Itä-Lapin kunnat: Metsähallitus ei voi myydä opastuskeskusta, joka perustettiin lailla

Itä-Lapin kunnat vetoavat valtioon Savukosken opastuskeskuksen säilyttämiseksi.

Urho Kekkosen kansallispuisto
Kaamospäivä
Kaamospäivä Korvatunturin maassa Savukoskella.Toivo Keränen

Savukoski Savukosken kunta ja Itä-Lapin kuntayhtymä vastustavat Metsähallituksen suunnitelmia myydä Opastuskeskus Korvatunturi yrityskäyttöön. Ne vetoavat ympäristöministeriöön, jotta opastuskeskuksen lakkauttaminen perutaan.

Kuntien mukaan Korvatunturin opastuskeskus perustettiin säätämällä laki, jolla korvataan UK-kansallispuiston perustamisesta syntyvät vahingot Savukosken kunnalle ja kuntalaisille. Siten Metsähallitus ei voi yksin päättää sen myymisestä.

Maaliskuussa Metsähallitus myi Tankavaaran luontokeskuksen Sodankylän kunnalle. Metsähallitus siirtää luontokeskustoiminnan sieltä kokonaan Saariselälle.

Sodankylän kunta taas vuokraa Tankavaaran luontokeskuskiinteistön Tankavaaran Kultakylälle, joka alkaa järjestää kiinteistössä matkailutoimintaa. Metsähallitus on tyytyväinen kauppaan.

– Matkailuyritystoiminnan kautta Tankavaaraa saadaan paremmin näkyville ja matkailijoille enemmän tarjontaa kuin jos rakennus säilyisi pelkästään luontokeskuskäytössä, sanoi aluejohtaja Jyrki Tolonen Metsähallituksen Luontopalveluista Ylelle maaliskuussa.

Metsähallituksen luontokeskuksissa esitellään luontokohteita matkailijoille ja retkeilijöille. Luontokeskusten lähellä on usein luontopolkuja ja levähtämiseen sopivia tiloja.

Lisätty 16.4.2019 klo 15:04 toiseen kappaleeseen ei-sana.

Lue lisää

Tankavaaran Kultakylään nousee uutta majoitusta

Suositun kansallispuiston rajat muuttuvat – Tankavaaran luontokeskuksen alue ulos Urho Kekkosen kansallispuistosta

UK-kansallispuiston rajan muuttamista valmistellaan – Sodankylä haluaa pois jäävälle alueelle matkailua