1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kampanja-/vaalirahoitus

Alle puolet Lapin ehdokkaista ilmoittanut vaalirahoista – isoin budjetti Mikko Kärnällä

Kärnä ilmoittaa, että ei käytä euroakaan omia rahoja vaalikuluihin.

Mikko Kärnä kampanjoi poroaidalla Ranualla. Kuva: Tuija Mustonen

Vajaa puolet Lapin kansanedustajaehdokkaista on kertonut vaalirahoituksestaan etukäteen. Vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksesta on kertonut 52 ehdokasta. Ehdokkaita on Lapin vaalipiirissä kaikkiaan 122.

Kaikki vihreiden ja piraattipuolueen ehdokkaat ovat jättäneet ennakkoilmoituksen. Keskustasta ilmoituksen on tehnyt kaikki muut paitsi kaksi ehdokasta. Ennakkoilmoitusten perusteella suurin vaalibudjetti on Mikko Kärnällä (kesk.), 70 000 euroa.

– Minulla on kampanjabudjetissa suuret tulonhankkimiskulut eli kirjat. Yksityisten rahoitus on kirjamyyntituloa. Tosiasiallinen budjetti ei siis ole 70 000 euroa vaan noin 55 000 euroa käytetään, Kärnä sanoo.

Kärnä ilmoittaa, että ei käytä euroakaan omia rahoja vaalikuluihin.

Kulmunilla ja Lohella yli 40 000 euroa

Ennakkoilmoitusten mukaan Kärnän jälkeen suurimmat vaalibudjetit ovat Katri Kulmunilla (kesk.) 47 400 euroa, Markus Lohella (kesk.) 45 000 euroa, Eeva-Maria Maijalalla (kesk.) 40 000 euroa, Markus Mustajärvellä (vas.) 30 000 euroa ja Riikka Karppisella (vihr.) 23 000 euroa.

Esimerkiksi kukaan kokoomuksen, Sinisen tulevaisuuden ja Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista ei ole ilmoittanut vaalirahoituksestaan ennakkoon.

Nykyisistä kansanedustajista ennakkoilmoituksen ovat tehneet muut paitsi Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja Matti Torvinen (sin.).

Ehdokas voi halutessaan toimittaa tietoja vaalikampanjansa rahoituksesta ja kuluista ennen vaalipäivää. Ennakkoilmoitus on siis vapaaehtoinen.

Varsinainen vaalirahailmoitus on pakollinen kaikille eduskuntaan valituille ja varaedustajaksi päässeille. Ilmoitus tehdään valtiontalouden tarkastusvirastolle kahden kuukauden kuluessa vaalituloksen vahvistamisesta.

KORJATTU: Markus Mustajärvi on (vas.) ei (kesk.).