1. yle.fi
  2. Uutiset

Minkä sudet ja sote erottivat, sen tunnin juna yhdisti – näin sujui Ylen vaalitentti Varsinais-Suomessa

Yhdeksän eduskuntapuolueen ehdokkaat ottivat hillitysti yhteen Ylen vaalipaneelissa Turussa.

eduskuntavaalit
Yle Radio Suomen Varsinais-Suomen vaalitentti
Yle Radio Suomen Varsinais-Suomen vaalitentti

Tunnin juna on tärkeä ja kiireellinen hanke. Siitä ei ole kahta sanaa, jos asiasta kysytään Varsinais-Suomen vaalipiirin kansanedustajaehdokkailta.

Kysyttiin silti. Kaikki yhdeksän eduskuntapuolueiden edustajaa nostivat kätensä korkealle ilmaan Varsinais-Suomen vaalitentissä Turussa maanantai-iltana.

Ylen tenttiin Linnateatterin Domino-salissa osallistuivat Saara-Sofia Sirén (kok.), Ville Tavio (ps.), Annika Saarikko (kesk.), Ilkka Kantola (sd.), Jaakko Lindfors (vas.), Lasse Miettinen (vihr.), Ulla Acrhén (r.), Pertti Vallittu (kd.) ja Jaana Auvinen (sin.). Tentti radioitiin ja kuvattiin myös Yle Areenaan.

Vaikka tunnin junasta oltiin yksimielisiä, ehdokkaat kiiruhtivat lähes samaan hengenvetoon lisäämään listalle monta muutakin kiireellistä liikennehanketta.

Saarikko muistutti kasitien parannustöistä ja ysitien tarpeista. Vasemmistoliiton Lindfors painotti haja-asutusalueen liikenneyhteyksiä, esimerkiksi lähijunaa Loimaalle.

Perussuomalaisten Ville Tavio puhkesi puhumaan yksityisautoilun parhaista puolista. Autolla pitäisi päästä ajamaan nykyistä halvemmalla ja entistä lujempaa, ainakin moottoritiellä.

Vaihtuvan nopeusrajoituksen kyltti moottoritien varressa.
Yle

Koulutusta, vuokra-asuntoja, lisää liksaa

Mikä lisäisi Varsinais-Suomen vetovoimaa ja toisi seudulle teollisuuden tarvitsemaa työvoimaa? Koulutus oli ehdokkaiden ykkösratkaisu. Omaan teknilliseen tiedekuntaan ei enää takerruttu, mutta diplomi-insinöörien koulutusoikeus ja tutkinnonanto-oikeus mainittiin moneen otteeseen.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén torppasi oman puolueensa opetusministeriin kohdistuneen kritiikin ja toivoi, että puolueet tekisivät yhteistyötä koulutusasiassa. Annika Saarikko puolestaan sanoi, että ainakaan keskustaan DI-koulutuksen saaminen ei tyssännyt.

Perussuomalaisten Ville Tavio halusi telakkatöitä nimenomaan suomalaisille. Työntekijöitä voitaisiin kouluttaa vaikka oppisopimuksen kautta, sillä Tavion mielestä kaikkien ei tarvitse kantaa tohtorinhattua.

Demareiden Kantolan mielestä vetovoima paranee, jos vuokra-asuntotuotantoa lisätään riittävästi. Vasemmistoliiton Lindfors halusi parempia palkkoja telakalle ja autotehtaalle.

Kristillisdemokraattien Pertti Vallittu toi esiin osatyökykyisten työllistämisen ja muistutti hyvien kulkuyhteyksien merkityksestä.

Vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettisen mukaan on ylipäänsä ongelma, että tutkimuksesta ja koulutuksesta on leikattu roimasti – tämän hänen puolueensa aikoo korjata kymmennumeroisella summalla, jos pääsee valtaan.

Tarvitaanko soteuudistusta?

Vaalitentin loppupuolella edustajat pääsivät muistelemaan sotesoppaa ja sen läikkymistä pitkin vallan käytäviä.

Vasemmistoliiton Jaakko Lindfors oli valmis kieltämään hoiva-alalta voitontavoittelun. Sinisten Jaana Auvinenkin toi pöytään hoivakodeissa paljastuneet väärinkäytökset.

– Kun ihminen sairastaa, häntä eivät kiinnosta valinnanvapaus ja rakenteet, Auvinen sanoi.

RKP:n Ulla Achrén pamautti, ettei uusia hallintohimmeleitä tarvita. Niiden sijaan hän haluaisi eroon jonoista. Sosiaali- ja terveysalan arvostus pitäisi saada nousuun.

Myös Ville Tavio (ps.) oli sillä linjalla, ettei laajaa soteuudistusta tarvita. Riittää, että perusasiat, kuten päivystyksen resurssit, pannaan kuntoon.

Tästä keskustan Saarikko lämpeni. Hänen mukaansa soteuudistusta tehdään ikääntyvälle Suomelle, jossa rahaa tarvitaan palveluihin väistämättä enemmän kuin tänä päivänä.

Sirénin mukaan kaatuneen soten ongelmat liittyivät maakuntahallintoon. Valinnanvapauden hän haluaisi edelleen asiakkaille turvata, esimerkiksi palveluseteleiden muodossa.

Demareiden sotemallissa on Ilkka Kantolan mukaan mukana yksityisiä yrityksiä, mutta tilaajana on julkinen puoli.

-

Hyvä paha susi

Ei vaalitenttiä ilman merimetsoja, hylkeitä ja susia. RKP:n Ulla Achrén korosti ensin mainittujen aiheuttamia haittoja kalastajille ja matkailuelinkeinolle, kun taas Saarikko lähti susijahtiin.

Vihreiden Lasse Miettinen huomautti, että susi on suojelua tarvitseva eläin. Saarikon mukaan näin on helppo sanoa, jos asuu keskellä kaupunkia. Toista on kuunnella maaseudulla asuvien lapsiperheiden huolia susista, jotka tuppaavat melkein pihapiiriin, Saarikko sanoi.

Tentin juonsivat Yle Turun Kalle Talonen ja Hannu Vähämäki. Tiistaina on vuorossa Varsinais-Suomen pienpuoluetentti, jonka juontavat Tarja Hiltunen ja Ari Welling.

Pienpuoluetentti kuullaan Yle Radio Suomen Turun taajuudella tiistaina 9. huhtikuuta kello 9.10 alkaen. Mukana ovat tuolloin ehdokkaat Riku Mäkirinne (pp.), Lasse Mäkitalo (tl.), Voitto Suominen (ktp.), Mari Säisä (fp.), Kaija Kiessling (komm.), Janne Kuusisto (ipu), Hilkka Laikko (liik.), Saana-Maria Majatie (eop.) ja Olli Juntunen (ske.).

Lue lisää:

Lue täältä Ylen tärkeimmät vaalijutut

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus

Veikkaa vaalitulos ja voita puoluepomo sänkyysi pehmenänä tyynynä

Analyysi: Taistelu Turun seudun äänistä ratkaisee Varsinais-Suomen eduskuntavaalien voimasuhteet

Lue seuraavaksi