Latelle ei kelpaa likainen – Päijät-Hämeessä muovipakkaukset voi panna huoletta energiajätteeseen

Noin puolet kierräyskelpoisesta muovista saa uuden elämän ja loput poltetaan energiaksi. Lahden Kujalassa uskotaan kuitenkin kierrätysmuoviin.

energiajätteet
I love muovi -kiertue ja jäteastiat.
PHJ:n alueella muovipakkaukset voi panna joko muovinkeräykseen tai energiajätteeseen.Ville Paso / Yle

Päijät-Hämeessä noin puolet kierrätykseen kelpaavasta muovista päätyy uudelleen kiertoon ja loput hyödynntetään energiana. Kotitalouksia kuitenkin kannustetaan kierrättämään, sillä kierrätysmuovin hyödyntäminen on kasvanut viime vuosina.

Lahden Kujalassa sijaitseva Late-lajittelulaitos Suomen mittakaavassa edelläkävijä. Laitos erottelee eri muovilaadut muun energiajätteen seasta.

– Jäte murskataan ja optiset NIR-erottimet erottelevat muovit laadun mukaan omiin kasoihinsa. Siitä tuote jatkaa eteenpäin jalostukseen, Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) liiketoimintapäällikkö Pekka Kilpeläinen kertoo.

Kujalaan tuodaan vuosittain 10 miljoonaa kiloa energiajätettä. Siitä 4-5 miljoonaa kiloa on muovia, joka kelpaisi uudelleen käytettäväksi. Nyt jatkojalostukseen menee 2 miljoonaa kiloa ja loput poltetaan energiaksi.

Kilpeläinen sanoo, että PHJ olisi valmis toimittamaan kierrätysmuovia eteenpäin, mutta sen kysyntä ei vastaa syntyvän jätteen määrää. Hän uskoo, että määrä kasvaa lähitulevaisuudessa.

– Periaatteessa kaikenlainen muovi kelpaa kierrätykseen. On puhuttu paljon, ettei PVC kelpaa kierrätykseen. Myös PVC voidaan kierrättää, muttei tällä hetkellä, Kilpeläinen sanoo.

Likainen marinadipakkaus ei kelpaa

Osassa muovilaatuja määrä on tällä hetkellä niin pieni, ettei sen kerääminen kannata. Osa taas vaatisi paljon prosessointia ja menee sen takia poltettavaksi.

Pekka Kilpeläinen kertoo, että laitokselle saapuvaa muovi voi päätyä poltettavaksi myös siksi, että se liian likaista. Tyypillisin liian likainen pakkaus on kotitalousjätteen mukana tullut puhdistamaton lihamarinadipakkaus. Sen peseminen ja kuivaaminen Kujalassa laskee kannattavuutta, minkä vuoksi pakkaus ohjautuu poltettavaksi.

I love muovi Lahdessa.
Muovin lajitteluun keskittyvä I love muovi -kiertue pysähtyi Lahdessa 10.4. Ville Paso / Yle

Kiertoon päätyvä muovi viedään Lahdesta Fortumin laitokseen Riihimäelle. Siellä se murskataan pienemmäksi, pestään ja kuivataan.

Sen jälkeen tuotteesta tehdään granulaattia eli muovirakeita. Siitä granulaatit jatkavat matkaansa muovitehtaille.

Rinki-piste vai energiajäte?

PHJ:n toimialueella on noin 40 Rinki-ekopistettä, joihin muovipakkauksia voi toimittaa. Keräyspisteelle tuotavien pakkausten pitää olla puhtaita ja kuivia. Rinki-pisteelle tuotavaksi kelpaa ainoastaan muovipakkaukset.

Kannattaako muovia erotellla muusta energiajätteestä, jos se kuitenkin päätyy myös muun jätteen mukana hyötykäyttöön?

Kuluttaja itse voi päättää kummin haluaa tehdä.

Pekka Kilpeläinen

Pekka Kilpeläisen mukaan molemmat ovat sallittuja vaihtoehtoja kierrättää. Rinki-pisteillä ei ole veloitusta, mutta energiajäteastian tyhjennys maksaa. Toisaalta muovijätteitä ei tarvitse siinä tapauksessa erotella erikseen.

– Molemmissa tapauksissa muovi saa uuden elämän. Kuluttaja itse voi päättää kummin haluaa tehdä.

Eivätkä vaihtoehdot lopu siihen. Jätekuljetusyritykset nimittäin tarjoavat myös mahdollisuutta taloyhtiöiden omille muovinkeräysastioille.

Lue lisää: I love muovi – lajittelu on ratkaisu! (siirryt toiseen palveluun)