Eläinsuojeluaktivistit tehneet rikosilmoituksia Kemin SM-pilkeistä

Oikeutta eläimille -yhdistys kertoo tiedotteessaan, että kaloja ei ole lopetettu eläinsuojelulain vaatimalla tavalla. Poliisi vahvistaa, että rikosilmoituksia on tehty.

eläinsuojelu
SM-pilkit, kisailijoita Kemin sisäsataman edustalla.
Antti Ullakko / Yle

Oikeutta eläimille -yhdistys on tehnyt rikosilmoituksia SM-pilkkikilpailuista, jotka järjestettiin Kemissä viime lauantaina.

Lapin poliisi vahvistaa, että ilmoituksia on tehty useampia.

Yhdistys kertoo tiedotteessaan muun muassa, että kaloja ei ole lopetettu eläinsuojelulain vaatimalla tavalla.

Eläinsuojelulain mukaan kaloille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua. SM-pilkkien säännöissä jäälle nostettavat kalat suositellaan tapettavaksi välittömästi eikä niitä saa jättää jäälle kitumaan.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen edustaja kuvasi viime lauantaina videon, joka on julkaistu yhdistyksen nettisivulla.

Videossa näytetään yhtä elävää kalaa, joka oli jätetty jäälle. Yksi kalastaja näytti videolle, miten hänen tuntia aiemmin saalistamansa ahven oli edelleen elossa ja haukkoi henkeään. Toinen kalastaja näytti yhdistyksen edustajille muovikassissa olevaa kalansaalistaan. Ainakin yksi kassissa olevista kaloista oli hengissä ja liikutti kiduksiaan.

Katsojan silmin näyttää siltä, että videolle kuvatut kalastajat tuskin ovat tienneet, mihin tarkoitukseen heitä kuvataan.

Oikeutta eläimille -yhdistys vaatii, että kalojen hyvinvointiin ja oikeuksiin aletaan kiinnittää merkittävästi nykyistä enemmän huomiota.

Yhdistys muistuttaa, ettei eläinsuojelulain vastainen kohtelu koske ainoastaan vapaa-ajankalastusta, vaan on arkipäivää myös teollisessa kalastuksessa.