Valkoisen talon kansliapäällikkö: Trumpin verotietoja ei julkaista koskaan

Mick Mulvaneyn mielestä kyseessä on vain demokraattien poliittinen näytös.

Donald Trump
Valkoisen talon uusi kansliapäällikkö Mick Mulvaney
Mick MulvaneyJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin verotietoja ei julkisteta koskaan, vakuuttaa Valkoisen talon virkaatekevä kansliapäällikkö Mick Mulvaney.

Kongressin demokraatit ovat esittäneet Yhdysvaltain verovirastolle IRS:lle pyynnön saada nähtäväksi Trumpin verotiedot edellisten kuuden vuoden ajalta. Toisin kuin aiemmat presidentit ja presidenttiehdokkaat viime vuosikymmeninä, Trump ei ole julkistanut verotietojaan.

Mulvaneylta kysyttiin Fox Newsin haastattelussa, saako kongressi Trumpin verotiedot nähtäväkseen.– Ei, eivät koskaan. Eikä heidän pidäkään saada, Mulvaney sanoi ja syytti demokraatteja poliittisesta ajojahdista.

– Demokraatit vaativat, että IRS luovuttaa asiakirjat heille. Se ei tule tapahtumaan, ja he tietävät sen. Tämä on poliittinen näytös.

Mulvaneyn mielestä verotietojen tärkeys punnittiin jo vuoden 2016 presidentinvaaleissa.

– Äänestäjät tiesivät, että presidentti olisi voinut antaa verotietonsa. He tiesivät että hän ei tehnyt niin, ja he valitsivat hänet siitä huolimatta.

Laki ei vaadi presidenttejä julkistamaan verotietojaan. Demokraattien mielestä verotietojen panttaaminen kuitenkin merkitsee sitä, että Trumpilla on raha-asioissaan jotakin salattavaa. Demokraattien mukaan verotietojen julkistamisen pyytäminen kuuluu kongressin valvontatehtäviin.

Trump on perustellut verotietojen pitämistä salaisina sillä, että veroviraston selvitykset hänen tuloistaan ovat kesken. Hän on sanonut aikovansa viedä taistelun verotiedoistaan vaikka korkeimpaan oikeuteen asti.

Lähteet: BBC, Washington Post