Markus Lohi nuorisovaalien ääniharava Lapissa

Toiseksi eniten ääniä nuorilta sai Heikki Autto (kok.).

Markus Lohi
Markus Lohi (kesk)
Markus Lohi (kesk.) iloitsi nuorisovaalien tuloksesta.Antti Mikkola / Yle

Markus Lohi (kesk.) sai eniten ääni nuorisovaaleissa Lapissa. Lohi sai 105 ääntä. Toiseksi eniten ääniä, yhteensä 86, sai Heikki Autto (kok.). Kolmanneksi eniten ääniä nuorilta keräsivät Riikka Karppinen (vihr.) ja Mikko Kärnä (kesk.), molemmat 51 ääntä.

– Nuorisovaalit on demokratiakasvatusmenetelmä peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Minun osalta tulos on suorastaan mahtava, Markus Lohi hehkutti Facebookissa tiistaiaamuna.

Jos Lapin kansanedustajat olisi valittu koululaisten ja opiskelijoiden äänillä, eduskuntaan nousisivat edellä mainittujen lisäksi Katri Kulmuni (kesk.), Lalli Mustakallio (vas.) ja Ari Södervall (ps.).

1410 ääntä

Nuorisovaaleissa keskusta oli Lapin suurin puolue 24 prosentin kannatuksella, toiseksi eniten kannatusta oli vihreillä, 14,6 prosenttia. Lähes samaan eli 14,5 prosentin kannatukseen ylsi kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja RKP:n vaaliliitto.

Nuorisovaalit järjestettiin peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa 1.-5. huhtikuuta. Lapin vaalipiirissä nuorisovaaleissa annettiin 1410 ääntä, joista 75 hylättiin. Osallistuneita oppilaitoksia oli Lapissa noin 25.

Nuorisovaaleja koordinoi nuorisoalan kattojärjestö Allianssi.