1. yle.fi
  2. Uutiset

KRP tutkii vaalien tulospalveluun kohdistettua palvelunestohyökkäystä – Vaalijohtaja: "Lyhyt ja heikko"

Tuntematon taho hyökkäsi oikeusministeriön vaalit.fi-sivulle. Sivulla raportoidaan sunnuntain vaalien virallinen tulos.

Palvelunestohyökkäys
käsi läppärin näppiksellä
AOP

Keskusrikospoliisi tutkii palvelunestohyökkäystä, joka tehtiin eduskuntavaalien virallisen ääntenlaskennan kertovaan vaalit.fi-verkkopalveluun viikonloppuna.

KRP kertoo tiedotteessa, että asiaa tutkitaan tietoliikenteen häirintänä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen poliisin kyberkeskuksesta sanoo, että esitutkinta on aivan alkuvaiheessa, joten rikosnimike saattaa tarkentua tutkinnan edetessä.

KRP kertoo, että palvelunestohyökkäyksen kohteena ollut oikeusministeriön verkkosivusto liittyy vaalituloksen raportoimiseen, ei itse äänestämiseen eikä ääntenlaskentaan. Näin ollen hyökkäyksen avulla ei voinut vaikuttaa vaalien tulokseen.

– Viranomaiset ovat varautuneet tämänkaltaisiin epäiltyihin kyberrikoksiin vaalien yhteydessä. Ylipäätään julkisiin palveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat varsin yleisiä, ja etenkin ajankohtaiset tai julkisuudessa esillä olevat palvelut ovat usein houkuttelevia kohteita, Leponen sanoo tiedotteessa.

KRP:llä ei ole tällä hetkellä mitään tietoa siitä, mistä palvelunestohyökkäys on tullut tai kuka tai ketkä ovat sen takana.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo Ylelle, että palvelunestohyökkäys tehtiin sunnuntaina varhain aamuyönä. Jääskeläisen mukaan hyökkäys oli lyhytkestoinen ja laadultaan heikko.

Hänen mukaansa hyökkäys ei ehtinyt aiheuttaa juuri mitään ongelmia.

– Varmaankin vaalit.fi-sivustolla oli hitautta, mutta tuskinpa kovin moni ihminen oli siellä muutenkaan aamuyön tunteina mitään etsimässä.

Jääskeläinen ei ala arvioimaan, mistä palvelunestohyökkäys oli peräisin. Hyökkäyksen huomasi valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori normaalin valvonnan yhteydessä.

– Tällaista häirintää on valtionhallinnon järjestelmissä aina silloin tällöin, hän huomauttaa.

Jääskeläinen kertoo, että oikeusministeriö ei aio lisätä valvontaa tapauksen takia.

– Vaalit.fi:ssä on normaali varautuminen ja päivystys koko ajan. Ei tässä ole sinänsä mitään erikoista.

Lue seuraavaksi