1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Norssin pyytäminen hiertää vapaa-ajankalastajia – kalatalousalue ei näe rysälupia uhkana vaelluskaloille

Norssin, eli kuore-kalan, pyytäminen isorysillä varsinaissuomalaisten jokisuistojen lähistöltä hiertää Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöä.

Arkistokuva norssista. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö SKV vastustaa saaristoon myönnettyjä isorysälupia.

Järjestön mukaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen myöntämät 35 isoa kalanpyydyslupaa vaarantavat vaelluskalojen kulkua Mynäjoelle, Laajoelle ja Hirvijoelle. Vapaa-ajankalastajat pelkäävät pyynnin kohdistuvan pääsaalis norssin lisäksi kaikkiin muihin kalalajeihin, myös uhanalaiseen meritaimeneen ja ankeriaaseen.

Airisto-Velkuan kalatalousalue ei näe, että rysillä olisi merkitystä vaelluskalojen lisääntymiselle.

– Jos kalastaja näkee, että rysässä on alamittaisia kuhia tai muita vaelluskaloja, niin olen varma, että kalastaja ponnistelee saadakseen kalan elävänä pois rysästä, toiminnanjohtaja Timo Saarinen lausuu.

Ely-keskus myönsi luvat isorysille maaliskuusta toukokuuhun. Lupa on Saarisen mukaan kolmivuotinen ja koska kyseessä on poikkeuslupa, niin siihen pyydettiin myös SVK:lta lausunto. Lain mukaan vaelluskalavesistöille ja jokisuistoista määritellyn matkan päästä sijaitseville rysille tarvitaan aina poikkeuslupa.

Järjestön mukaan pyyntiaika on liian pitkä tehokkaalle pyydykselle.

Kalatalousalueen toiminnanjohtaja Timo Saarinen kertoo, että pyyntiaika on pitkä sen takia, koska jäiden lähtöä on mahdotonta ennustaa tarkalleen. Itse norssin pyynti kestää muutamia viikkoja juuri jäiden lähdön jälkeen.