Hiirtä eettisempi koe-eläin auttaa lasten vakavien sairauksien tutkimisessa: Seeprakala reagoi yllättävän samalla lailla kuin ihminen

Tuoreen väitöksen mukaan seeprakalaa voidaan käyttää myös ihmisen streptokokki-infektioiden tutkimisessa.

infektiotaudit
Seeprakaloja altaassa.
Seeprakaloja. Yle / Petri Aaltonen

Seeprakala sopii hyvin koeläimeksi, kun tutkitaan streptokokkibakteereja. Pneumokokki ja B-ryhmän streptokokki ovat maailman yleisimpiä keuhkokuumeen, sepsiksen ja aivokalvontulehduksen aiheuttajia pienillä lapsilla.

Tähän tulokseen on tullut filosofian maisteri Anni Saralahti väitöskirjassaan, joka tarkastetaan 26. huhtikuuta Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa.

Seeprakalaa on käytetty jo yleisesti biolääketieteen tutkimuksissa.

– Seeprakalat tutkimusmallina ovat perinteisiin eläinmalleihin, kuten hiiriin ja muihin nisäkkäisiin, verrattuna eettisiä, helpommin käsiteltäviä ja taloudellisia. Näiden ominaisuuksien lisäksi seeprakalan immuunipuolustus on hyvin samankaltainen kuin ihmisellä, joten seeprakala on houkutteleva malli infektiotutkimuksiin, Saralahti sanoo tutkimustiedotteessa.

Yksin pneumokokin on arvioitu olevan vastuussa jopa yli puolen miljoonan lapsen kuolemasta vuosittain maailmassa.

Väitöskirjatutkimus osoitti, että molemmat tutkitut bakteerit aiheuttavat seeprakalassa infektion, joka muistuttaa ihmisen streptokokki-infektiota.

Nämä tutkimukset osoittivat Saralahden mukaan, että seeprakalan synnynnäinen immuunivaste pneumokokki-infektiossa on hyvin samankaltainen kuin ihmisen vaste. Geneettinen seulonta paljasti, että myös seeprakalalla C-reaktiivisen proteiinin (CRP) puutos saattaa altistaa seeprakalat vakavalle pneumokokki-infektiolle.

CRP kertoo tulehduksesta.

– Mikä tärkeintä, seeprakalan avulla voidaan tulevaisuudessa saada tärkeää tietoa pneumokokin taudinaiheuttamismekanismeista sekä ihmisen geneettisistä alttiustekijöistä ja näin luoda uusia lähtökohtia nykyistä tehokkaampien hoitokeinojen kehittämiselle, Saralahti huomauttaa.