Eteläkarjalaisten maksuvaikeudet ovat lisääntyneet

Kotoa pois muutto ja eläkeikä ovat taitekohtia ihmisen elämässä, jolloin maksuvaikeudet voivat kasaantua

Lappeenranta
talous- ja velkaneuvoja Hanna-Leena Pyykkö
Talous- ja velkaneuvoja Hanna-Leena Pyykkö kehoittaa jo ennakoivasti hakemaan talousapua, ennen kuin velat kasvavat liian suuriksi.Sirkka Haverinen / Yle

Yhteydenotot ovat lisääntyneet huomattavasti tänä vuonna, kun talous- ja velkaneuvonta siirtyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä Lappeenrannan oikeusaputoimistoon. Vuonna 2018 Etelä-Karjalan alueella oli oli 532 yhteydenottoa. Yhtenä syynä kysynnän kasvuun on oikeusaputoimiston monipuolinen ja helppo palvelutarjonta sanoo talous- ja velkaneuvoja Hanna-Leena Pyykkö.

– Velkoja on voinut kertyä useita kymmeniä tuhansia euroja, jopa 200 000 euroa, sanoo Hanna-Leena Pyykkö

Nuoren muuttaessa pois kotoaan, omilleen, kasvattaa riskiä joutua maksuvaikeuksiin. Myös eläkkeelle jääminen, jolloin tulot pienevät voivat aiheuttaa hankaluuksia oman taloudenpidon kanssa.

– Eläkeläisillä terveys- ja sairaanhoitomenot kasvavat ja he usein auttavat lapsia ja lapsenlapsiaan. Myös pelaamisongelmia on yhä enemmän. Pelit koukuttavat ja viihdyttävät ja pelimaailmassa voi viettää aikaa tuntikausia ja huomaaamattaan velkaantuu, kertoo Hanna-Leena Pyykkö.

Ihmisten hyvää tahtoa käytetään myös hyväksi. .

– Ihmisiä huijataan lähettämään rahaa ulkomaille ja sitä kautta ihmiset ovat velkaantuneet huomattavia summia.,sanoo Hanna-Leena Pyykkö.

Talous- ja velkaneuvoja Hanna-Leena Pyykkö kehoittaa ihmisiä keräämään puskurirahastoa yllättäviä menoja varten.