Yle seuraa brexitin käänteitä: EU aikoo siirtää brexitin toukokuun loppuun

Jos EU-johtajilta ei heru torstaina nykyistä pidempää lykkäystä, Britannia eroaa EU:sta perjantaina.

Brexit
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ottaa Britannian pääministerin Theresa Mayn vastaan Elysee-palatsissa Pariisissa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ottaa Britannian pääministerin Theresa Mayn vastaan Elysee-palatsissa Pariisissa.IAN LANGSDON / EPA

EU on valmis antamaan lisäaikaa Britannian puolueiden välisille keskusteluille, jotta jumiutuneelle erosopimukselle löytyisi brittiparlamentissa enemmistön kannatus.

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier toisti unionin kannan asiaan tiistaina päivällä. Britannian pääministerin Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus ei ole saanut hyväksyntää brittiparlamentissa.

Barnier kuitenkin sanoi, että EU-eron lykkäyksen pituudella täytyy olla selkeät perustelut.

Yle seuraa tiistain brexit-käänteitä tässä artikkelissa.

klo 20:13: EU aikoo vaatia Britanniaa järjestämään EU-vaalit muiden jäsenmaiden tapaan, mikä se ei ole ratifioinut brexit-sopimusta toukokuun 22. päivään mennessä.

klo 20:09: EU:n huomisen huippukokouksen päätöslauselmaluonnoksesta käy ilmi, että EU on valmis siirtämään brexitiä toukokuun loppuun. Tämä merkitsee, että Britannian on EU:n jäsen vielä toukokuun 23-26. päivä pidettävien EU-vaalien ajan.

klo 19:48: Britannian parlamentti on ilmaissut tukensa pääministeri Mayn aikeille pyytää Brexitin siirtämistä kesäkuun loppuun. Parlamentti ilmaisi tukensa äänin 420–110.

klo 19:21: Britannian pääministerin tiedottajan mukaan Labour ja konservatiivit jatkavat neuvotteluitaan myöhemmin tällä viikolla EU-huippukokouksen jälkeen.

klo 18:14: Uutistoimisto Reuters raportoi, että Merkel olisi valmis siirtämään brexitin vuoden 2020 alkuun.

klo 17:37: Ranskan mukaan brexitin siirtäminen yhdellä vuodella olisi liikaa, presidentinkanslia kertoo. Sen mukaan Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta ei voida neuvotella tilanteessa, missä Britannia pysyy EU:n jäsenenä.

klo 16:48: Ranskan presidentinkanslian mukaan Britannia ei voisi olla mukana seuraavan Euroopan komission puheenjohtajan valinnassa, mikäli se jäisi toistaiseksi EU:n jäseneksi. Ranskan mukaan Britannia ei myöskään saisi olla mukana EU:n budjettineuvotteluissa.

klo 15.25: Britanniassa parlamentin alahuone keskustelee brexitin lykkäyksen pituudesta istunnossaan. Edustajat kertovat, että konservatiivi- ja työväenpuolueen brexit-keskustelut ovat meneillään mutta niiden sisällöstä ei kerrota julkisuuteen.

klo 14.53: Seuraavaksi May matkustaa Pariisiin tapaamaan Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia.

klo 14.30: Theresa May on tavannut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Keskustelut kestivät puolitoista tuntia. May kertoi Merkelille keskusteluista opposition kanssa, ja johtajat keskustelivat EU-eron lykkäämisestä pisimmillään kesäkuun loppuun.

Angela Merkel ja Theresa May.
Angela Merkel ja Theresa May Berliinissä tiistaina.Felipe Trueba / EPA

May yrittää saada Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kannattamaan ehdotustaan, että Britannian EU-eroa lykättäisiin kesäkuun loppuun saakka.

Jos brexitin jatkoaikaa ei muuteta, Britannia eroaa EU:sta perjantaina kello 23 Lontoon aikaa.

MIKSI BREXIT
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lisää aiheesta:

Brittiparlamentti pakotti Mayn pyytämään brexitin lykkäystä

Britannia hakee jatkoaikaa brexitille kesäkuun loppuun ja valmistautuu eurovaaleihin – Suomi jäisi ilman sovittua lisäpaikkaa

Lähteet: Reuters