Analyysi: DNA:ta myytiin Norjaan, mutta mitä norjalaiset aikovat yhtiölle tehdä?

Suomi on halpojen kännykkäliittymien maa. DNA-kaupan myötä norjalaiset tulevat nyt tänne oppimaan miten se on mahdollista, kirjoittaa taloustoimittaja Aapo Parviainen.

teleoperaattorit
 DNA:n logo Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä
Irene Stachon / Lehtikuva

Suomi on mobiilissa telemarkkinassa aivan omaa luokkaansa. Missään ei surffata netissä niin halvalla kuin meillä eikä missään surffata niin paljon kuin meillä.

Tämä on ollut ennen muuta kuluttajan etu, mutta toki operaattoritkin ovat hyötyneet, koska heidän tuotteilleen on ollut paljon kysyntää.

Kovassa hintakilpailussa operaattorit ovat joutuneet myös kehittämään oman toimintansa mahdollisimman kustannustehokkaaksi ja kehittämään koko ajan uusia tuotteita.

Tähän tilanteeseen saapuu nyt enemmistön suomalaisesta DNA:sta ostanut Telenor, joka kamppailee suhteellisen tasaväkisesti Norjan pörssin toiseksi suurimman yhtiön tittelistä DNB-pankin kanssa. Se ylivoimaisesti suurin on Equinor eli entinen Statoil. Kaikissa kolmessa Norjan valtio on muuten enemmistöomistaja.

Telenor sanoo olevansa markkinajohtaja Norjassa, kakkonen Tanskassa ja kolmonen Ruotsissa.

Suomessa DNA on ollut mobiiliverkoissa kolmonen, mutta esimerkiksi kaapelitelevisiossa markkinajohtaja. Asetelma tuskin paljon tästä muuttuu Telenor-kaupan jälkeen.

Operaattorien keskinäinen kilpailu pysyy kovana. Suomessa on totuttu vaihtamaan operaattoria hinnan mukaan varsin tiheään.

Uutta brändiä tuskin tulossa

Telenor kertookin tulevansa tänne oppimaan eikä ihme, sillä DNA:ssa on tietoa tiukasta kilpailusta ja brändin luomisesta lähes tyhjästä.

Telenor sanoo DNA:n jatkavan omana brändinään, ja se lienee viisas päätös. Olisi melkoista rahan haaskaamista alkaa rakentaa uutta brändiä, kun nykyinen on asiakkaille tuttu nimenä ja värinä.

Se tietenkin jää nähtäväksi, kuinka paljon Telenor pystyy käyttämään hyväkseen ison yhtiön etua ostoissaan. Jos yhtiö pystyy painamaan kännyköiden hintoja alas, joutuvat kilpailijat seuraamaan perässä.

Verkkojen ylläpidossa ja uusien rakentamisessa Telenorilla on hyötyä ison ostajan muskeleista. Etenkin nyt, kun 5G-verkon laajentuminen alkaa saada vauhtia.

Telenor aikoo tehdä ostotarjouksen myös lopuista DNA:n osakkeista. Tarjoukseen tarttunee moni ainakin niistä, jotka osallistuivat DNA:n listautumisantiin.

Saattaahan käydä, että Telenorin määräysvallassa DNA ei enää jaa yhtä anteliaita osinkoja kuin on tähän asti tehnyt.

Toisaalta Telenorin toimitusjohtaja Sigve Brekke kertoi Ylen haastattelussa, että moni myös jättäisi myymättä osakkeensa. Brekke sanoo, että Telenorin tavoite on kasvattaa edelleen DNA:n arvoa, joka tietenkin hyödyttää omistajia.

Lue myös:

DNA on menossa vauhdilla norjalaisomistukseen – Telenor-kauppa tuo suomalaisomistajille satojen miljoonien voitot