Sähköjä katkeillut ympäri Keski-Suomea – pisimmät katkot yli kuutta tuntia

Sähkökatkotilanne on helpottamassa, ja lumisade vähenemässä.

sähkökatkot
Lumisia oksia taipuneena sähkölinjojen päälle.
Toni Pitkänen / Yle

Märkä, painava lumi on katkonut ja taivuttanut puita sähkölinjoille osissa Keski-Suomea.

Esimerkiksi Jyväskylän alueella oli enimmillään ilman sähköjä pitkälle yli 2 000 käyttöpaikkaa. Jämsässä sähköttömiä on ollut enimmillään lähes 3 000.

Useiden maakunnan kuntien alueilla sähköt ovat katkeilleet useilta sadoilta.

– Kävi niin kuin uumoiltiin, eli lunta tuli paljon. Asentajat kertovat, että mäkien päällä olisi paikoin jopa 40 senttiä uutta lunta. Se on kauhea määrä kerralla, sanoo sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Paanasen mukaan katkot pysyvät enimmäkseen alle kuudessa tunnissa, mutta voivat erityisen vaikeissa paikoissa olla pidempiäkin.

Paananen kertoo, että ainakin heidän näkökulmastaan lumisadealue on ollut kapea. Kovimman lumisateen ja sitä kautta sähkökatkojen alue on muutamia kymmeniä kilometrejä leveä kaistale, jonka eteläreuna suunnilleen on Korpilahden- ja pohjoisreuna Uuraisten korkeudella.

– Olosuhteet liikkumiselle ovat vaikeat niin tiellä kuin maastossakin, mutta tilanne alkaa jo helpottaa, Paananen sanoo.

Lumisade jatkuu edelleen, mutta ei yhtä sakeana kuin eilen. Iltaa kohti lumisade on rauhoittumassa.

– Huonona puolena on se, että huominen ja torstai näyttäisivät olevan pikkuisen pakkasen puolella. Lumi ei lähde puista ennen kuin ehkä viikonvaihteessa, Paananen arvioi.