Talousrikoksista syytetty ex-automoguli Ghosn väittää videoviestissä joutuneensa selkäänpuukotuksen ja salajuonen uhriksi

Nissanin entinen johtaja Carlos Ghosn tienasi kymmeniä miljoonia, mutta syyttäjien mukaan se ei hänelle riittänyt.

carlos ghosn
Kuvassa Carlos Ghosn videolla, jonka hänen juristinsa julkistivat Japanissa.

Autonvalmistaja Nissanin entinen hallituksen puheenjohtaja Carlos Ghosn syyttää Nissanin johtoon kuuluneita selkäänpuukottamisesta ja salaliitosta.

Syytökset Ghosn esittää videolla, jonka hänen japanilaiset lakimiehensä näyttivät tiistaina lehdistötilaisuudessa. Ghosn vakuuttaa olevansa syytön väärinkäytöksiin, joista häntä epäillään.

Video on nauhoitettu ennen kuin Ghosn pidätettiin toistamiseen Japanissa viime viikolla. Ghosn ei kerro videolla nimeltä keitä hän syyttää. Juristi Junichiro Hironakan mukaan nimet editoitiin pois tallenteelta.

Salaliiton taustalla olisi Ghosnin väitteiden mukaan pelko siitä, että hän yrittää tiivistää Nissanin, Mitsubishin ja Renault'n allianssia.

Carlos Ghosn
Carlos GhosnEtienne Laurent / EPA

Syyttömyyttään vakuuttava Ghosn kertoo videolla aikoneensa pitää lehdistötilaisuuden, mutta tehneensä pidätyksen varalta videotaltioinnin.

Ennen uutta pidätystä talousrikoksista epäilty Ghosn oli vapautettu kahdeksan miljoonan dollarin takuita vastaan yli sadan päivän tutkintavankeuden jälkeen.

Syyttäjät tutkivat väitteitä, joiden mukaan Nissanin varoja siirrettiin 13,3 miljoonan euron arvosta Omaniin Lähi-itään.

Syyttäjät epäilevät, että näistä rahoista 4,4 miljoonaa päätyi Ghosnin omaan käyttöön. Ghosnin epäillään käyttäneen rahoja luksusjahdin ostamiseen ja sijoituksiin.

Ghosnia epäillään myös kymmenien miljoonien palkkioiden pimittämisestä. Hän on kiistänyt kaikki syytökset.

Nissanin lisäksi Ghosn oli ranskalaisen Renault'n hallituksen puheenjohtaja, Mitshubisin hallituksen puheenjohtaja – ja näiden kolmen yhtiön yhteenliittymän hallituksen puheenjohtaja.

Juristi: Ghosn on Japanin oikeusjärjestelmän panttivanki

Videolla Carlos Ghosn kertoo ongelmistaan huolimatta rakastavansa sekä Nissania että Japania.

Ghosnin päälakimiehen Junichiro Hironakan mukaan syyttäjät ovat toimineet julmasti hänen päämiestään kohtaan. Hironaka sanoo, että syyttäjät ovat painostaneet Ghosnia sekä henkisesti että fyysisesti saadakseen tämän tunnustamaan.

Hironaka on aikaisemmin arvostellut sitä, että Ghosnilta takavarikoitiin oikeudenkäyntiin liittyviä dokumentteja.

Kuvassa vasemmalla Carlos Ghosn ja hänen vieressään Carola Ghosn.
Carlos ja Carola Ghosn edustivat Cannesin filmifestivaaleilla viime toukokuussa. Franck Robichon / EPA

BBC:n haastattelussa Ghosnin perheen juristi (siirryt toiseen palveluun)Jessica Finelle sanoo, että Ghosn on joutunut Japanin oikeusjärjestelmän panttivangiksi. Finellen mukaan pidätys oli sattumanvarainen ja se uhkaa Ghosnin oikeutta saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti.

Brasilialaissyntyinen Ghosn on myös Ranskan ja Libanonin kansalainen.

Juristi sanoo kannelleensa pidätyksestä YK:lle, koska Ghosnin kohtelu Japanissa ei vastaa kansainvälisiä vaatimuksia.

Ghosnin vaimo Carole Ghosn poistui Japanista viime viikolla ja matkusti Ranskaan vaatimaan maan hallitusta puolustamaan miestään.

Talousministeri Bruno Le Maire sanoi tiistaina radiohaastattelussa, ettei poliittinen puuttuminen ole paras tapa auttaa Ghosnia.

"Liian raju pidätys"

Carlos Ghosn pidätettiin alunperin marraskuussa. Finellen mukaan Ghosn ei pidätyksensä aikana päässyt tutustumaan häntä vastaan nostettuun juttuun.

Viime viikolla tehtyä toista pidätystä Finelle kuvaa BBC:lle brutaaliksi ja sanoo, että Ghosnin pariskuntaa kohdeltiin kuin terroristeja.

Juristi menee haastattelussa melko yksityiskohtaisiin asioihin kertomalla, että pidätys tehtiin aamulla ennen kello kuutta 20 poliisin toimesta. Rouva Ghosnille tehtiin ruumiintarkastus ja hänen annettiin käydä suihkussa vain naispoliisin valvonnassa.

Carlos Ghosnin kuva suurella näytöllä, jota neljä hahmoa seuraa etualalla.
Ohikulkijat seurasivat Carlos Ghosnin pidätystä koskevaa uutista suurelta näytöltä Tokiossa viime joulukuussa. Kimimasa Mayama / EPA

Carole Ghosn on kertonut onnistuneensa poistumaan Japanista Ranskan suurlähettilään avustuksella. Hän sanoo matkustaneensa Yhdysvaltain passilla, koska oli joutunut luovuttamaan Libanonin passinsa Japanin viranomaisille.

Finelle ei ole ainoa, joka on arvostellut Japanin oikeusjärjestelmää entisen autoteollisuusmogulin pidätysten yhteydessä.

Lännessä on kritisoitu järjestelmää, joka mahdollistaa pidättämisen 22 päiväksi ilman syytettä ja kuulustelemisen ilman asianajajan läsnäoloa.

Carlos Ghosn on ollut yksi autoteollisuuden kovapalkkaisimmista johtajista. Hän on ansainnut noin 15 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisää aiheesta:

Japanilainen oikeusistuin vapauttaa takuita vastaan Nissanin entisen hallituksen puheenjohtajan Carlos Ghosnin

Nissanille ja yhtiön ex-pomolle syytteet talousrikoksista

Nissan erotti Ghosnin – autoyhtiöiden voimamiestä epäillään taloudellisista väärinkäytöksistä

Autovalmistaja Nissanin johtohahmo pidätettiin Tokiossa – sisäinen tutkinta on ollut käynnissä jo kuukausia

Lähteet: AFP, Reuters