1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuukka Tervosen kolumni: Ihmiset uskovat salaliittoihin, koska totuus on niin kamala

Kuunatseihin ja liskomiehiin uskominen on lohdullinen fantasia, vaikka salaliittoteoriat kuulostavat synkiltä ja järjettömiltä, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

salaliittoteoriat
Toimittaja Tuukka Tervonen
Niko Mannonen / Yle

Maailmaa hallitsevat liskomiehet, jotka tulevat ulkoavaruudesta. Ei, vaan telepaattinen Illuminati. Eikä sittenkään, vaan juutalaiset pankkiirisuvut. Eikäpä, kun sittenkin Uusi Maailmanjärjestys, jossa ovat kaikki edellä mainitut ja joita johtaa Englannin aatelisto. Paitsi ehkä maailmaa pyörittävät todellisuudessa natsit kuun pimeältä puolelta.

Ja maapallo on muutenkin litteä.

Kaikilla näillä teorioilla on vankka kannatus yllättävän monen ihmisen keskuudessa, vastoin kaikkea arkijärkeä. Salaliittoteorioihin uskomista on selitelty monella eri tavalla, aivojen rakenteesta mielenterveysongelmiin. (siirryt toiseen palveluun)

Minusta niihin uskotaan siksi, että se on lohdullista. Arkitodellisuus on näet paljon järjettömämpi kuin villeimmätkään salaliittoteoriat. Elämme kaaoksessa, joka näyttää hallitsemattomalta yhä laajemmalle joukolle ihmisistä.

Kaaos johtuu siitä, että koko maailma pyörii rahan ympärillä, joka taas pyörii järjestelmän avulla, jota kukaan ei ole varsinaisesti suunnitellut. Globaali markkinatalous on muotoutunut tällaiseksi vuosisatojen aikana.

Maailmanlaajuinen talousjärjestelmämme on täynnä aivan ihmeellisiä omituisuuksia, kuten se, että maailmassa on eri arvioiden mukaan 3-4 kertaa enemmän velkaa kuin rahaa, noin 240 triljoonaa dollaria (siirryt toiseen palveluun).

Kenelle me olemme velkaa? Alieneilleko?

On helpompi ajatella, että järjestelmän on luonut jokin salaseura, kuin myöntää, että koko yhteiskuntamme pyörii kaoottisella systeemillä, jonka tuotti pikku hiljaa sokea idiotismi.

Ilmiselviä esimerkkejä on useita. Kotimainen sote-uudistus. EU:ssa Brexitin karmea kaaos sekä Unkarin ja Puolan liukuminen kohti epädemokraattista semidiktatuuria, jota EU ei kykene pysäyttämään, vaikka demokratia on koko Unionin peruskivi. Kaikki globaalit ongelmat, joita YK seuraa voivotellen vierestä.

Kaikissa näistäkin on kyse lopulta rahasta.

Pahin ja vakavin näistä globaaleista pulmista on ilmastonmuutos.

Maailma on sen ansiosta matkalla kohti tuhoa, joka voi pahimmissa ennusteissa johtaa maapallon muuttumiseen suurilta osin elinkelvottomaksi ihmisille. Miksemme ole tehneet tälle ja monelle muulle asialle mitään? Siksi, että se maksaisi paljon.

Siis rahan takia.

Sillä ei ole kauheasti väliä, kuinka paljon ykkösiä ja nollia miinuksella valtion tilit ovat jossain pankin serverillä, jos maailma palaa silloin meidän ympärillämme.

Ei sillä rahalla voi ostaa uutta planeettaa. Ehkä korkeintaan sikarikkaimmat meistä voivat ostaa piilopirtin jostain maapallon kolkasta, jota ilmastonmuutos runtelee kaikista vähiten.

Väsyneet poliitikot selittelemässä, että nyt ei ole varaa tehdä näin, ettei heidän lapsilleen jäisi velkaa, ovat todellisia irvikuvia. Sillä ei ole kauheasti väliä, kuinka paljon ykkösiä ja nollia miinuksella valtion tilit ovat jossain pankin serverillä, jos maailma palaa silloin meidän ympärillämme.

Taloustieteilijät raahataan selittämään, miksei ole varaa torjua ilmastonmuutosta tai muita ongelmia, ihan kuin nykyinen järjestelmämme olisi jonkinlainen muuttumaton luonnonlaki eikä kokoelma ihmisten vuosien varrella kehittelemiä teippi- ja purkkaviritelmiä resurssien jakamiseen.

On helpompi uskoa, että ilmastonmuutoskin on salaliitto, kuin että päättäjät ovat vain rahan takia pelastamatta planeettaa.

Maailma on näin ollen tehty vain rahaa varten. Me olemme kaikki kulueriä.

Harvalla poliitikolla on uskallusta edes ujosti puhua siitä, että uusi järjestelmä tarvittaisiin. Eikä siitä juuri hyötyä olisikaan, sillä ilmastonmuutoksen kaltaiset ongelmat vaativat koko maailmantalouden muutosta. Meillä ei ole oikeita globaaleja hallitsijoita, toisin kuin salaliittoteoreetikot uskovat.

Jos joku julkisesti kehtaakin sanoa, että tämä rahakeskeisyys on aika järjetöntä, kylmän sodan traumatisoimat muumiot rientävät haukkumaan kommunistiksi tai ekofasistiksi.

Maailma on näin ollen tehty vain rahaa varten. Me olemme kaikki kulueriä.

Vaikeinta ja kaoottisinta maailmassa on se, että kukaan ei oikeasti vastaa tästä kaikesta. Ei ole sitä Illuminatia tai kuunatseja, lohdullisia fantasioita siitä, että joku oikeasti johtaisi maailmaa.

Ainoa toivoni koko maailman suhteen on, että keksimme tekoälyn, joka kaappaa vallan eikä jostain syystä heti tuhoa meitä, vaan haluaa paapoa meitä ja järjestellä asiat parhain päin.

Sitä odotellessa lupaan heti ääneni sille poliitikolle, joka oikeasti perustaa sen Uuden Maailmanjärjestysilluminatin ja alkaa kulissien takana järjestellä asioita.

Tuukka Tervonen

Kirjoittaja on Jyväskylän Ylioppilaslehti Jylkkärin päätoimittaja, joka on valmis polvistumaan hyväntahtoisen Tekoäly-Jumalan eteen, mikäli se lupaa pelastaa ilmastonmuutokselta pikkupandat, Lapin talven ja ainakin jonkin osan ihmiskunnasta.

Kolumnista voi keskustella 11.4. klo 16.00 asti.

Lue seuraavaksi