Venäjällä vangitut ja häkeissä pidetyt valaat vapautetaan luontoon – Valaiden puolesta puhui myös presidentti Putin

Vapauttamisessa auttaa tunnettu ranskalainen valtameritutkija Jean-Michel Cousteau.

valaat
Vangittuja maitovalaita.
Laittomasti vangittuja maitovalaita on pidetty ja pidetään pienissä altaissa.AOP

Venäjän viranomaiset ovat määränneet, että Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa laitoksessa olevat valaat on päästettävä vapaiksi.

Luonnonsuojelijat ovat olleet pöyristyneitä Nahodkan kaupungin tuntumassa, Vladivostokin alueella olevan yrityksen toiminnasta. Yritys on koonnut merenrannalle rakennettuihin häkkimäisiin rakennelmiin satakunta valasta, jotka on tiettävästi tarkoitus myydä Kiinaan.

Häkeissä on ollut kymmenen miekkavalasta ja 87 maitovalasta.

Ilmakuva alueesta 1. maaliskuuta, jolla laittomasti pyydystettyjä miekka- ja maitovalaita on pidetty ja pidetään vangittuina Nakhodkan kaupungin lähistöllä Itä-Venäjällä tarkoituksena myydä niitä Kiinan huvipuistoihin.
Ilmakuva alueesta 1. maaliskuuta, jolla laittomasti pyydystettyjä miekka- ja maitovalaita on pidetty ja pidetään vangittuina Nahodkan kaupungin lähistöllä Itä-Venäjällä tarkoituksena myydä niitä Kiinan huvipuistoihin. AOP

Luonnonsuojelijoiden mukaan häkit ovat valaille aivan liian ahtaat. Valaat eivät kunnolla mahdu uimaan niissä. Vesi on liian matalaa ja olosuhteet muutenkin liian kylmät kyseisille lajeille.

Tunnettu valtameritutkija Jean-Michel Cousteau saapui Nahodkaan perjantaina. Hän on luvannut auttaa Venäjän viranomaisia palauttamaan eläimet luontoon. Cousteau on maailmankuulun tutkijan ja luontodokumenttien tekijän Jacques Cousteaun poika.

Vapauttaminen kesällä

Cousteau ja Venäjän Kaukoidän alueen kuvernööri Oleg Kozhemjako ovat julkaisseet yhteisen tiedotteen, jonka mukaan valaat päästetään vapaiksi.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on ottanut kantaa valaiden puolesta. Hän on määrännyt viranomaiset tutkimaan tapauksen ja vapauttamaan eläimet.

Kartta
Valaiden säilytyspaikka Venäjän KaukoidässäYle Uutisgrafiikka

Neljä valaiden pyydystämiseen osallistunutta yritystä onkin jo saanut syytteet Venäjän turvallisuuspalvelulta FSB:ltä.

Cousteaun ja venäläisasiantuntijoiden laatiman suunnitelman mukaan valaita ei voida vapauttaa välittömästi. Ne siirretään aluksi väljempiin tiloihin, missä ne voivat toipua ahtauden aiheuttamasta stressistä ja mahdollisista vammoistaan.

Maitovalas lähikuvassa.
Maitovalas lähikuvassa. AOP

Hoitajat yrittävät saada ne keräämään itse suuremman osan ravinnostaan, jotta ne eivät enää kiinnittäisi yhtä paljon huomiota niitä ruokkiviin ihmisiin.

Vapauttaminen tapahtunee kesällä, kun vedet ovat lämmenneet ja valaat toipuneet pahimmasta, kertoo esimerkiksi Fox News (siirryt toiseen palveluun).

Valaat ovat hyvin arvokkaita pimeillä markkinoilla. Yhdestä miekkavalaasta voidaan maksaa jopa viisi miljoonaa dollaria.

Altaita ylhäältä.
Valasaltaita ilmakuvassa.AOP

Valaita ostavat erityisesti kiinalaiset välittäjät, jotka myyvät niitä Kiinaan perustettaviin meriakvaarioihin. Kiinassa on tätä nykyä toiminnassa yli 60 meriakvaariota ja kymmeniä muita on suunnitteilla, kertoo CBC-uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP