sosiaalidemokraattisen puolueen kanssa.

Kallas on kuitenkin kommentoinut Viron medialle pitävänsä nousuaan pääministeriksi tässä tilanteessa erittäin epätodennäköisenä.

Juttua korjattu 9.4. klo 11.10: Samaa sukupuolta olevat ovat saaneet Virossa rekisteröidä parisuhteensa jo vuodesta 2016 lähtien. Avioliittoa samaa sukupuolta olevat eivät sen sijaan saa solmia.

Lue myös:

Viron reformipuolue yllättyi vaalivoitosta – hallitusneuvotteluista on tulossa tiukat

Äärioikeistopuolueelle ennustetaan Virossa vaalivoittoa – Tutkija: "Suomessa yhtä avointa rasismia tuskin hyväksyttäisiin"

Lue seuraavaksi