Hovioikeus tuomitsi savolaismiehen elinkautiseen avovaimonsa murhasta

Vankeusrangaistus on 40-vuotiaalle miehelle jo toinen henkirikoksesta määrätty tuomio.

rikokset
Itä-Suomen hovioikeus Kuopiossa.
Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut kiuruvetisen 40-vuotiaan miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Mies surmasi avovaimonsa teräaseella joulukuussa 2017.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 2018. Mies valitti tuomiosta, koska katsoi syyllistyneensä murhan sijasta tappoon. Hovioikeus piti kuitenkin voimassa miehen elinkautistuomion.

Rikoslain mukaan rikoksentekijä on tuomittava murhasta muun muassa silloin, jos tappo tehdään vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Hovioikeuden mukaan kiuruvetinen mies oli pitänyt kumppaninsa tappamista vaihtoehtona jo pidempään. Hän oli myös pahoinpidellyt ja uhkaillut tätä useasti. Ja vaikka teko ei ollut rikoslaissa tarkoitetulla tavalla erityisen raaka tai julma, oikeus piti sitä kuitenkin kokonaisuudessa törkeänä.

Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Vankeusrangaistus on 40-vuotiaalle miehelle jo toinen henkirikoksesta määrätty tuomio. Hänet tuomittiin 11,5 vuoden vankeuteen vuonna 1999 naisen taposta. Surmien välillä hän ehti syyllistyä myös useisiin muihin väkivaltarikoksiin.