Merivesi on hiponut ennätysalhaisia lukemia – Perämerellä on leveitä railoja

Kemissä merivesi on jäänyt ennätyslukemista vain muutaman senttimetrin verran. Merivesi on kääntynyt kuitenkin jo nousuun.

merivesi
Jäähän muodostunut railo.
Jäässä on leveä railo aivan rannan tuntumassa Kemin sisäsatamassa.Jari Vesa/ Yle

Merivesi on käynyt Perämerellä lähes ennätyksellisen alhaalla. Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden korkeus oli tiistai-iltana Kemissä - 125 senttimetriä eli se jäi vain muutaman sentin kaikkien aikojen alhaisimmasta tuloksesta.

Ennätys on -128 senttimetriä, joka mitattiin tammikuussa 2016. Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi on lähtenyt kuitenkin jo nousuun. Keskiviikkoaamuna vedenkorkeus on ollut Kemissä - 100 senttimetriä (siirryt toiseen palveluun) ja varoitus alhaisesta meriveden korkeudesta voitaneen purkaa iltaan mennessä.

Vesi on kadonnut koillisvirtauksen takia

Meriveden vaihtelu on liikuttanut jäitä, joten esimerkiksi Kemin edustalla rantaan on auennut leveitä railoja. Päällystöpäivystäjä Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että heille ei ole tullut ilmoituksia jäällä liikkujilta.

– Kaikkia jäällä liikkujia kehotan kuitenkin varovaisuuteen, sillä jäällä voi olla esimerkiksi pystyyn nousseita jäätelejä ja myös hiihtäjien pääsy jäälle voi olla aiempaa hankalampaa, kuvailee Ari Soppela.

Esimerkiksi Kemin kaupungin Facebook-sivuilla varoitetaan kaupunkilaisia, että sisäsataman rannassa on leveitä railoja ja jäätelejä.

Kyltti rannassa.
Tilanne jäällä on muuttunut ja siitä varoitetaan Kemin sisäsataman rannassa.Jari Vesa/ Yle

Vesi on paennut Perämereltä voimakkaan koillisvirtauksen takia. Vettä on ollut niin vähän, että esimerkiksi Hailuodon lauttaliikenne keskeytettiin keskiviikkona, mutta se on palautunut jo normaaliksi.

Vedenkorkeus voi vaihdella jopa yli kolme metriä

Ilmatieteen laitoksen mukaan vedenkorkeuden vaihtelu on suurinta Pohjanlahden ja Suomenlahden pohjukoissa, joissa kokonaisvaihtelu on yli kolme metriä.

Itämerellä vedenkorkeusvaihteluun vaikuttavat hitaat kokonaisvesimäärän muutokset sekä paikalliset vaihtelut, jotka ovat lyhytkestoisia. Paikallisiin vaihteluihin vaikuttavat pääasiassa tuuli ja ilmanpaine sekä talvella jääolosuhteet.