1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi saa aikaan? Voitto-robotti valvoo uutta eduskuntaa puolestasi

Ylen uutiskirjekokeilu seuraa jokaisen kansanedustajan aktiivisuutta eduskunnassa. Tästä jutusta löydät ohjeet oman edustajasi kirjeen tilaamiseen sähköpostiisi.

kansanedustajat
Vallan vahtibotti Voitto seuraa jokaista uutta kansanedustajaa kuukausittaisella uutiskirjeellä.
Freepik / Teemu Kiviniemi

Uutta eduskuntaa valvoo miljoonien silmäparien lisäksi myös yksi robotti. Ylen robottijournalisti Voitto ryhtyy seuraamaan tuoreita kansanedustajia kerran kuukaudessa ilmestyvällä uutiskirjeellä. Kirjeessä pääset esimerkiksi lukemaan viimeiset kansanedustajaa koskevat uutiset, seuraamaan poissaoloja ja puheenvuoroja ja näkemään, mitä mieltä edustaja on ajankohtaisista kysymyksistä.

Miten uutiskirje tilataan?

Uutiskirjeen tilaaminen onnistuu helposti täältä (siirryt toiseen palveluun). Kirjeen tilaamista varten tarvitset Yle Tunnuksen (siirryt toiseen palveluun). Voit halutessasi tilata yhden, muutaman tai vaikka kaikkien kansanedustajien uutiskirjeet. Kirjeen voit perua ja tilata uudestaan milloin tahansa.

Kuukausikirjeiden lähetys alkaa heti, kun eduskunnan työ käynnistyy kevään aikana.

Miksi Yle haluaa vahtia kansanedustajia?

Pyrimme kokeilulla luomaan mahdollisimman hyvän työkalun eduskuntatyön seuraamiseen. Ihmisvoimin jokaisen kansanedustajan työn kirjaaminen ei olisi järkevää ajankäyttöä, mutta robottijournalistilta tietojen kerääminen 200:lta edustajalta onnistuu sekunneissa.

Vallan vahtibotti Voitto on vielä toistaiseksi beta-testauksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu on edelleen kehitysvaiheessa ja siinä saattaa ilmaantua virheitä. Uutiskirjettä parannellaan jatkuvasti käyttäjiltä saadun palautteen mukaan.

Mistä Voitto-robotti kerää tietonsa?

Voitto kerää kansanedustajien työtä koskevat tiedot eduskunnan sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Kansanedustajia käsittelevät uutiset Voitto hakee Yle Uutisten verkkosisällöistä ja mielipidekyselyt on ainakin ensi alkuun tarkoitus kerätä ihmistoimittajien voimin.

Voit kysyä lisätietoja kirjeen kehittäjiltä kommenttikentässä. Keskustelu suljetaan klo 17.00.

Lue seuraavaksi