Vaalikommentaattori tylyttää ehdokkaita siltarumpupolitiikasta: Valmisteletteko paluuta menneisyyteen?

Yle Kaakkois-Suomen vaalikommentaattori professori Kalle Michelsen kaipasi vaalikeskusteluun puhetta teknologioista ja innovaatioista, kun ehdokkaat puhuivat puunhakkuusta ja maanteistä.

eduskuntavaalit
Kaakkois-Suomen vaalipiirin vaalitentti Kouvolassa huhtikuussa 2019.
Johanna Luukko/ Yle

Eilisiltana pidetty Kaakkois-Suomen suuri vaalitentti saa kommentaattorilta murska-arvion.

Yle Kaakkois-Suomen vaaliasiantuntija, professori Kalle Michelsen ihmettelee, millä vuosisadalla kansanedustajaehdokkaat oikein elävät.

Heidän ajatuksensa kuulostavat Michelsenistä siltarumpupolitiikalta.

– Tiedon valtateiden sijaan keskustelette puunhakkuusta, rautateistä ja maanteistä. Paluu teolliseen aikakauteen näyttää olevan meneillään, suomii Michelsen.

Kukaan ei puhu startupeista tai 5g:stä

Hän kaipaa keskusteluun teknologiaa, startuppeja ja innovaatioita, sillä ihmiset odottavat vastauksia tulevaisuuden kysymyksiin. Heillä on lisäksi hienoa osaamista.

Karl-Erik Michelsen
Professori Kalle Michelsen toimii Yle Kaakkois-Suomen vaaliasiantuntijana.Tommi Parkkinen / Yle

– Te puhutte koulutusleikkausten perumisesta ja osaamiseen panostamisesta. Oletteko ihan tosissanne kouluttamassa selluinsinöörejä ja metsänhoitajia? Mitä se sisältö tulee olemaan, kysyy Michelsen.

Hän muistuttaa, että eri oppilaitoksissa opiskelee nuoria, joista tulee maailmaluokan rahoitus- ja yrittäjyysasiantuntijoita ja teknologiaosaajia. Ja, että heitä on jo työelämässäkin.

– Tämä on se maailma, mitä he ovat rakentamassa, ja olen ihmeellä kuunnellut, mikä on tämä teidän (ehdokkaiden) maailmanne, joka on täällä tulossa, sanoo Michelsen.

Lieventävänä asianhaarana professori Michelsen hän totesi, ettei suomalaisen huippuosaamisen nostoja ole esitetty valtakunnallisessa keskustelussakaan.

– Vaikuttaa siltä, että maailmanluokan ICT-klusteri on unohtunut alle kymmenessä vuodessa, Michelsen viittaa Nokian huippuvuosiin.