Saanan uusien portaiden materiaalit viedään tunturiin

Tamppari alkaa kuljettaa maa-ainesta ja kiviä Saanan rinteille tiistaina.

Saana
Saanatunturi
Arkistokuva. Saanatunturi Kilpisjärvellä kesällä 2014.Risto Koskinen / Yle

EnontekiöMetsähallitus ryhtyy tiistaina kuljettamaan maa-aineksia tunturiin Saanan uutta vaelluspolkua varten. Saanan juurella on noin 500 tonnia maa-ainesta, josta rakennetaan 160 metriä pitkät graniittiset portaat sekä 1,8 kilometriä pitkä sorapolku portaille.

Uusi reitti tulee hieman eri paikkaan kuin vanha, käytön kuluttama ja kaksi vuotta sitten purettu reitti. Jatkossa sen linjausta muutetaan vielä lisää, sanoo Metsähallituksen kenttäpäällikkö Antti Ohenoja.

– Meillä on jossain vaiheessa tarkoitus muuttaa Saanan reitin päälähtöpaikka Mallan luonnonpuiston pysäköintipaikan tuntumaan, jolloin kahdella suositulla reitillä on yhteinen lähtöpaikka ja opastus.

– Emme tietenkään usko, että kaikki siirtyvät heti käyttämään uutta lähtöpaikkaa, vaan kyllä se vanhakin lähtöpaikka retkeilykeskuksesta jää käyttöön. Sinne on tarkoitus saada kosteimmille paikoille pitkostusta ensi kesän aikana.

Maa-aines kuljetetaan tamppareilla Saanan lumisille rinteille. Varsinaisiin rakennustöihin uudella polulla päästään vasta kesällä.

Sorapolku ja portaat on tarkoitus saada valmiiksi lokakuuhun mennessä. Urakan hinta on noin 180 000 euroa.

Lue lisää

Kilpisjärven Saanan kiviportaat valmistuvat syyskuussa – reitti on suunniteltu tarkoin suojelemaan haurasta luontoa

Saanan portaiden toteuttamiseen etsitään uutta ratkaisua – urakan kilpailutuskierros ei tuottanut tulosta