Kohudokumentti pakotti Dramatenin toimitusjohtajan eroamaan

Ruotsin kansallisteatterin Dramatenin toimitusjohtaja Eirik Stubø sanoo eron syyksi kasvaneen epäluottamuksen.

Ruotsi
Dramaten Tukholmassa.
AOP

Ruotsin kansallisteatterin Dramatenin toimitusjohtaja Eirik Stubø eroaa. Teatteri ilmoitti heti voimaan tulevasta erosta lehdistötiedotteessa. Tiedotteen mukaan teatterin työilmapiiri tarvitsee uuden johtajan myötä uuden alun.

 Eirik Stubø
Eirik Stubø Pelle T Nilsson / EPA

Eron taustalla on Ruotsin television esittämä kohudokumentti "Älska mig för den jag är", joka kertoi näyttelijän ja laulajan Josefin Nilssonin kokemasta parisuhdeväkivallasta 1990-luvulla.

Nilssonia pahoinpidellyt Dramatenin näyttelijä sai tuomion pahoinpitelystä, mutta jatkoi työtään Dramatenissa. Josefin Nilsson kuoli vuonna 2016 kipulääkkeiden yliannostukseen.

Dokumentin esittämät tapahtumat parinkymmenen vuoden ajalta järkyttivät sekä Dramatenin näyttelijöitä että yleisöä. Dokumenttia on katsottu Ruotsin television verkkopalvelussa satoja tuhansia kertoja.

Nilsson oli suosittu laulaja ja esiintyi muun muassa Ainbusk-nimisessä yhtyessä. Dokumentissa haastateltiin myös Abba-yhtyeen Benny Anderssonia, joka kirjoitti kappaleita Nilssonin yhtyeelle.

Paineet teatterin johtajaa Eirik Stubøa kohtaan ovat yltyneet viime viikkoina ja hänen eroaan on vaadittu. Teatterin edustalla järjestettiin viime kuussa kynttilämielenosoitus. Näyttelijät kieltäytyivät rooleista ja vaativat myös teatterissa yhä työskentelevän, vuonna 1998 pahoinpitelystä tuomion saaneen näyttelijän eroa.

Toimitusjohtaja Stubø päätti kohun noustua perua näytöksiä, joissa Nilssonin entinen kumppani oli mukana. Tämänpäiväisessä tiedotteessaan Stubø kuitenkin toteaa, ettei hänellä ole tapahtumien jälkeen riittävää luottamusta riittävän monelta henkilökunnan jäseneltä.

Dramatenin johdossa toimii toistaiseksi varatoimitusjohtaja Maria Groop Russel.