1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

Intian pääministeri: Äänestäkää meitä, niin annamme 33 prosenttia paikoista naisille

BJP lupaa miljardeja maaseudulle ja oikeuksia pois muslimivähemmistöltä.

Intia
Intian pääministeri Narendra Modi puhui maanantaina tilaisuudessa, jossa julkistettiin hänen puolueensa vaalilupaukset.
Intian pääministeri Narendra Modi puhui maanantaina tilaisuudessa, jossa julkistettiin hänen puolueensa vaalilupaukset.Harish Tyagi / EPA

Ilma on tiheänä vaalilupauksia sekä Suomessa että Intiassa.

Meillä ennakkoäänestys jatkuu vielä tiistain ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina. Intia aloittaa jättimäisen vaaliurakkansa torstaina. Valmista odotetaan toukokuun loppupuolella.

Intian pääministerin Narendra Modin BJ-puolue julkaisi maanantaina vaalilupauksiaan. Näihin lukeutuu myös naisten aseman parantaminen politiikassa.

BJP lupaa, että Intian perustuslakia muutetaan ja naisille taataan tulevaisuudessa 33 prosenttia paikoista Intian parlamentissa ja osavaltioiden lakiasäätävissä elimissä, jos BJP jatkaa vallassa.

Intian vaaleissa saattaa tällä kertaa äänestää ennätyksellinen määrä naisia (siirryt toiseen palveluun).

Rahaa infrastruktuuriin ja maanviljelijöille, etuja pois Kashmirilta

Oikeistolaisen BJP:n muihin vaalilupauksiin kuuluu muun muassa 1 400 miljardin dollarin käyttäminen maan infrastruktuurin parantamiseen ja 300 miljardia dollaria maanviljelijöille ja maaseudun kehittämiseen. Tarkoituksena olisi esimerkiksi saada metroja 50 kaupunkiin.

Samalla hindupuolue lupasi, että Intian ainoasta muslimienemmistöisestä osavaltiosta eli Jammusta ja Kashmirista lakkautetaan laki, joka antaa sen asukkaille tiettyjä etuoikeuksia. BJP lupasi myös rakennuttaa Ayodhyan kaupunkiin uuden hindutemppelin hindujen vuonna 1992 tuhoaman muslimimoskeijan tilalle. Aihe on kiistanalainen.

Modin BJP nousi valtaan vuonna 2014. Sen jälkeen väkivalta muslimeita kohtaan on kasvanut.

BJP korosti myös turvallisuutta. Intian ja Pakistanin välit kiristyivät äärimmilleen helmikuussa, kun ainakin 40 intialaispoliisia tapettiin Intian hallitsemassa osassa Kashmiria.

Kuuntele myös:

Tuoreessa Mistä maailma puhuu -podcastissa käsitellään Intian ilmansaasteita.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi