Hyppää sisältöön

Tältä näyttää nuorisovaalien valitsema eduskunta – eniten paikkoja haalivat vihreät ja perussuomalaiset

Mitä puolueet vastaavat äänensä antaneille nuorille?

Tältä näyttäisi uusi eduskunta, jos nuorisovaaleihin osallistuneet, 7-17-vuotiaat, saisivat päättää. Kuva: Allianssi
Tekijät

Jos nuorisovaalien äänestäjät saisivat päättää, Suomen eduskuntaan suurimpina puolueina nousisivat vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus.

Äänestämistä puidaan myös A-studiossa maanantaina.

Ykköseksi ylsi vihreät 17,1 prosentin äänisaaliilla.

Jaetulla kakkossijalla komeilevat kokoomus ja perussuomalaiset, kumpikin 14,5 prosentilla äänistä.

Perussuomalaiset hyötyivät vaalipiirien viimeisten paikkojen jaosta ja saivat nuorisovaalien eduskuntaan yhden paikan kokoomusta enemmän.

Neljänneksi suurin puolue keskusta sai ääniä 11,7 prosenttia.

Keskusta oli myös nuorisovaalien suurin häviäjä, sillä puolue menetti 11 paikkaa vuoden 2015 nuorisovaaleihin verrattuna.

Eniten paikkamääräänsä kasvatti vihreät, joka sai näissä vaaleissa 11 paikkaa lisää.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan nuoret ovat iäkkäämpiä äänestäjiä avoimempia uusille pienpuolueille. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Vihreät oli suosituin puolue viidessä, keskusta neljässä, kokoomus kahdessa ja perussuomalaiset yhdessä vaalipiirissä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Eduskuntaan nousi myös useita pienpuolueita. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista paikkoja saivat eläinoikeuspuolue, piraattipuolue sekä Suomen kommunistinen puolue SKP.

Myös Liike Nyt ja Paavo Väyrysen Tähtiliike säilyisivät eduskunnassa.

Puoluelistojen ulkopuolelta kansanedustajaksi nousi myös Ylen Perjantai-ohjelmasta tuttu transvestiitti romukauppias Markus Kuotesaho.

Nuorisovaalien tapaan myös Ylen tuoreimmassa puoluekannatusbarometrissa perussuomalaiset nousivat kolmen kärkeen.

Ykkösenä oli SDP. Neljän kärkeen mahtuivat myös kokoomus ja keskusta.

Ylen puoluekannatusbarometri maaliskuulta 2017. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

SDP on pitänyt kärkisijaa kannatusmittauksissa jo lähes vuoden. Silti nuorisovaaleissa demarit roikkuvat vasta viidentenä ja sillä on eduskunnassa vaivaiset 15 paikkaa.

– Nuoret ovat pienestä pitäen kasvaneet globaaliin kilpailuyhteiskuntaan. Tällaiset vanhat joukkopuolueliikkeet, kuten demarit, edustavat nuorten mielissä mennyttä maailmaa, pohtii tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimukselta.

Nuorisovaalien tulos on linjassa puoluekannatuskyselyiden kanssa, missä 18–34-vuotiaiden suosituimmat puolueet ovat niin ikään vihreät ja kokoomus.

Rahkosen mukaan kärkikolmikkoon nousee myös perussuomalaiset, kun katsotaan alle 25-vuotiaita äänestäjiä.

Perussuomalaisten ja vihreiden suosiota Rahkonen selittää niiden suurilla ideologisilla eroilla.

– Ei varmaan ole jäänyt keneltäkään huomaamatta, että vihreät ja perussuomalaiset ovat ilmastopolitiikassa lähestulkoon päinvastaisilla linjoilla. Nuorille ilmasto on tärkein poliittinen kysymys.

Yle kävi kysymässä kahdessa koulussa nuorten tuntoja äänestämisestä:

Nuorisovaalien tulos julkistettiin A-studiossa maanantaina.

Nuorten eduskunta olisi keskimäärin 41-vuotias mies

Nuorten vaaleissa menestyivät äänioikeutetuille ennestään tutut ehdokkaat, kertoo vaalit järjestänyt Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.

Nykyisten tai entisten kansanedustajien ja julkkisehdokkaiden lisäksi menestyneiden joukossa on oppilaitosten entisiä opettajia ja kouluissa vierailleita ehdokkaita.

Tämä näkyy myös eduskunnan ikärakenteessa.

Nuorisovaaleilla valitun eduskunnan keski-iäksi tuli 41 vuotta. Se on kymmenen vuotta vähemmän kuin nykyisen eduskunnan keski-ikä (siirryt toiseen palveluun).

Naisia nuorisovaaleilla valituista ehdokkaista oli 35 prosenttia, kun istuvassa eduskunnassa heitä on 41,5 prosenttia.

Eniten ääniä vaaleissa sai vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, toisena naantalilainen kokoomuksen kunnallispoliitikko Toni Forsblom ja kolmantena vihreiden ehdokas, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

– Siis heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa ikäluokkaa edustavaa porukkaa, päivittelee Rahkonen.

69-numerolla pääsi eduskuntaan yhdeksän edustajaa

Nuorisovaaleissa menestyi jälleen erinomaisesti äänestysnumerolla 69.

Näin kävi myös vuoden 2015 vaaleissa.

Tällä kertaa vaalinumerolla nousi eduskuntaan ehdokas yhdeksässä vaalipiirissä.

Silti Taloustutkimuksen Juho Rahkonen uskoo nuorisovaalituloksen kertovan myös jostain isommasta.

– Uskon tuloksen ennakoivan jossain määrin sitä, mitkä puolueet tulevat olemaan vahvoilla lähitulevaisuudessa.

Mitä puolueet ajattelevat nuorisovaalituloksesta?

Yle kysyi kaikilta nuorisovaaleissa eduskuntaan nousseilta puolueilta ajatuksia vaalituloksesta.

Eduskuntapuolueista kyselyyn vastasivat eduskuntaryhmän puheenjohtajat, eduskunnan ulkopuolisista puolueen puheenjohtajat.

Liike Nytin Hjallis Harkimo ei halunnut kommentoida asiaa. Markus Kuotesahoa Yle ei tavoittanut.

Puolueiden vastaukset antoivat: Krista Mikkonen (vihr.), Leena Meri (ps.), Kalle Jokinen (kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Antti Lindtman (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Peter Östman (kd.), Thomas Blomqvist (r.), Simon Elo (sin.), Santeri Pienimäki (eop.), Petrus Pennanen (pp.), Paavo Väyrynen (tl.), Juha-Pekka Väisänen (komm.).

Minkä takia teidän puolueenne menestyi tällä tavalla nuorisovaaleissa?

Vihreät: Tulevaisuuskysymykset ovat selvästi tärkeitä nuorille, eli ilmastonmuutos, ympäristö ja tietysti myös mahdollisuudet kouluttautua. Niitä olemme pitäneet esillä. Olemme halunneet luoda toivoa ja uskoa tulevaan, mikä on varmaan välittynyt.

Perussuomalaiset: Olen yllättynyt, että olemme tavoittaneet näin hyvin myös alle 18-vuotiaat. Kiitos luottamuksesta! Luulen, että nuorille on tärkeää taloudellinen ja fyysinen turvallisuus - että on töitä ja koulutuspaikkoja sekä hyvä elää.

Kokoomus: Tulevaisuus on nuorille tärkeä, ja kokoomus tulevaisuuspuolueena kiinnostaa nuoria.

Keskusta: Ihan kohtuullinen tulos näissä olosuhteissa. Meillä on tarjolla hyviä nuoren polven ehdokkaita ja toisaalta myös kokeneita konkareita. Tuosta on hyvä ponnistaa eteenpäin kohti varsinaista vaalipäivää.

SDP: Olemme tehneet ison työn meidän sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävään kehitykseen tähtäävän tulevaisuuslinjamme kanssa, mutta tämä meidän viestimme ei ole vielä tavoittanut kaikkia nuoria. Työ on sen suhteen vielä kesken.

Vasemmistoliitto: Vasemmistoliitto ei näköjään ole ollut näissä vaaleissa oppilaiden suuressa suosiossa, vaikka puolueella on potentiaalia nuorisossa. Pidän tärkeänä, että mietimme, miten nuorille viestitään ja että heidät otetaan huomioon, kun tavoitteita asetetaan.

Kristillisdemokraatit: Kuusi paikkaa on positiivinen yllätys. Tulokseen vaikuttaa, ketkä ehdokkaat ovat olleet mukana vaalipaneeleissa. Näissä vaaleissa on enemmän hajontaa verrattuna vuoteen 2015, vihreiden ja perussuomalaisten menestys syö paikkoja muilta.

RKP: Olemme todella tyytyväisiä siihen, että ehdokaslistallamme taitaa olla eniten nuoria ehdokkaita. Siinä mielessä ehdokasasettelu on onnistunut.

Sininen tulevaisuus: Sininen tulevaisuus on tietysti uusi puolue, vajaa kaksi vuotta vasta toimittu. Jos saataisiin varsinaisissa vaaleissa tuollainen tulos eli 4-5 edustajaa, kyllä minä siihen olisin tyytyväinen.

Eläinoikeuspuolue: Nuoret ovat havahtuneet oikeudenmukaisuuskäsitteen laajenemiseen, että myös muilla eläimillä kuin ihmisellä on oikeuksia ja että meillä on vastuu ympäröivästä luonnosta.

Piraattipuolue: Olemme olleet perinteisesti nuorten puolue eli meillä on ollut keski-iältään nuorimmat ehdokkaat monissa vaaleissa. Kannatamme 16-vuotiaiden äänioikeutta, maksutonta toista astetta ja niin edelleen.

Seitsemän tähden liike: Puolue on ollut pimennossa, meistä ei ole kerrottu julkisuudessa. Yllättävää, että siihen nähden on tuon verran kannatusta.

SKP: Menestyimme nuorisovaaleissa siksi, että olemme pystyneet viestittämään meidän aloitteistamme nuorten mediassa eli somessa.

Mitä vaalitulos kertoo siitä, mikä nuoria kiinnostaa?

Vihreät: Valitettavaa on, ettei äänestysprosentti ole korkeampi. Tulosta katsoessa tuntuu, että perinteiset puolueet eivät ole vedonneet vaihtoehdoillaan nuoriin. Varmasti koulutusleikkaukset ovat myös syöneet kokoomuksen ja keskustan ääniä.

Perussuomalaiset: Nuoria kiinnostaa tulevaisuus. Se, ettei elämä ole näköalatonta, vaan on työtä, koulutusta, jatkossakin puhdas ympäristö ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Kokoomus: Nuoret ovat selvästi kiinnostuneita vastuullisesta ilmasto- ja talouspolitiikasta.

Keskusta: Varmaan ainakin jonkun verran siinä näkyy viimeaikainen keskustelu ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta.

SDP: Uskon, että nuoria kiinnostavat tärkeät teemat, eli tulevaisuus, osaaminen ja ilmastonmuutoksen oikeudenmukainen torjunta. Näihin myös meidän tulevaisuuslinjamme tähtää.

Vasemmistoliitto: Vihreiden ja perussuomalaisten pärjääminen kertoo nuorison jakautumisesta – vihreät kantavat huolta ilmastonmuutoksesta, perussuomalaiset taas suhtautuvat siihen, tai ainakin Suomen vaikutusmahdollisuuksiin, vähättelevästi.

Kristillisdemokraatit: Kahden suosituimman kesken on kova vastakkainasettelu: vihreille tärkeää ovat ilmastonmuutos ja siihen liittyvät uhat, kun taas perussuomalaisten toinen sija osoittaa, että nuorten keskuudessa on myös päinvastaisia ajatuksia.

RKP: Minusta on aika yllättävää, että Liike Nyt, Tähtiliike ja siniset saavat näinkin paljon kannatusta ja paikkoja. Perussuomalaisten menestys kertoo ehkä siitä, että aika moni nuori etsii vaihtoehtoja tälle nykyiselle hallitukselle. Yksi johtopäätös voi olla, että isot puolueet eivät ole onnistuneet nuorten keskuudessa. Perinteisten isojen puolueiden, me mukaan lukien, täytyy parantaa ja miettiä, miten tavoitetaan nuoria, tulevia äänestäjiä.

Sininen tulevaisuus: Se kertoo varmasti siitä, että nuoria kiinnostavat arvokysymykset. Varmasti myös ilmastonmuutoskysymys vaikuttaa. Nuorilla on suurempi halu äänestää uusia puolueita. Tämä näkyy siinä, että Piraattipuolue ja Tähtiliike saavat edustajia heiltä läpi.

Eläinoikeuspuolue: Vihreiden vaalivoitto ja meidän vaalimenestyksemme kertovat, että nuoriso on herännyt ilmastonmuutokseen.

Piraattipuolue: Mitä ainakin itse olen käynyt kouluissa vaalipaneeleissa, nuorilla on tuo maahanmuuttokysymys sellainen perussuomalaiset vastaan vihreät, jotka tässäkin ovat isoimmat.

Seitsemän tähden liike: Nuorisovaalien suosituimmat puolueet saavat eniten huomiota tiedotusvälineissä.

SKP: Olen ajatellut, että nuoret ovat paljon radikaalimpia, mutta eiväthän nuoret ole automaattisesti uudistusmielisiä.

Mitä lupaatte nuorisovaaleissa äänestäneille nuorille?

Vihreät: Haluamme, että nuorilla on hyvät edellytykset elämään. Haluamme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, tekoja – ei vain puheita, ja koulutuksen mahdolliseksi kaikille nuorille, tuloista tai taustasta riippumatta.

Perussuomalaiset: Me lupaamme pitää huolta siitä, että on riittävästi koulutuspaikkoja ja hyvä yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikka. Haluamme myös pitää huolta siitä, että koko Suomessa voi asua ja Suomen turvallisuus paranee. Tähän liittyy myös meidän tiukka maahanmuuttopolitiikkamme.

Kokoomus: Lupaan, että jatkamme vastuullista talous- ja työllisyyspolitiikkaa, joka mahdollistaa nuorten hyvän tulevaisuuden.

Keskusta: Lupaamme jättää Suomen entistä paremmassa kunnossa tuleville sukupolville ilman kohtuutonta velkataakkaa.

SDP: Haluamme muuttaa toisen asteen koulutuksen aidosti maksuttomaksi, torjua ilmastonmuutosta oikeudenmukaisesti ja pitää huolta, että Suomessa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa, siis että kaikista pidetään huolta.

Vasemmistoliitto: Meidän pitää ryhtyä toimiin ilmaston puolesta. Ensi kaudella eduskunnan pitää tehdä kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa.

Kristillisdemokraatit: Haluamme, että ilmapiiri muuttuisi ja nuoret voisivat jatkossa paremmin. Lisää resursseja erityisesti koulupsykologi- ja koulukuraattoripuolelle, ja että jokaiselle taattaisiin yhteiskunnassa paikka joko koulussa opiskelemalla tai työelämässä.

RKP: Nyt jo tämän tuloksen perusteella on tarvetta kommunikaation ja osallistumismahdollisuuksien parantamiseen, jotta nuoret tuntevat itsensä osallisiksi. Työnsaanti, koulutus ja ilmasto ovat aika keskeisiä asioita, joihin tulemme panostamaan.

Sininen tulevaisuus: Lupaan, että siniset ajaa niitä tavoitteita, joita vaaliohjelmassa on. Ja toisin kuin toimittajat väittävät, siniset saavat myös oikeissa eduskuntavaaleissa kansanedustajia.

Eläinoikeuspuolue: Eläinoikeuspuolue tulee ajamaan tiukempaa ilmastopolitiikkaa, ja se tulee näkymään myös näiden nuorten elämässä.

Piraattipuolue: Meillä on yleensä ideana se, että saadaan nuoret vahvemmin mukaan päätöksentekoon: eli meidän ohjelmassamme ovat äänioikeus 16-vuotiaille, maksuton toinen aste, maksuton varhaiskasvatus vielä nuoremmille sekä maksuton yliopisto ja kolmas aste.

Seitsemän tähden liike: Haluamme puolustaa köyhiä ja parantaa vähävaraisten asemaa. Eli toisen asteen koulutus maksuttomaksi. Tasa-arvon puolesta.

SKP: Lupaamme, että SKP vie eteenpäin systeemimuutoskritiikkiä, koska vain sillä tavalla voimme torjua ilmastonmuutosta.

Lue lisää:

"Me joudutaan elämään niiden päätösten kanssa" – äänestäviä 18-vuotiaita on alle puolet 69-vuotiaisiin verrattuna

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät, jos vaalit pidettäisiin nyt?