Savo-Karjalan kansanedustajiksi nousee seitsemän uutta kasvoa – perussuomalaisilla koko kaarti uusiksi

Savo-Karjalan äänet on nyt laskettu.

eduskuntavaalit
Marko Kilpi.
Kuopiolainen poliisi ja kirjailija Marko Kilpi (kok.) sai Savo-Karjalan uusista kansanedustajista eniten ääniä.

Eduskuntavaaleista tuli Savo-Karjalasta uusien edustajien esiinmarssi.

Keskusta saa 4 paikkaa, SDP ja perussuomalaiset 3, kokoomus 2 ja vihreät, kristillisdemokraatit ja vasemmisto yhden. Alla oleva tulosgrafiikka päivittyy automaattisesti sitä mukaa, kun ääntenlaskenta etenee. Myös tätä artikkelia päivitetään koko ajan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vaalien koko tulos selviää illan ja yön aikana, kun kaikki varsinaisen vaalipäivän äänet on laskettu. Savo-Karjalan vaalipiirin tuloslaskenta valmistui kello 23.

Jopa seitsemän uutta kansanedustajaa

Savo-Karjalasta valitaan yhteensä 15 kansanedustajaa, eli yksi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Vaalipiiristä eduskuntaan nousee seitsemän uutta kansanedustajaa.

Ehdokkaista eniten ääniä ovat saaneet Sari Essayah (kd.) Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ja Marko Kilpi (kok.). Essayah on vaalipiirin ääinkuningatar yli 12 000 äänellä. Uusina eduskuntaan ovat nousemassa Jussi Wihonen (ps.), Marko Kilpi (kok.), Seppo Eskelinen (sd.), Sanna Antikainen (ps.), Hanna Huttunen (kesk.) ja Minna Reijonen (ps.). Eduskuntaan nousee myös Tuula Väätäinen (sd.). Hänen läpimenonsa varmistui vasta tarkastuslaskennan jälkeen tiistaina. Tarkastuslaskennassa selvisi, että Väätäinen oli saanut 29 ääntä enemmän kuin Timo Suhonen (sd.), jonka luultiin vielä vaalipäivänä nousevan eduskuntaan.

Paikkansa ovat uusimassa äänikuningattarien lisäksi Anu Vehviläinen (kesk.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Hannu Hoskonen (kesk.), Matti Semi (vas.) ja Markku Eestilä (kok.)

Keskustan neljännestä paikasta käytiin pitkään tiukkaa kisaa. Lopulta Hanna Huttunen ohitti Antti Kivelän. Myös perussuomalaisten keskinäinen kisa näytti ajoittain hyvin tiukalta. SDP:ssä puolestaan Timo Suhosen kanssa oli tiukassa kilpajuoksussa Tuula Väätäinen.

Nykyisistä edustajista putoavat Sari Raassina (kok.), Kimmo Kivelä (sin.), Kari Kulmala (sin.) ja Eero Reijonen (kesk.), joka nousi europarlamenttiin lähteneen Elsi Kataisen tilalle. Pettynyt Sari Raassina ilmoitti vaalivalvojaisissa luopuvansa politiikasta.

Markku Rossi (kesk.), Riitta Myller (sd.), Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Pentti Oinonen (sin.) eivät hakeneet jatkokautta.

Savo-Karjalan vaalipiirin edustajisto on naisvaltainen. Läpimenijöistä yhdeksän oli naisia ja kuusi miehiä. Savo-Karjalasta ei noussut eduskuntaan yhtään alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Nuorin läpimenijä on perussuomalaisten Sanna Antikainen. Hän on 30-vuotias. Kansanedustajista kahdeksan on Pohjois-Karjalasta ja seitsemän Pohjois-Savosta. Tästä jutusta voit katsoa, mitä Savo-Karjalan kansanedustajat lupasivat Ylen vaalikoneessa.

Marko Kilpi: "Järkyttyneet fiilikset"

Uusista kansanedustajista suurimman äänisaaliin keräsi kuopiolainen poliisi ja kirjailija Marko Kilpi, joka on kokoomuksen ehdokas.

– Fiilikset ovat äärimmäisen onnelliset. Saalis on valtavan iso, enkä osannut odottaa tällaista. Osasin odottaa, että hyvin tässä käy, mutta en olisi uskonut, että näin hyvin, Kilpi sanoi, kun ennakkoäänten tulos julkistettiin.

Kristillisdemokraattien ääniharava Savo-Karjalassa ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah oli tyytyväinen ennakkoäänten tuloksiin.

– Alkaa näyttää vaalivoitolta meille. Nyt on ollut paljon liikkeellä sellaisia äänestäjiä, jotka ovat sanoneet ensimmäistä kertaa elämässään äänestäneensä kristillisiä.

"Jännittää niin kauan, kun viimeisetkin äänet on laskettu"

SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen sai jo ennakkoääniä lähes viisi tuhatta. Viime vaaleissa istuvan kansanedustajan äänisaldo oli kokonaisuudessaan suunnilleen saman verran. Mäkisalo-Ropponen oli ennakkoäänten julkistamisen jälkeen tulokseen tyytyväinen.

– Hyvältä vaikuttaa, mutta katsotaan nyt tulos kaikessa rauhassa. Savo-Karjalassa SDP:n kolmas kansanedustajapaikka näyttää nyt lähes varmalta. Eli täällä tulisi yksi paikka lisää. Toki jännittää vielä niin kauan, kun viimeisetkin äänet on laskettu, Mäkisalo-Ropponen totesi.

SDP:n äänikuningatar näyttäisi olevan Merja Mäkisalo-Ropponen.

SDP:ltä läpi meni Savo-Karjalassa kolme kansanedustajaa. Demareiden joensuulainen ehdokas Seppo Eskelinen sai lähes 4000 ennakkoääntä, ja on koko maassa kärkipäässä äänimäärissä uusista kansanedustajista. Eskelinen on Savo-Karjalan SDP:n puheenjohtaja.

– Tuntuu hyvältä. Pikkuisen oli hajua, että hyvä tulos olisi tulossa. Uskon, että olen onnistunut luottamustehtävissä Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja maakuntavaltuuston puheenjohtajana. Äänestäjät palkitsevat pitkästä työstä, jota olen tehnyt Joensuun ja maakunnan eteen, Eskelinen totesi.

Keskustan Vehviläinen: "Tilanne on surkean näköinen"

Keskustan vaalivalvojaisissa Joensuussa tunnelma oli vaisu. Keskustalle tulos on pettymys. Jo ennakkoäänet otettiin vastaan vaalivalvojaisissa Kuopiossa kitkerin ilmein:

Keskustan vaalivalvojaiset Kuopiosta
Keskustalle ennakkoäänet lupasivat parin paikan menetystä. Tältä näytti vaalivalvojaisissa Kuopiossa.

Keskustalta Anu Vehviläinen sai Savo-Karjalassa toiseksi eniten ääniä. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä tippui usealla tuhannella edellisistä vaaleista, mutta ura kansanedustajana jatkuu.

– Valtakunnallisesti keskustan tilanne on surkean näköinen. Omasta puolesta voin sanoa, että kaikkemme teimme, mutta vaalit olivat tällä kertaa hyvin vaikeat. Kentältä sain kuitenkin paljon evästystä uutta vaalikautta varten, Vehviläinen sanoi.

Perussuomalaiset saivat Savo-Karjalasta eduskuntaan kolme kansanedustajaa, jotka kaikki ovat uusia: Minna Reijonen, Sanna Antikainen ja Jussi Wihonen. Näin tilannetta kommentoi puolueen kuopiolainen ehdokas Samuli Voutila:

Perussuomalaisten Samuli Voutila kommentoi vaalitulosta Siilinjärvellä.

Perussuomalaisten joensuulainen ehdokas Jussi Wihonen vei tukijansa ja raitustumisessa auttaneen mentorinsa saunaan omissa vaalivalvojaisissaan. Wihonen on ollut nyt 10 vuotta raittiina.

– Hän vei minut tuolloin 10 vuotta sitten saunaan, kun aloitin hoidon. Nyt minä vien hänet. Saadaan mitä ansaitaan. Puolitoista vuotta on tehty vaalityötä. Se on selvää, että perussuomalaiset on iso puolue Suomessa, Wihonen kommentoi.

Jussi Wihonen PS
Perussuomalaisten joensuulaisehdokas Jussi Wihonen on varmistamassa paikkaansa eduskunnassa ja juhlistaa sitä saunomalla.Ari Tauslahti / Yle

Näin seuraat vaaleja Ylellä

Voit seurata tuloksen valmistumista netissä Ylen valtakunnallisesta vaalien tulospalvelusta (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löydät myös vaalituloksen Savo-Karjalaan ja kaikkiin vaalipiirin kuntiin. Ylen hetki hetkeltä -vaaliseurannan löydät täältä. Muut Ylen vaalisisällöt löydät täältä.

Ylen Voitto-robotti uutisoi kaikkien kuntien äänestystulokset automaattisesti sitä mukaa, kun ääntenlaskenta valmistuu. Lisäksi Yle uutisoi Savo-Karjalan uusien kansanedustajien nimet heti tuloksen varmistuttua. Saat alueelliset tulokset nopeimmin lataamalla puhelimeesi täältä Yle Uutisvahdin ja tilaamalla vaikkapa ilmoitukset kotikuntaasi koskevista uutisista.

Vaalitulos vahvistetaan 17.4.2019 ja uusi eduskunta aloittaa työnsä 23.4.

Juttua korjattu 26.4. Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa luki, perussuomalaisten Osmo Kokko ei pudonnut eduskunnassa 2019 vaaleissa, vaan jo 2015.