1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Netanjahun Likud-puolue liittolaisineen voittamassa Israelin vaalit

Likud ja Sininen ja valkoinen -vaaliliitto ovat molemmat saamassa 35 paikkaa parlamenttiin.

Israel
Benjamin Netanjahu Likud-puolueen päämajassa Tel Avivissa keskiviikkona.
Benjamin Netanjahu Likud-puolueen päämajassa Tel Avivissa aikaisin keskiviikkona.Thomas Coex / AFP

Benjamin Netanjahu näyttää jatkavan viidennelle kaudelle Israelin pääministerinä.

Netanjahun Likud-puolue oikeistolaisine liittolaisineen on saamassa parlamenttiin enemmistön hallituksen muodostamiseksi.

– Hallituksesta tulee oikeistolainen mutta minusta koko kansan pääministeri, Netanjahu sanoi kannattajilleen Tel Avivissa keskiviikkona aamuyöllä.

Kun äänistä on laskettu 97 prosenttia, Likud ja sen liittolaispuolueet ovat saamassa parlamenttiin yhteensä 65 paikkaa, israelilaiset mediat raportoivat. Tämä riittäisi enemmistöhallituksen muodostamiseen. 120-paikkaisessa Knessetissä enemmistöön vaaditaan 61 paikkaa.

Laskematta ovat vielä sotilaiden ja diplomaattien äänet. Guardianin mukaan sotilaiden äänet ohjautuvat perinteisesti oikeistopuolueille. Äänestystuloksen odotetaan valmistuvan keskiviikkoiltapäivän aikana.

Sininen ja valkoinen -vaaliliitolle sama paikkamäärä

Likudin liittolaispuolueista ääriortodoksiset, eli jyrkkää linjaa edustavat ortodoksijuutalaiset puolueet Shas ja Yahadut HaTorah ovat molemmat saamassa kahdeksan paikkaa Knessetiin. Yisrael Beteinu -puolue ja oikeistopuolueiden liitto ovat saamassa molemmat viisi paikkaa, valtiovarainministeri Moshe Kahlonin Kulanu puolestaan neljä, kertoo israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Likud-puolue ja kilpaileva Sininen ja valkoinen -vaaliliitto ovat käyneet tiukkaa kisaa suurimman puolueen asemasta. Molemmat ovat saamassa 35 paikkaa parlamentti Knessetiin.

Jo ovensuukyselyt lupasivat tiistaina illalla tiukkaa taistoa Likudin ja opposition Sininen ja valkoinen -liiton välille.

Sekä Netanjahu että Sininen ja valkoinen -vaaliliittoa johtava entinen kenraali Benny Gantz julistautuivat vaalivoittajaksi tiistaina illalla. Netanjahu näytti kuitenkin saavan liittolaistensa kanssa riittävän kannatuksen hallituksen muodostamiseksi.

Israelin presidentti Reuven Rivlin kertoo aloittavansa ensi viikolla puoluejohtajien kanssa keskustelut hallituksen muodostajasta.

Lue myös:

Tämä pariskunta on kuin Israel pienoiskoossa – Pääministeri Netanjahusta saa aikaan tulisen mielipidetaistelun

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi