Radio Suomen vaalitentti: "Yritystukia perattava, ihmisiin investoitava"

Yhdeksän puolueen eduskuntavaaliehdokkaat kokoontuivat maanantaina Radio Suomen Päivä –ohjelman vaalitenttiin.

Kuva: Harri Fagerholm / Yle

Yle Radio Suomen vaalitentti kokosi maanantaina yhdeksän kansanedustajaehdokasta pitkän pöydän ääreen.

Vaalitenttiin osallistuivat Hussein Al-Taee (sd.), Daniel Sazonov (kok.), Arja Ryynänen (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.), Mai Kivelä (vas.), Tiina Tuomela (kd.), Arto Luukkanen (ps.), Matti Torvinen (sin.) sekä Veronica Rehn-Kivi (r.). Tentattavista kaksi, Rehn-Kivi ja Torvinen, ovat nykyisiä kansanedustajia.

Studiovieraat olivat yllättävänkin yksimielisiä keinoista, joilla Suomi saataisiin nousuun. Kaikki haluavat panostaa varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja vanhustenhoitoon. Lisäksi useat puolueet pöllyttäisivät yritystukijärjestelmää isommilta yrityksiltä ja tukisivat vastaavasti pieniä tai keskisuuria yrityksiä.

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkaiseman arvion mukana Suomi tarvitsee välittömästi miljardien sopeuttamistoimia, jotta budjetti ei painu liian alijäämäiseksi.

– Nyt jos koskaan olisi aika tehdä isompia rakenteellisia uudistuksia. Lähteä siitä, että koulutuksen kunnianpalautus todella tehdään. Maksuton toisen asteen koulutus ja varhaiskasvatuksen vahvistaminen syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat ihan keskeisiä toimia, sanoo Vihreiden Maria Ohisalo Radio Suomen Päivä -ohjelman vaalitentissä.

Ohisalo mainitsee myös verouudistuksen, jossa työn verotusta lasketaan ja verotuksen painopistettä siirretään ympäristölle haitallisen toiminnan suuntaan.

Samoilla linjoilla oli kokoomuksen Daniel Sazonov.

– Meidän täytyy isosti siirtää painopistettä kuluttamisen, päästöjen ja haittojen verottamiseen ja käyttää liikkumavara ansiotuloveron keventämiseen, Sazonov sanoo.

Kuva: Harri Fagerholm / Yle

Yritystuista eroon

Suomen valtio maksoi vuonna 2017 erilaisia suoria yritystukia vajaat miljardi euroa.

Perussuomalaisten ehdokas Arto Luukkanen kävisi läpi yritystuet ja ottaisi rahaa pois maahanmuutosta. Myöskään haittaverottamiseen eivät perussuomalaiset lähde.

Maria Ohisalo nosti peukalonsa Arto Luukkaselle, kun Luukkanen ilmaisi vastustavansa ihmisten kuoliaaksi haittaverottamista. Hetken kuluttua peukalo kuitenkin laskeutui.

– Se, että lähdetään autolla kulkevaa tavallista ihmistä vainoamaan haittaverolla tai kieltämään saunoja tai verottamaan maitolasillista on suomalaiselle elämänmuodolle vieras tapa ratkaista isoja asioita. Se on ideologista hömppää, sanoo Luukkanen.

Sen sijaan kristillisdemokraattien Tiina Tuomela kiristäisi alkoholi-, tupakka- ja lisätyn sokerin veroa, mutta tukisi kuitenkin pk-yrityksiä ja perkaisi yritystukia. Myös RKP puuttuisi yritystukiin.

– Olen samaa mieltä, että turhista energiaverotuista pitää luopua. Yritystuki muutenkin vähän vääristää kilpailua, sanoo Veronica Rehn-Kivi.

– Jos halutaan tukea yrityksiä, niin tuet pitää suunnata pienen tai keskisuuren yrityksen alkutaipaleelle.

Myös sinisten Matti Torvinen näkee pienyrittäjän aseman parantamisen olevan tärkeää.

Hussein al-Taee (SDP) nostaisi erityisesti esille myös Suomen mahdollisuudet myydä osaamistaan ilmastoteknologian saralla.

Kuuntele koko vaalitentti täältä

Ylen tärkeimmät vaalijutut ja -ohjelmat yle.fi/vaalit

Etsi oma ehdokkaasi Ylen vaalikoneella https://vaalikone.yle.fi (siirryt toiseen palveluun)