Hyppää sisältöön

Puhemies Risikko moitti kansanedustajia kovasta keskustelukulttuurista: “Kollega saatettu nähdä enemmän saaliina kuin ihmisenä”– Yle seurasi

Tasavallan presidentti puhui vaalikauden päättäjäisissä suomalaisten yhtenäisyydestä ja tiukentuneesta turvallisuustilanteesta. Puhemies taas arvosteli perustuslain moittijoita ja poliittisen retoriikan tasoa.

Puhemies Paula Risikko ja presidentti Sauli Niinistö istuntosalissa eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä 10. huhtikuuta.
Puhemies Paula Risikko ja presidentti Sauli Niinistö istuntosalissa eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä 10. huhtikuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käsitteli vaalikauden päättäjäispuheessaan paljon turvallisuustilannetta ja -politiikkaa.

Hän korosti puheessaan myös suomalaisten yhtenäisyyttä, ja palasi vaalikauden aikana vietettyyn Suomen 100-vuotisjuhlaan.

– Suomi 100 -juhlavuoden tunnuslauseena oli ”Yhdessä”. Siinä on meille hyvä ohjenuora tulevaankin. Mielipide-eroja demokratiaan kyllä mahtuu, niitä suorastaan tarvitaan. Mutta emme saa antaa erimielisyyksien ajaa meitä erilleen. Yhdessä toimiminen vaatii kanssaihmisten kunnioitusta.

Presidentti puhui myös muista vaalikauden tärkeistä tapahtumista. Yksi tällainen oli vuonna 2016, kun eduskunta juhli täyden äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden myös naisille antaneen eduskuntauudistuksen 110-vuotista taivalta.

Niinistö muistutti, että satavuotisjuhlia seurasi synkempien muisteluiden aika: Suomea heti itsenäistymisen jälkeen repinyt sisällissota.

– Kansakunnan on tärkeää tuntea oma tarinansa. Se sitoo meidät yhteen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunta reagoinut turvallisuustilanteeseen

Presidenti Niinistö korosti, ettei yksikään vaalikaudelle osuneiden muistovuosien teemoista ole menettänyt ajankohtaisuuttaan.

Niinistö nosti esiin erityisesti tasa-arvon, jota hän pitää edelleen yhtenä Suomen tärkeimmistä vahvuuksista.

– Parantamisen varaa riittää yhä – sukupuolten välillä, sukupolvien välillä, eri ihmisryhmien välillä. Tasa-arvo vaatii päivittäistä huolenpitoa ja rohkeutta sen puolustamiseen, meiltä kaikilta.

Presidentin mukaan tasa-arvon, yhdessä toimimisen, sovinnon ja demokratian vaaliminen on kovaa työtä parhainakin aikoina ja nyt ajat eivät hänestä ole parhaat mahdolliset.

– Elämme epävarmassa, vaikeasti ennustettavassa ympäristössä. Usko sääntöihin, sopimuksiin ja kansainvälisiin järjestöihin on kasvavalla koetuksella.

Presidentin mielestä valtioiden voimapolitiikka on palannut, jos se koskaan ehti kadotakaan. Myös pahaa tahtovilla verkostoilla ja yksilöillä on uudenlaisia kykyjä ja keinoja vahingoittaa muita.

– Tällaisessa maailmassa hyvän on oltava luja.

Presidentti kiitteli eduskunnan reagoineen asiaan, ja turvallisuutta on lujitettu kuluneella vaalikaudella useilla lakihankkeilla, kuten tiedustelulailla ja ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavalla lailla.

Lopuksi presidentti Niinistö kiitti eduskuntaa sen arvokkaasta työstä kansakunnan hyväksi ja julisti eduskunnan työn tältä vaalikaudelta päättyneeksi.

Kuva: Laura Railamaa / Yle

Risikko retoriikan koventumisesta: “Asioita kärjistetään ja toisten sanoja tulkitaan tahallaan väärin”

Puhemies Paula Risikko (kok.) otti vaalikauden päättäjäispuheessaan kantaa kauden erimielisyyksiin, ja käytti haukka ja varpusvertausta.

Varpusten määrä on vähentynyt Suomen luonnossa kunnolla parinkymmenen viime vuoden aikana. Risikko onkin kysynyt itseltään kuluvana vaalikautena, onko samanlainen kato käynyt myös politiikassa.

– Usein siltä on tuntunut. Olemme nähneet niin paljon haukkoja lentämässä ympärillämme.

Risikko peräänkuulutti puheessaan Suomeen uudenlaista keskustelukulttuuria ja päätöksentekotapoja, jossa vastapuolta kuunneltaisiin ja heidän arvojaan ymmärrettäisiin.

– Olen huolestuneena kuunnellut monen edustajan kertovan, että eduskunnassa ei ole yhtä helppoa hengittää kuin aiemmin. Ilmasta on tullut likaisempaa, retoriikasta kovempaa. Asioita kärjistetään ja toisten sanoja tulkitaan tahallaan väärin.

Risikko siteerasi entistä sosiaalidemokraattien kansanedustajaa, runoilija Tommy Tabermannia, joka sanoi kerran, että politiikassa ihmiset usein katsovat toisiaan kuin haukka katsoo varpusta.

– Tältä tämänkin vaalikauden aikana on joskus tuntunut. Toisen puolueen edustaja, joskus omankin, on saatettu nähdä enemmän saaliina kuin samanlaisena ihmisenä kuin itsekin.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Puhemies suomi perustuslain moittijoita

Puhemies Risikon mukaan samanlainen katse on luotu myös tieteellisiin asiantuntijoihin, ja tutkijat ja kansanedustajat ovat väitelleet välillä hyvinkin kiivaasti keskenään.

Risikko muistutti kuitenkin, että poliittisessa päätöksenteossa tarvitaan tutkittua tietoa.

Risikko sanoi myös, että yhteiskuntaa ei rakenneta vain faktoilla vaan ennen kaikkea arvoilla. Hänen mielestään kansanedustajien päätösten tulee perustua moraaliseen harkintaan yhteiskunnan edusta. Tutkijoita tulee kuunnella, mutta kansanedustajien tulee aina harkita itsenäisesti maan etua ja tehdä päätöksiä sen mukaisesti.

Risikko korosti, että eduskuntatyössä on tärkeintä noudattaa aina perustuslakia, ja lain valvonta on kansanedustajien tehtävä.

– Me kansanedustajat olemme olleet huolissamme siitä, kuinka suomalaisten luottamus perinteisiin yhteiskunnan instituutioihin on vähentynyt. Toivottavasti tulevaisuudessa muistamme kuitenkin myös sen, että arvostelemalla perustuslakia ja sen tulkitsijoita, osallistumme itse yhteiskuntamme tärkeimmän instituution – perustuslain –vähättelemiseen.

Rakenteiden uudistamisessa ei onnistuttu

Risikko sanoi eduskunnan ponnistelleen neljä vuotta kaikin voimin yhteiskunnan uudistamiseksi ja säätäneen vaalikauden aikana yli 3 000 uutta lakia.

– Kansanedustajana joskus voi ajatella, että hallituksen hyvät päätökset ovat eduskunnan ansiota ja huonot päätökset ainoastaan hallituksen omaa syytä. Näin kuitenkin harvoin on. Me kaikki olemme omalta osaltamme vastuussa yhteiskuntamme tilasta.

Puhemies listasi vaalikauden haasteita: heikko taloustilanne, suuri valtionvelka, korkea työttömyys ja yli 30 000 turvapaikanhakijan saapuminen maahan. Olemme ponnistelleet näiden asioiden ratkaisemiseksi, Risikko totesi.

– Olemmeko siinä onnistuneet, sitä voi jokainen harkita omassa mielessään. Jokaisella varmasti on omat mittansa, mutta minä pidän mielessäni THL: n tutkimuksen suomalaisten elämänlaadusta. Sen mukaan suomalaiset kokevat elämänlaatunsa nyt paremmaksi kuin neljä vuotta sitten ja ovat myös onnellisempia.

Risikon mukaan kyky hoitaa äkillisiä kriisejä on ollut hyvä, mutta rakenteiden uudistaminen on ollut vaikeampaa. Tällä hän viittasi jälleen kesken jääneeseen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eläköön, eläköön, eläköön!

Ensimmäinen puhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) kiitti lopuksi puhemies Paula Risikkoa hänen toiminnastaan.

Eduskunnan 40 vuoden kansanedustajauran jälkeen jättävä Pekkarinen sanoi tuntevansa suurta haikeutta katsoessaan kansanedustajakollegojaan.

– Esitän, että perinteitä noudattaen ja ylös nousten, kohotamme kolminkertaisen eläköön huudon Isänmaalle.

Eläköön, eläköön, eläköön! kaikui eduskunnan Suuressa salissa.

Tämän jälkeen kansanedustajat ja kutsuvieraat siirtyivät Valtiosaliin kahvitilaisuuteen.

Luopujat samaa mieltä puhemiehen moitteista

Eduskunnan myös jättävät pitkän linjan kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Kari Uotila (vas.) muistelivat ensimmäistä kertaa, kun he astelivat eduskuntatalon vaikuttavia portaita vastavalittuina edustajina.

Anttila aloitti kansanedustajana vuonna 1983 ja Uotila vuonna 1995.

– Kun kiipesin ensimmäistä kertaa raput ylös valtakirja taskussani, pysähdyin pääovella ja katsoin Helsingin siluettia. Muista sen ikuisesti. Olen saanut nöyränä ja kiitollisena edustaa suomalaisia, Anttila sanoi.

– Oli se juhlava hetki niin kuin tänäänkin. Viimeiset päättäjäiset pistävät vähän herkälle mielelle, mutta nyt on tulossa uutta verta, joten levollisin mielin olen jättämässä tehtävän, Uotila kertoi.

Kuva: Laura Railamaa / Yle

Anttila allekirjoittaa puhemies Risikon kuvailut kollegan saaliiksi näkemisestä.

– Tässä talossa on liikaa väärinymmärrystä, puuttuu tarvittavaa yhteistyötä. Toistemme kunnioituskin on vähän hukassa. Toivon, että uusi eduskunta ottaa valtiopäiväsäännön sanat tosissaan: kansanedustajan pitää esiintyä arvokkaasti, Anttila totesi.

Hän korosti, että erilaiset mielipiteet kuuluvat eduskuntaan, mutta edustajilta pitää löytyä kykyä sopia asiat, ja jos sitä ei löydy, asia ratkaistaan äänestämällä.

– Mitä suurempi asia on, sitä tärkeämpää on, että siitä löytyisi sovinto, Anttila sanoi.

Uotila taas kiinnitti huomiota perustuslakia koskevaan keskusteluun, jota on käyty hallituksen ja lakiasiantuntijoiden ympärillä.

– Mielestäni puhemies otti hyvin esiin perustuslain ja asiantuntijoiden kunnioittamisen, Uotila sanoi.

Kuva: Laura Railamaa / Yle

Lue lisää:

Voit katsoa Yle Areenasta vaalikauden päättäjäiset sekä kansanedustajahaastatteluja ja tunnelmia kahvitilaisuudesta.

.
.