Ruotsin hallitus haluaa pitää kiinni lentoverosta, mutta ruotsalaisten ulkomaanmatkailun vähentyminen ei selity yksin verolla

Ruotsalaisten vapaa-ajan ulkomaanmatkat vähentyivät viime vuonna melkein puolella miljoonalla edellisvuoteen verrattuna.

Lentovero
Norwegianin kone nousee Arlandan lentoasemalta, etualalla SAS:n koneita.
Norwegianin kone nousee Tukholman Arlandan lentoasemalta. Yhtiö lisää lentoja SAS:n lentäjälakon pitkittyessä.Johan Nilsson / EPA

Ruotsin hallitus esittää kevään budjetissa lentoverotuksen jatkamista ilmastosyistä. Lentovero tuli voimaan vuosi sitten. Budjettiesitys on osa puna-vihreän hallituksen ja porvarillisten keskiryhmien keväällä sopimaa yhteistyösopimusta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Isabella Lövinin mukaan hallitus valmistelee myös vaatimusta ottaa biopolttoaineet osittain käyttöön lentoliikenteessä. Matkustajia pyritään muutenkin ohjaamaan lentokoneista muihin, ilmastoystävällisempiin kulkuvälineisiin. Liikennevirastolle on annettu tehtäväksi suunnitella nopeita junayhteyksiä ja yöjunaliikennettä Eurooppaan.

Ruotsalaisten vapaa-ajan matkoissa tapahtui matkailulehti Vagabondin kyselyn mukaan käänne viime vuonna. Ruotsalaiset tekivät vuonna 2018 melkein puoli miljoonaa vapaa-ajan ulkomaanmatkaa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuonna 2017 yli 18-vuotiaiden ruotsalaisten vapaa-ajan matkoja ulkomaille kertyi kaikkiaan 11.7 miljoonaa kun vastaava luku oli vuonna 2018 11,2 miljoonaa. Liikenneviraston tilastojen mukaan ulkomaan lentoliikenteen kasvuvauhti on puolittunut.

Ruotsissa kuten muuallakin Euroopassa on eletty korkeasuhdanteen aikaa. Aiempina vuosina matkailun vähentymisen on katsottu johtuneen matalasuhdanteesta ja korkeasta työttömyydestä. Nyt selittäviä syitä uskotaan olevan useita.

Kyselyn tehneen Vagabond-lehden toimittaja Per J Andersson arvioi lukujen kertovan, että pieni mutta kasvava joukko vähentää ulkomaanmatkailua ilmastosyistä.

Ruotsin television haastattelema matkailuanalyytikko Hans Remvig on toista mieltä. Muutosta eivät selitä vain ilmastoahdistus ja lentohäpeä. Hän arvelee, että vähentyneen ulkomaanmatkailun taustalla on myös ennätyskuuma kotimaan kesä ja kruunun arvon heikkeneminen.

Ruotsalaisten suosituimpana ulkomaanmatkojen kohteena on säilynyt Espanja. Kymmenen vilkkaimman matkakohteen joukossa on Euroopan ulkopuolelta vain Yhdysvallat.

Ruotsista lähteviin lentoihin kohdistuva lentovero nousee kymmeniä euroja kalliimmaksi EU:n ulkopuolisiin kohteisiin. Kotimaahan ja EU-maihin matkustettaessa lentoveroa maksetaan noin kuusi euroa. Kaukolentojen vero voi nousta neljäänkymmeneen euroon.

Enemmistö 2 000:sta matkailulehden kyselyyn vastanneesta sanoo, ettei median ilmastoraportointi ole vaikuttanut heidän matkustamiseensa. Kuitenkin neljännes vastaajista sanoo vähentäneensä lentomatkustamista.

Ruotsin rautatieyhtiöt ovat kertoneet aiemmin matkustajamääriensä kasvaneen 10-30 prosenttia viime aikoina.

Lue myös

Ruotsalaislehti: Kaukojunissa matkustus kasvoi ennätysvauhtia, huoli ilmastosta vei kotimaanlentojen suosiota