Hyppää sisältöön

Työpäivä vaihtui pitsan paistamiseen – hailuotolaiset jäivät mottiin matalan meriveden takia

Hailuodossa asuva Iiris Poukkanen joutui jäämään tänään kotiin, kun lauttaliikenne suljettiin matalan meriveden vuoksi.

Pohjoisesta puhaltava tuuli on painanut meriveden alas. Veden korkeus oli laskenut tiistaina aamulla 1,12 metriä. Kuva: Risto Degerman / Yle

– Ehdotin naapurille, että vedetään iltapäiväpitsat yhdessä, kun hänkään ei päässyt töihin. Eiköhän me oteta kotihommien merkeissä tämä päivä, Iiris Poukkanen kertoo mottipäivän suunnitelmista.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulun edustalla Hailuodon lauttaliikenne on keskeytetty, koska merivesi on laskenut liian alas. Eniten harmia lauttaliikenteen pysähtyminen aiheuttaa hailuotolaisille, joiden pitäisi käydä mantereen puolella töissä. Saarella asuu vakituisesti noin tuhat ihmistä.

Iiris Poukkanen viettää tiistaipäivän kotonaan, kun ei päässyt aamulla töihin. Kuva: Iiris Poukkanen

Poukkanen kertoo huomanneensa jo eilen illalla, että vesi oli matalalla.

– Lautalle piti ajaa ihan alamäkeen.

Kunnantalolla ja koulussa hiljaista

Myös saaren koulussa ja kunnantalolla on tänään tavallista hiljaisempaa, sillä moni opettaja ja kunnan työntekijä käy Hailuodossa töissä mantereen puolelta. Yhteyksien katkeaminen näkyy myös terveyspalveluissa, vaikka hätätilanteessa apua saadaan mantereelta esimerkiksi helikopterin avulla.

Saarella on paloasema ja vapaaehtoisia sopimuspalokuntalaisia, jotka ovat paikalla tulipalon sattuessa (siirryt toiseen palveluun) (Kaleva).

Iiris Poukkanen uskoo, että saaren asukkaat saavat tänään hoidettua arkiset askareensa. Lautta voi alkaa liikennöidä mahdollisesti jälleen tiistai-iltana.

– Ei tämä tunnu vielä miltään. Ei ole alkanut ryöstely, mellakointi eikä muu panikointi, eli ihan rauhallisin mielin täällä ollaan, kertoo Hailuodossa vuodesta 2007 lähtien asunut Poukkanen.

Hailuodon lautta ajaa Oulun Riutunkarista saareen yleensä kesät talvet. Osan aikaa talvesta lauttayhteys on korvattu jäätiellä, mutta se on suljettu jo tältä keväältä. Kuva: Jarno Tahvanainen / Yle

Lauttayhteys Oulusta Hailuotoon on yleensä toiminut hankalissakin olosuhteissa, vaikka aivan tavatonta yhteyden katkeaminen ei ole.

– Konerikon takia on joskus ollut katkoksia, mutta lautat ovat liikkuneet ansiokkaasti. Lautan ammattitaitoinen väki osaa kyllä arvioida, miten hankalissa tilanteissa pitää menetellä. He joutuvat vasta viime kädessä päättämään, että lautta suljetaan, Poukkanen kiittelee.

.
.