Hyppää sisältöön

Viettääkö lemmikkisi liian makoisaa elämää? Liikalihavuus ja diabetes uhkaavat niin kissoja, koiria kuin hevosiakin

Liikalihavuus ja diabetes eivät ole vain ihmisten ongelma. Kotieläimet lihovat elintason imussa.

Eläinlääkäri Ritva Kaikkosen mukaan lihavuus on harvemmin ongelma urheilu- ja ravihevosille. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ylipaino ja erilaiset elintasosairaudet kiusaavat myös kotieläimiä. Kun isäntä tai emäntä napsii hiukopalaa, herkku löytää usein tiensä myös lempeäsilmäisen lemmikin suuhun.

– Yltäkylläisyys ja ihan hyvää tarkoittava huolenpito johtaa usein siihen, että lemmikille kertyy ylimääräisiä kiloja, sanoo eläinlääkäri Jaakko Väyrynen Oulun kaupungin eläinlääkärin vastaanotolta.

Koirien ja kissojen ylipaino-ongelmat ovat eläinlääkäreille tuttu ilmiö. Väyrynen arvioi, että aikuisista vastaanotolla käyvistä koirista kolmannes tai peräti puolet kärsii ylipainosta.

Citylemmikkejä vaivaa liikunnan puute

Ylimääräisten makupalojen lisäksi monia kotieläimiä vaivaa liikunnan puute. Myös kotieläinten käyttötarkoitus ja asuinpaikka näkyvät eläinten kunnossa.

Väyrynen kertoo, että kerrostaloasunnoissa ja kaupungin keskustoissa asuvat lemmikit ovat yleensä pulskempia kuin lemmikit, joilla on paljon tilaa temmeltää ja liikkua.

Metsästys-, urheilu- ja hyötykäyttöön hankitut kotieläimet vaativat paljon liikuntaa, ja niiden kanssa lenkkeillään usein enemmän kuin puhtaasti seuralaiseksi hankittujen lemmikkien kanssa.

Sen vuoksi seuralaisina olevilla eläimillä energiankulutus voi olla vähäisempää. Kun vähäiseen liikuntaan yhdistetään ylimääräiset makupalat, lopputuloksena on pullukka, joka kärsii samoista ongelmista kuin ylipainoinen ja vähän liikkuva ihminenkin.

Eläinlääkärin vastanotolla näkee useimmiten jo päältäpäin, millaisissa oloissa lemmikki elää, kertoo eläinlääkäri Jaakko Väyrynen. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ylipaino altistaa monille elintasosairauksille kuten diabetekselle, nivelvaivoille sekä virtsatievaivoille. Se rasittaa myös sydäntä.

– Kyllä se näkyy, jos eläin liikkuu huomattavia määriä ja saa päivittäin moninkertaisesti enemmän askelia kuin vähän liikkuva eläin. Niillä on myös ihan erilainen lihaskunto ja yleisterveydentila, Väyrynen sanoo.

– Toisilla taas on sellainen sohvaperunan figuuri, Väyrynen jatkaa.

Elintasosairaudet vaivaavat myös hevosia

Hevosten liikalihavuus (siirryt toiseen palveluun)on Suomessa yleinen ongelma (HS). Sitä esiintyy erityisesti harrastajien omistamilla hevosilla. Monet hevosenomistajat pitävät ratsuaan lemmikin kaltaisena eläimenä, jolloin hevoselle luontainen liikkuminen ja fyysisesti rasittava työ jää vähemmälle.

– Kyllähän niillä on elintasosairauksia. Samaan tapaan kuin ihmisillä on ongelmana liikalihavuus ja kakkostyypin diabetes, kertoo hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Ritva Kaikkonen Oulun Hevosklinikalta.

Hevosilla on nykyisin vähän liian hyvät eväät.

Ritva Kaikkonen

Samalla kun elopaino lisääntyy, hevosen nivelet ja jänteet rasittuvat. Myös tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat lisääntyneet. Ongelmien taustalla on vähäisen liikunnan lisäksi liiallinen ruokinta.

– Hevosilla on nykyisin vähän liian hyvät eväät, Kaikkonen sanoo.

Hevonen syö luonnostaan pitkin päivää, ja se käyttää jopa kaksi kolmasosaa valveillaoloajastaan syömiseen.

Usein syötäväksi kasvatettu heinä on luonnonlaitumia energiapitoisempaa, koska se voi sisältää runsaasti sokeria. Kun tämän päälle tulevat vielä erilaiset energialisät ja väkirehut, hevonen lihoo. Hevosen laihduttaminen vaatii omistajalta tietoa ruokinnasta ja ruokintatavoista (siirryt toiseen palveluun) (Suomenhevosliitto).

Suurin osa hevosen päivästä kuluu syödessä. Koska apetta on tarjolla runsaasti ja se on nykyisin energiapitaoisempaa kuin ennen, hevoset kärsivät liikalihavuudesta. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kaikkonen muistuttaa, että tietyt rodut, kuten suomenhevonen ja shetlanninponi ovat historiansa aikana joutuneet näkemään välillä jopa nälkää. Ne ovat siis evoluutionsa aikana tottuneet siihen, että ruokaa ei aina ole saatavilla yllin kyllin.

– Nyt eläimet saavat hyvälaatuista ruokaa ympäri vuoden, ja se on niille liikaa käyttöön nähden, Kaikkonen sanoo.

Onko sinun lemmikistäsi tullut pullukka? Voit keskustella eläinten terveydestä jutun keskusteluosiossa kello 22.00 saakka.

Lisää aiheesta:

.
.