Niinistö tapaamisesta Putinin kanssa: "Venäjä ymmärtää, että pakotteet pysyvät voimassa, kunnes syyt niiden asettamiseen poistuvat"

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi Venäjän suunnitelmista rakentaa uusia satamia arktiselle alueelle.

Sauli Niinistö
Presidentti Niinistö kertoi tapaamisestaan Putinin kanssa
Presidentti Niinistö kertoi tapaamisestaan Putinin kanssa
Sauli Niinistö ja Jussi Nukari.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Klo 17:30: "Venäläiset ymmärtävät, että pakotteet pysyvät niin kauan kuin syyt niille eivät poistu", Niinistö sanoo.

Klo 17:29: GPS-häirintä on Niinistön mukaan ollut esillä neuvotteluissa hänen ja Putinin välillä.

Klo 17:28: Niinistö pitää tärkeänä, että arktiset asiat ovat nyt esillä. Hänen mukaansa yhteistyötä tullaan kasvattamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, sekä muun muassa meteorologian osalla.

Klo 17:26: Suomen ja muiden Pohjoismaiden Venäjä-politiikassa ei Niinistön mukaan ole eroa. Suomen ja Venäjän johtajat tapaavat usein, mutta Putin tapaa paljon myös muiden valtioiden johtajia, Niinistö sanoo.

Klo 17:24: Niinistön mukaan Pohjoismaiden johtajat ovat Venäjällä omasta tahdostaan, asiapohjalta. Niinistö pitää Norjan ja Ruotsin pääminsiterien läsnäoloa merkittävänä.

Klo 17:23: Kansainvälisistä asioista ei Niinistön mukaan Putinin kanssa ehditty puhua. Niinistö olisi halunnut keskustella mm. asevarustelutilanteesta sekä Venezuelasta. Näistä asioista tullaan Niinistön mukaan puhumaan Putinin kanssa illallistapaamisessa tänään.

Klo 17:21: Niinistö kertoo, että Putinin kanssa keskusteltiin Venäjän jäsenyydestä Euroopan neuvostossa. Putin on kertonut Niinistölle Venäjän haluavan pysyä jäsenenä, mutta vain täysillä oikeuksilla.

Tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on ollut kahdenvälinen tapaaminen arktisessa foorumissa Pietarissa.

Putin sanoi lyhyessä mediatilaisuudessa tapaamisen aluksi, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat kehittymässä hyvin.

Presidentit kommentoivat myöhemmin foorumin paneelikeskustelun puheenvuoroissaan arktisen alueen lämpenemistä.

Presidentti Niinistö sanoi Arktiksen lämpenevän kaksi kertaa niin nopeaa kuin muualla maailmassa. Putin korjasi Niinistöä ja sanoi Arktiksen lämpenevän venäläisten tietojen mukaan jopa neljä kertaa enemmän kuin muun maapallon.

Putin kertoi Venäjän suunnitelmista rakentaa uusia satamia arktiselle alueelle ja laajentaa jäänmurtajalaivastoa 13:een jäänmurtajaan.

Putin sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että Venäjä aikoo lisätä arktisen alueen kautta kuljetettavan rahdin määrää reilusti.

Venäjä aikoo myös laajentaa Muurmanskin ja Kamtšatkan niemimaalla sijaitsevan Petropavlovsk-Kamtšatkin satamia.

Norjan pääministeri Erna Solberg toivoi puheessaan kansainvälisen oikeuden kunnioittamista arktisella alueella.

– Kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen ja alueellinen yhteistyö ovat avainasioita rauhan ja vakauden säilyttämisessä yli rajojen, Solberg sanoi AP:n mukaan.

Yle näyttää suorana presidentti Niinistön lehdistötilaisuuden presidenttien tapaamisen jälkeen. Sen odotettiin alkavan kello 16.30 mennessä. Tilaisuuden aikataulu on kuitenkin venynyt eikä alkamisaikaa tiedetä.

Suomi on toukokuun loppuun asti puheenjohtajana Arktisessa neuvostossa, johon kuuluvat kaikki viisi Pohjoismaata, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada.

Lähteet: AP, TASS, STT