Kaksi KYSin lääkäriä tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin vakavasta hoitovirheestä – pieni vauva sai vaikean aivovamman

Pienellä lapsella on vaikea aivovamma ja vaikeahoitoinen epilepsia, koska hänelle annettiin liian suuri annos syöpälääkettä.

Kuopio
Stetoskooppi lääkärin käsissä.
Alex Proimos

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksi Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäriä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta. Kyse on vuonna 2015 tapahtuneesta vakavasta hoitovirheestä.

Lääkärit tuomittiin maksamaan 80 päiväsakkoa, joista kertyi maksettavaa yhteensä lähes 7 000 euroa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri joutuu maksamaan uhrille korvaukseksi pysyvästä haitasta 300 000 euroa sekä kivusta ja särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 50 000 euroa. Lisäksi sairaanhoitopiiri ja lääkärit joutuvat maksamaan oikeudenkäyntikuluja.

Oikeutta on käyty suljetuin ovin. Käräjäoikeus pyrkii suojelemaan nuorta asianomistajaa.

Potilas vammautui vakavasti

Käräjäoikeuden mukaan naispuolinen erikoistuva lastenlääkäri antoi 30. kesäkuuta 2015 samana vuonna syntyneelle lapselle kansainvälisen hoitoprotokollan vastaisesti kymmenkertaisen määrän solunsalpaajalääke fludarabiinia.

Miespuolinen erikoistuva lastenlääkäri puolestaan löi laimin tarkistaa, että toisen lääkärin määräämä solunsalpaajahoito olisi toimintayksikön lääkehoitosuunnitelman mukaista.

Väärän annostelun seurauksena potilas vammautui vakavasti. Pienellä lapsella on vaikea aivovamma ja vaikeahoitoinen epilepsia.

Molemmat syytetyt olivat tekoaikaan virkasuhteessa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. He työskentelivät KYSin sairaalan lasten veri- ja syöpätautien osastolla. Valviran julkisten tietojen mukaan toinen heistä on nykyään lastenlääkäri ja toinen edelleen erikoistuva lastenlääkäri.

Tuomio ei ole lainvoimainen.