1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sudan

Silminnäkijät: Armeija asettui mielenosoittajien suojaksi Sudanissa

Presidentti Omar al-Bashirin eroa vaativat mielenosoitukset saivat alkunsa, kun Sudanin hallinto päätti nostaa leivän ja polttoaineen hintaa.

Mielenosoittajat olivat Sudanin armeijan päämajan edustalla Khartumissa sunnuntaina jo toista päivää. Kuva: EPA

Sudanin armeija näyttää asettuneen ainakin hetkellisesti presidenttiä vastustavien mielenosoittajien tueksi maan pääkaupungissa Khartumissa. Mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina armeijan päämajan edustalle.

Sudanilaiset turvallisuusjoukot yrittivät maanantain vastaisena yönä hajottaa mielenosoittajien joukkoa ampumalla autojen lavalta kyynelkaasua mielenosoittajia kohti. Reutersin mukaan mielenosoittajat ja todistajat kertoivat, että sudanilaiset sotilaat kuitenkin puuttuivat lopulta tilanteeseen.

Myös BBC raportoi vastaavasta silminnäkijäkommentista (siirryt toiseen palveluun). BBC:n mukaan turvallisuusjoukot olisivat ampuneet mielenosoittajia kohti paitsi kyynelkaasua, myös luoteja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Sudanin armeija sulki maanantaina katuja päämajansa ympäristössä. AFP:n silminnäkijöiden mukaan sotilaat kasasivat tiesulkuja lähistölle.

Samaisessa rakennuskompleksissa on myös puolustusministeriö ja presidentti Omar al-Bashirin virka-asunto.

Protestoijat ovat osoittaneet mieltään armeijan päämajan luona lauantaista asti. He ovat yllyttäneet armeijaa ryhtymään tuekseen.

Sudanin turvallisuusjoukot ja mellakkapoliisit ovat panneet voimalla mielenosoittajia kuriin, mutta armeija ei ole aiemmin puuttunut mielensoituksiin mitenkään. Tämä herättää luonnollisesti kysymyksen, aikooko armeija tukea mielenosoittajia enemmänkin.

Alkoi leivän hinnasta

Sudanin mielenosoitukset saivat alkunsa viime joulukuussa, kun maan hallinto päätti nostaa leivän ja polttoaineen hintaa. Tyytymättömyys muuttui nopeasti vaatimuksiksi presidentti al-Bashirin erosta.

Al-Bashir kaappasi vuonna 1989 vallan vaaleilla valitulta Sadiq al-Mahdilta.

Helmikuun lopulla al-Bashir määräsi koko maan vuodeksi poikkeustilaan. Samalla hän uusi hallitustaan ja nimitti maakuntien kuvernöörien tilalle sotilasjohtoa.

Sudanin viranomaisten mukaan mielenosoituksissa on kuollut 32 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin luku on 51.

Mielenosoitukset laantuivat välillä, mutta ovat viime päivinä jälleen kiihtyneet. Viimeisimmäksi suuren mielenosoituksen päiväksi valikoitui huhtikuun 6. päivä, koska samana päivänä vuonna 1985 kaapattiin valta Sudanin presidentiltä Jaafar Nimeiriltä.

Lue lisää:

Sudanissa vaatimukset presidentin erottamisesta yltyvät – mielenosoitukset jatkuneet jo kuukauden