Kristiina Töylin erilainen näkemys päättäjistä: katso, tunnistatko tutut poliitikot näistä hiutaleista

Tamperelainen Kristiina Töyli on leikannut paperihiutaleita ikänsä, ja nykyään niissä esiintyy usein henkilöitä ja rakennuksia.

Paperiaskartelu
Kristiina Töyli hymyilee näyttelyyn ripustettujen taulujen edessä.
Kristiina Töylin silkkipaperihiutaleet näyttävät aluksi tavallisilta lumihiutaleilta, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa niiden sisältävän mm. henkilöitä ja monumentteja. Hiutaleet ovat esillä kauppakeskus Westerissä sijaitsevassa kahvilassa Tampereella. Anne Savin / Yle

Ilme on tarkka ja otteet hentoja, kun Kristiina Töyli asettelee kartongille silkkipaperihiutaleita. Eikä mitään ihan tavallisia hiutaleita, sillä näissä hiutaleissa komeilevat suomalaiset puoluejohtajat.

– Minä olen aina rakastanut paperihiutaleiden leikkaamista. Kaikkihan me olemme sitä tehneet ainakin koulussa. Niin minäkin, mutta jossain kohtaa hurahdin siihen vähän enemmän, Töyli tunnustaa, ja kaivaa esille lisää leikkaamiaan muotokuvia puoluejohtajista.

Kristiina Töyli liimaa silkkipaperihiutaleet mustalle kartongille.
Kristiina Töyli liimasi leikkaamansa lumihiutaleet mustalle kartongille näyttelyä varten. Anne Savin / Yle
Silkkipaperista leikattuja lumihiutaleita kartongilla.
Tässä ovat kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat, ja mukaan on päässyt myös Paavo Väyrynen Seitsemän tähden liikkeen johtajana. Anne Savin / Yle

Töyli kertoo leikanneensa paperihiutaleita koko ikänsä, 2–3-vuotiaasta lähtien. Kotitalon ikkunoihin leikattiin paperihiutaleet jouluksi joka itsenäisyyspäivä äidin ja sisarusten kanssa.

– Meidän kotitalo oli vanha pohjalaispappila ja siinä kuusiruutuset ikkunat. Siinä todellakin riitti leikattavaa.

Jokainen poliitikko muuttui paljon inhimillisemmäksi, kun katselin heitä ja leikkasin näitä hiutaleita.

Kristiina Töyli

Kahden pojan äiti alkoi muutama vuosi sitten leikata paperihiutaleita lahjaksi kerhotädeille ja mummolle, ja mietti voisiko hiutaleissa olla saajaan liittyvää henkilökohtaista sisältöä.

– Muskariopen paperihiutaleessa oli tietysti nuotteja, hän naurahtaa.

Nälkä kasvoi tekijällä ja ensimmäinen monumentti, tietysti Näsinneula, syntyi kuusi vuotta sitten. Kun rakennuksesta tuli tunnistettava, Kristiina Töyli innostui entisestään harrastuksestaan.

Poliitikot esillä vaalien alla

Viime kuukausina julkisuus on täyttynyt poliitikoista, joten Töyli iski saksensa myös heihin.

– Kun vaalit alkoi lähestymään, niin ajattelin leikataan Suomen puoluejohtajat ja ottaa vähän erilaisen katsantokannan siihen politiikkaan. Eihän sen aina tarvitse olla niin ryppyotsaista, Töyli sanoo, mutta törmäsi ryppyihin välittömästi.

– Rypyt oli kuitenkin aika olennainen juttu, ja eihän meidän ilmeet erotu, ellei meillä ole ryppyjä. Ne kertovat, mikä meidän tarinamme on. Ehdottomasti ne tunnistettavimmat kasvohiutaleet syntyvät henkilöstä, jolla on tarina ryppyjen muodossa kasvoillaan.

Silkkipaperiin leikattu vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.
Silkkipaperiin leikattu vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Anne Savin / Yle

Kaikki alkoi kuitenkin siitä, kun Kristiina Töyli sai ehdotuksen leikata silkkipaperihiutaleeseen Li Andersonin. Tehtävä tuntui aluksi mahdottomalta.

– Kauniista naisesta on hyvin vaikea leikata kuvaa, jos kasvoissa ei ole ilmeen tunnistettavaksi tekeviä ryppyjä. Li Andersson on äärimmäisen kaunis, ja siksi epäilin miten hänen kohdallaan käy.

– Siitä tuli ehdottomasti yksi suosikkihiutaleistani. Se todisti vääräksi myös oletukseni, ettei kauniista naisista voi leikata hiutaletta.

Pieniä leikkauksia ja rypyt näkyviin

Kristiina Töylin työkalut ovat kovin pieniä, jotta työn jälki olisi tarkkaa.

– Käytän hyvin pikkuisia jousisaksia, joita käytetään myös perhonsidonnassa. Toinen tärkeä työkalu on kirurginveitsi. Tarpeellinen on myös pienoismallirakentajien pienoistaltta.

Kristiina Töyli leikkaa silkkipaperihiutaleita pienillä jousisaksilla.
Kristiina Töyli leikkaa silkkipaperihiutaleita pienillä jousisaksilla. Anne Savin / Yle

Silkkipaperihiutaleiden tekemiseen tarvitaan sopivien työvälineiden lisäksi myös aikaa ja kärsivällisyyttä. Yhden hiutaleen leikkaamiseen menee keskimäärin tunti, eikä ensimmäinen edes aina onnistu.

Anna-Maja Henriksson vaati kolme käsittelyä, Sari Essayahin taisin leikata kaksi kertaa, ja Li Andersson oli myös tehtävä kahdesti, jotta sain hänelle oikean pituiset hiukset. Ehdottomasti nopeimmin syntyi Sampo Terho, alle puolessa tunnissa, Töyli muistelee.

Silkkipaperiin leikattu Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho.
Silkkipaperiin leikattu sinisten puheenjohtaja Sampo Terho. Anne Savin / Yle

Mallit paperihiutaleisiin Kristiina Töyli hakee internetin kuvahaulla. Hän on huomannut, että erityisesti naisten kuvia käsitellään paljon, joten ”aidon” kuvan löytäminen on joskus haastavaa.

Toinen nettiä selatessa syntynyt havainto liittyy Antti Rinteeseen.

– Huomasin, että Antti Rinne hymyilee jokaisessa kuvassa, vaikka hänellä olisi vakavakin ilme. Siellä näkyy aina pieni hymy vasemmassa suupielessä.

Silkkipaperiin leikattu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Silkkipaperiin leikattu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Anne Savin / Yle
Silkkipaperiin leikattu Seitsemän tähden liikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen.
Silkkipaperiin leikattu tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen. Anne Savin / Yle

Aikaa poliitikkojen kanssa on siis kulunut.

– Oli ihana huomata, että jokainen poliitikko muuttui paljon inhimillisemmäksi, kun katselin heitä ja leikkasin näitä hiutaleita. Jouduin etsimään heistä juuri ne rypyt, jotka tekevät heistä tunnistettavia.

– Olen tosiaan näiden eduskuntavaalien alla keskittynyt jokaiseen poliitikkoon ihan eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin. Olen tasapuolisesti ihastunut heistä jokaiseen ihan uudella tavalla.

Silkkipaperiin leikattu Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Silkkipaperiin leikattu perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Anne Savin / Yle
Silkkipaperiin leikattu keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Silkkipaperiin leikattu keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Anne Savin / Yle
Silkkipaperiin leikattu vihreiden puoluejohtaja Pekka Haavisto.
Silkkipaperiin leikattu vihreiden puoluejohtaja Pekka Haavisto.Anne Savin / Yle

Kristiina Töylin silkkipaperihiutaleet ovat olleet esillä pari kertaa aiemminkin, mutta poliitikot valmistuivat vasta vaalien alla.

Uudet silkkipaperihiutaleet on ripustettu esille Tesoman kauppakeskus Westerin uuteen kahvilaan Tampereella. Henkilöitä ja myös useita tuttuja rakennuksia esittelevät silkkipaperihiutaleet ovat esillä kiirastorstaihin saakka.

Leikkaaminen nollaa aivoja

Niin kuin moni muukin käsityö, myös silkkipaperihiutaleiden leikkaaminen tarjoaa tekijälleen mielenrauhaa.

Kristiina Töyli tutkii leikattua silkkipaperihiutaletta.
Kristiina Töyli tutkii tarkkaan pieniä leikkauksia sisältävää silkkipaperihiutaletta.Anne Savin / Yle

– Se on rentouttavaa. Minulle se oli pitkään sitä omaa aikaa lasten mentyä nukkumaan. Välillä aivot ovat jotenkin paremmassa vaiheessa kuin toisena hetkenä. Joinakin päivinä leikkaaminen onnistuu paremmin kuin toisina.

– Moni sanoo, että tämä vaatii matemaattista lahjakkuutta, mutta siihen en osaa sanoa mitään, Kristiina Töyli kertoo. Mutta väitän, että leikkaaminen tekee aivoille jotain, ja se on hyvää.

– Ajatus harhailee siinä positiivisesti ja aivot nollaantuu muista ajatuksista.

Tosin Kristiina Töylin mielessä silkkipaperin leikkaaminen on pyörinyt siinä määrin, että taidoista ja kokemuksesta on syntynyt kirja.

– Kirjasta löytyy teknisiä vinkkejä erilaisten hiutaleiden leikkaamiseen, mutta tarkkoja ohjeita johonkin tiettyyn malliin kirjasta ei löydy. Kaikki lumihiutaleet ovat luonnossakin erilaisia, joten ohjeita on turha antaa. Jokainen on uniikki, ja siksi kaunis.

Kristiina Töylin kirjan aukea, jolla ohjeita paperihiutaleiden leikkaamiseen.
Kristiina Töylin kirjasta löytyy tekniikkaohjeita paperihiutaleiden leikkaamiseen. Anne Savin / Yle

Hän tietää, että muutkin ovat hurahtaneet silkkipaperiaskarteluun.

– Neljä vuotta sitten päätin, että minusta tulee Suomen paras hiutaleiden leikkaaja. Kun viime käsityömessuilla esittelin kirjaani, havahduin siihen, että taidan olla jopa Euroopan paras, koska kyseessähän olivat Euroopan suurimmat käsityömessut, Kristiina naurahtaa ja jatkaa leikkaamista.