Trump julisti Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöksi

Arvostelijoiden mukaan päätöksellä voi olla kielteisiä seurauksia Yhdysvaltain joukoille ja maan tiedusteluviranomaisille.

Iran
Iranin kansalliskaartin joukkoja kuvattuna vuosittaisessa sotilasparaatissa 22. syyskuuta 2018, joka juhlistaa Iranin ja Irakin sodan päättymistä.
Iranin kansalliskaartin joukkoja kuvattuna vuosittaisessa sotilasparaatissa 22. syyskuuta 2018, joka juhlistaa Iranin ja Irakin sodan päättymistä. AFP

Presidentti Donald Trump on julistanut Iranin vallankumouskaartin ulkomaiseksi terroristijärjestöksi. Trumpin mukaan vallankumouskaarti ”osallistuu, rahoittaa ja edistää terrorismia”.

Iran puolestaan julisti Trumpin ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltain asevoimat terroristijärjestöksi.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut mustalle listalla lukuisia Iranin vallankumouskaartiin liittyviä henkilöitä ja ryhmiä. Nyt Trumpin hallinto katsoo koko kaartin olevan terroristijärjestö.

Arvostelijoiden mukaan tilanne saattaa vaaraan Yhdysvaltain armeija- ja tiedusteluviranomaisia, koska myös Yhdysvalloille vihamieliset hallitukset voivat nyt ryhtyä vastaavanlaisiin julistuksiin.

Muun muassa Yhdysvaltain puolustusministeriö ja keskustiedustelupalvelu CIA suhtautuivat jo etukäteen Trumpin hallinnon julistukseen varauksellisesti, kertoi Wall Street Journal lauantaina.

Ne eivät usko, että päätös juurikaan vahingoittaa Iranin taloutta jo voimassa olevien pakotteiden lisäksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoittaa pankkeja ja yhtiöitä eri puolilla maailmaa seuraamuksista, mikäli ne eivät lopeta yhteistyötään Iranin vallankumouskaartin kanssa.

Vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen perustetulla Iranin vallankumoukaartilla on paljon valtaa maassaan, ja se on myös merkittävä toimija Iranin talouselämässä.

Aiheesta lisää:

WSJ: USA aikoo julistaa Iranin vallankumouskaartin terroristijärjestöksi

Lähteet: AFP, AP, Reuters