Tutkimus: Nenäinniemen puhdistamo poistaa 99 prosenttia jäteveden mikromuoveista

Jyväskylän yliopistossa tehty pro gradu -tutkimus osoittaa, että puhdistamolla viime vuonna käyttöön otettu kiekkosuodatinkäsittely toimii tehokkaasti.

Lyhyet
Puhdistettavaa jätevettä HSY:n Viikinmäen puhdistuslaitoksella
Puhdistettavaa jätevettä.Pekka Tynell / Yle

Jyväskylässä noin 160 000 asukkaan sekä teollisuuden jätevesiä puhdistavan Nenäinniemen puhdistamon muovinpoistokyky on nyt selvitetty.

Perinteisillä menetelmillä puhdistettu jätevesi on viime vuodesta lähtien suodatettu myös tiheän, kiekkomaisen suodattimen läpi ennen kuin vesi päästetään Päijänteeseen. Tutkimuksen mukaan kiekkosuodatinkäsittely onnistuu poistamaan 99 prosenttia kotitalouksien ja teollisuuden jätevesien mikromuoveista.

Kalle Ryymin pro gradu -tutkimuksen mukaan yleisimmät jätevedestä poistetut muovilaadut olivat polyeteeni (PE), polypropeeni (PP) ja polyeteeni tereftalaatti (PET). Ne ovat myös yleisimpiä kaupasta löytyviä muovilaatuja.

Ryymin pro gradu on ensimmäinen tutkimus kiekkosuodattimien vaikutuksesta muovinpuhdistukseen. Ryymin työtä ohjanneen tutkija, FT Pauliina Salmi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta kertoo, että tutkimus avasi uusia yhteistyökuvioita sekä paljasti jatkotutkimuksen aiheita.