Boeingin toimitusjohtajan anteeksipyyntö johti uusiin oikeuskanteisiin yhtiötä vastaan Lion Airin turmasta

Turmassa omaisensa menettäneet katsovat, että Boeingin toimitusjohtajan anteeksipyyntö ja kommentit uusista ohjelmistopäivityksistä osoittavat, että yhtiö on nyt myöntämässä vastuunsa.

Lion Air
Pelastushenkilöt siirtävät ruumispusseja, jotka kuljetetaan sairaalaan tunnistamista varten.
Pelastushenkilöt siirsivät Lion Airin turman jälkeen ruumispusseja, jotka kuljetettiin sairaalaan tunnistamista varten.EPA

Yhdysvaltalaista lentokonevalmistaja Boeingia vastaan on nostettu uusia oikeuskanteita sen jälkeen, kun yhtiön toimistusjohtaja Dennis Muilenburg esitti viime viikolla anteeksipyynnön.

Muilenburg ilmoitti myös videoidussa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että uudet ohjelmistopäivitykset 737 Max 8 -konemalliin estävät jatkossa vastaavanlaiset katastrofit.

Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin lentoturmien epäillään johtuvan automaattisen sakkauksenestojärjestelmän MCAS:n virheellisestä toiminnasta. Turmissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Indonesialaisperheet ja heidän asianajajansa katsovat, että toimistusjohtajan anteeksipyyntöä ja MCAS-järjestelmään liittyviä kommentteja voidaan pitää tunnustuksena, joka tukee heidän oikeuskanteitaan.

"Rakkaitamme kohdelleen kuin kadonneita matkatavaroita"

Yksi kanteen nostaneista on kolmen lapsen äiti Merdian Agustin, joka menetti turmassa miehensä. Hän kertoo, että ei ole monen muun omaisen tavoin saanut 1,2 miljardin rupian eli vajaan 76 000 euron korvauksia, jotka Indonesia on määrännyt lentoyhtiöt maksamaan omaisensa lento-onnetoomuudessa menettäneille.

Näin siksi, ettei Agustin suostunut allekirjoittamaan sopimusta, jonka myötä hän saisi korvaukset, mutta joka myös estäisi häntä nostamasta kannetta Lion Airia tai Boeingia vastaan.

– Kieltäydyimme allekirjoittamasta sellaista asiakirjaa, jossa rakkaitamme kohdellaan kuin kadonneita matkatavaroita. Sopimus on naurettava ja loukkaa meitä, toteaa Agustin.

Omaisia edustava asianajaja Michael Indrajana kertoo, että indonesialaisperheet ovat joutuneet keskelle monimutkaista ja tuskallista prosessia saadakseen vahingonkorvauksia Boeingilta ja Lion Airilta.

Indrajanan mukaan Boeingin toimitusjohtaja Dennis Muilenburgin viime viikolla antama videokommentti osoittaa, että yhtiö on nyt myöntämässä vastuunsa.

– Mikään rahasumma ei tuo omaisten rakkaita takaisin. Taistelemme orvoksi jääneiden puolesta, jotta heillä voisi olla parempi tulevaisuus.

Aiheesta lisää:

Boeing CEO 'sorry' for lives lost in 737 MAX accidents (siirryt toiseen palveluun)

Boeing vähentää 737 Maxin tuotantoa

Lähteet: AP