Kyllä, puoluejohtajissa on eroja – 10 miljoonaa puuta, 1000 poliisia ja Antti Rinteen miljardit jäivät mieleen puheenjohtajatenteistä

Onko ydinvoima vihreille kynnyskysymys? Kenen kanssa Li Andersson ei halua hallitukseen? Katso parhaat palat Ylen puheenjohtajatenteistä.

eduskuntavaalit
Antti rinne Ylen Vaalitentissä 25.03.2019.
Derrick Frilund / Yle

Juha Sipilän 10 miljoonan puun istustustalkoot nuorille herättivät Ylen puheenjohtajatentin jälkeen keskustelua, samoin Antti Rinteen miljardin ja kolmen miljardin välinen haarukka.

Kuka pärjäsi parhaiten? Oliko Li Andersson todella niin pirteä kuin somekansa sanoi? Oltiinko Pekka Haavistolle kiltimpiä kuin Petteri Orvolle?

Tästä voit katsoa videot ja kerrata analyysit jokaisesta tentistä.

Anna-Maja Henriksson, RKP

RKP:n Anna-Maja Henriksson vaati suurempaa pakolaiskiintiötä ja parempaa oikeusturvaa turvapaikanhakijoille. Henriksson pääsi avaamaan Ylen puheenjohtajatenttien sarjan ja päätyi vastaamaan myös hopeavedestä ja nuuskasta. Lue tentin analyysi tästä.

Anna-Maja Henriksson

Sari Essayah, KD

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, ettei sukupuoli voi olla ilmoitusasia.

– Sukupuoli ei voi olla ilmoitus. Se on fysiologinen fakta, Essayah sanoi tentissä, jonka analyysin voit lukea tästä.

Sari Essayah

Juha Sipilä, Keskusta

Juha Sipilä oli vuorossa Ylen puheenjohtajatentissä kolmantena.

– Keskusta lähtee siitä, että istutetaan jo ensi kesänä 10 miljoonaa puuta Suomeen, ja otetaan nuoret mukaaan istuttamaan ja nähdään miten tehdään käytännön tekoja suomalaisten hiilinielujen kasvattamiseen, Sipilä sanoi tentissä. Sipilä puolusti hallituksen leikkauksia, mutta totesi, että nyt Suomen talous on kunnossa ja on varaa jakaa. Lue analyysi Sipilän tentistä.

Juha Sipilä puoluejohtajien vaalitentissä Ylellä 20.3.2019

Pekka Haavisto, Vihreät

Olemassa olevia ydinvoimaloita voidaa käyttää. Ne ovat yksi osa vihreiden ilmastopakettia, eivätkä ole kynnyskysymys vihreille, Pekka Haavisto sanoi omalla vuorollaan. Hiilestä ja turpeesta pitää luopua samalla aikataululla, maakaasusta ja polttoöljystä siirtymäkaudella, Pekka Haavisto sanoi. Lue analyysi tentin kulusta tästä.

Pekka Haavisto

Antti Rinne, SDP

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne myönsi Ylen vaalitentissä, ettei hän tiedä tarkkaan, mitä puolueen vaaliohjelman toteuttaminen maksaisi.

– Se ei ole yksi miljardia, se ei ole kolme miljardia, vaan se on jotakin siitä väliltä, Rinne sanoi Ylen tentissä. Demareiden vaaliohjelma on yli sata sivua pitkä. Siellä luvataan rahaa muun muassa oppivelvollisuuden pidentämiseen, vanhustenhuoltoon ja eläkkeiden korottamiseen. Lue analyysi Antti Rinteen tentistä.

Antti rinne Ylen Vaalitentissä 25.03.2019.

Petteri Orpo, Kokoomus

Kokoomuksen Petteri Orpo panttasi yhä puolueen kantaa hoitajamitoitukseen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi, mihin puolue käyttäisi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen valmisteluun varattuja rahoja. Puolue laittaisi rahat hoitojonojen purkamiseen terveyskeskuksissa, jos se on seuraavassa hallituksessa. Lue tentin analyysi.

Petteri Orpo pitämässä puhettaan Ylen Vaalitentissä 26. maaliskuuta 2019.

Li Andersson, Vasemmistoliitto

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson linjasi Ylen vaalitentissä, että hänen oman puolueensa mahtuminen samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa on epätodennäköistä. Näin ainakin mikäli kokoomus on hallituksessa johtavassa asemassa.

– Kokoomuksen johtamaan hallitukseen, pitäisin sitä epätodennäköisenä, Andersson totesi tentissä. Hänen mukaansa hallituksen kokoonpano ja hallitusohjelma määrittelevät vasemmistoliiton ratkaisun. Lue Anderssonin tentin analyysi tästä.

Li Andersson Ylen Vaalitentti 27.03.2019. Studio 2 Yleisradio. Eduskuntavaalit 2019

Jussi Halla-aho, Perussuomalaiset

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho suomi Ylen tentissä kovin sanoin ilmastonmuutoskeskustelua Suomessa.

– Emme halua Suomea, jossa koululaisten päät laitetaan sekaisin sukupuoliöyhötyksellä ja ilmastohysterialla, Halla-aho sanoi puheessaan. Halla-ahon tentti katosi teknisen vian vuoksi Ylen Areena-sivuilta. Halla-aho vihjasi, ettei kyse ollut sattumasta. Lue analyysi tentistä.

Jussi Halla-Aho Ylen Vaalitentissä 28.03.2019 Studio 2 Yleisradio. Eduskuntavaalit 2019

Sampi Terho, Sininen tulevaisuus

Tuhat poliisia maksaa noin 100 miljoonaa euroa. Sen siniset lupaavat, vaikka eivät juuri muita lukuja tarjoa, sanoi sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi Ylen vaalitentissä.

Siniset on sitoutunut Terhon mukaan myös 64 hävittäjän hankintaan aluksi. Sitten hävittäjiä lisättäisiin: tavoitteena sinisillä on 100 hävittäjää. Turvallisuuskysymyksissä kustannukset ovat toisarvoisia.

– Autoilu on kansalaisoikeus, Terho sanoi. Autovero pitää hänen mukaansa poistaa kokonaan kuuden vuoden aikana. Korvaavat verorahat saataisiin työllisyyttä nostamalla. Lue analyysi tentistä tästä.

Sampo Terho

Vieläkö etsit omaa ehdokastasi? Tee Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Ylen tärkeimmät vaalijutut koottuna

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus