Hyppää sisältöön

Epäselvät ruoka-ainemerkinnät voivat aiheuttaa jopa hengenlähdön – Allergialiitto haluaa merkinnöille EU:n laajuisen yhteneväisyyden

Siitepölyallergia on yleisin ruoka-allergioiden aiheuttaja aikuisilla.

Kuva: Tuula Nyberg / Yle

Allergia- ja yliherkkyystietämyksessä on Suomessa vielä paljon korjattavaa. Yhtenä esimerkkinä ovat epämääräiset ja ristiriitaiset ravintolaruokien allergiamerkinnät.

Moniallergisten on hankala käydä ravintoloissa. He kokevat ruoka-allergiamerkinnät epäselviksi, koska Suomessa ei ole yhteneväisiä allergiamerkintöjä. Näin totesi Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko Radio Suomen päivässä (haastattelu alkaa kohdassa 09:45.)

– Suomessa tuotteita merkitään maidottomiksi, viljattomiksi tai munattomiksi. Muualla Euroopassa vakavasti allergisoivat ainesosat merkitään niin, että tuotteet sisältävät näitä aineita.

Suomessa ei aina ota selvää, mitä pakkauksen tai ruokalistan merkintä tarkoittaa. Pahimmillaan raju allergiareaktio voi johtaa jopa henkilön kuolemaan.

– Haluamme liittona edistää sitä, että ruoka-ainemerkinnät yhtenäistettäisiin niin Suomessa kuin Euroopassa. Jos tuotteessa on maitoa, niin silloin se pitää tulla esille, Toikko kiteyttää.

"Jotain tärkeää jäi tekemättä"

Allergia-, iho- ja astmaliitto on ryhtymässä voimakkaampiin toimiin yhtenäisten merkintöjen saamiseksi. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi aikoo olla yhteyksissä liittoon selventääkseen, miten liitto aikoo viedä asiaa eteenpäin.

– MaRa:lla ei ole vielä virallista kantaa allergialiiton avaukseen. Aina kun tavoitteena on lisätä asiakkaalle tarjottavan tiedon määrää, pidän sitä hyvänä ajatuksena, Aittoniemi toteaa.

Tällä hetkellä EU:n laajuisia allergioita koskevia säännöksiä on vain yksi. Sen mukaan EU:n listauksessa luetellut allergisoivat ruoka-aineet tulee ilmoittaa asiakkaalle joko ruokalistalla tai suullisesti.

Listausta tehtiin Aittoniemen mukaan pari vuotta sitten, jolloin "jotain tärkeää jäi tekemättä."

– Tällöin olisimme voineet helposti saada yhteiset, koko EU:ta koskevat käytännöt allergeenien merkitsemiseksi.

Lue lisää:

.
.