1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boko Haram

Boko Haramin sieppaamista Chibokin tytöistä yli sata on yhä kateissa, mutta heidät on unohdettu – "Tyttäreni joutuu elämään metsässä terroristien kanssa"

Terroristijärjestö Boko Haram sieppasi 276 koulutyttöä viisi vuotta sitten Nigerian koillisosassa.

Yli sata terroristijärjestö Boko Haramin viisi vuotta sitten sieppaamaa tyttöä on edelleen kateissa. Tämä kuva on kuvakaappaus Boko Haramin videolta, joka tuli julkisuuteen toukokuussa 2014. Kuva: Boko Haram / afp

Viisi vuotta sitten 276 koulutytön elämä sai järkyttävän käänteen.

Nukkumassa olleet tytöt heräsivät, kun ääri-islamilaiset militantit tunkeutuivat yläkoulun asuntolaan Chibokin kaupungissa Nigerian koillisosassa 14.–15. huhtikuuta välisenä yönä.

Monet tytöistä olivat saapuneet syrjäseuduilta kaupunkiin kokeisiin. Kokeiden ja jatko-opintojen sijaan he joutuivat äärijärjestö Boko Haramin sieppaamiksi.

Chibokin tytöt olivat jonkin aikaa suuri uutinen kaikkialla maailmassa. Muun muassa Yhdysvaltain tuolloinen ensimmäinen nainen Michelle Obama kampanjoi tyttöjen vapauttamisen puolesta näkyvästi.

Tytöistä 112 on kuitenkin edelleen kateissa. He ovat varttuneet vankeuden aikana teini-ikäisistä nuoriksi naisiksi.

Heidän kohtalostaan ei tiedetä paljoakaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Nigerian Abujassa työskentelevä tutkija Anietie Ewang puhelinhaastattelussa Ylelle.

– Mitään tietoa ei ole saatu siitä, tietääkö hallitus missä tytöt ovat. Tai siitä onko neuvotteluja heidän vapauttamisekseen käynnissä. Meillä ei ole mitään tietoa 112 tytön kohtalosta, koska hallitus ei sitä anna.

Monet siepatuista on tiettävästi pakotettu Boko Haramin taistelijoiden vaimoiksi. Heistä on julkaistu muutamia videoita, joissa huiveihin ja peittäviin kaapuihin pukeutuneet tytöt ovat kertoneet mahdollisesti pakotettuina kääntyneensä islamiin ja avioituneensa. Suurin osa siepatuista tytöistä oli kristittyjä.

Kansainvälinen kampanjointi tyttöjen vapauttamiseksi on vuosien varrella laantunut.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Siepatun äiti: Heidät on unohdettu

Chibokin sieppauksen vuosipäivän alla kateissa olevien tyttöjen omaiset ovat toivoneet, että Nigeria liittolaisineen tekisi jotain tyttöjen löytämiseksi ja vapauttamiseksi.

Brittiläinen The Sunday Times haastatteli (siirryt toiseen palveluun) maaliskuussa Esther Yakubua, jonka tytär Dorcas on yksi kateissa olevista.

– Olemme kuulleet, että amerikkalaiset pystyvät satelliiteillaan näkemään miehen Bagdadin kadulla tai vuohen Afganistanin ylängöllä. Miksi he eivät löytäisi isoa joukkoa tyttöjä. Kaikki ovat unohtaneet heidät, Yakubu sanoi The Sunday Timesille.

Yakubu myös ihmetteli Nigerian hallituksen toimettomuutta tyttöjen vapauttamiseksi.

Helmikuussa jatkokaudelle valittu presidentti Muhammadu Buhari on aikaisemmin luvannut tuoda tytöt kotiin, mutta vaalikampanjan aikana hän ei juuri puhunut siepatuista. Aihe on Nigerian johdolle erittäin arkaluontoinen.

Terroristijärjestö Boko Haram vapautti 82 sieppaamaansa tyttöä vaihtokaupassa vangeista toukokuussa 2017. Vapautuksen jälkeen tytöt kuljetettiin yhteiskuvaan presidentti Muhammadu Buharin (kuvassa keskellä) kanssa. Kuva: EPA

– Tyttäreni joutuu elämään metsässä terroristien kanssa. En halua ajatella, mitä ne miehet hänelle tekevät, Esther Yakubu totesi brittilehdelle.

Yakubu on nähnyt tyttärensä kahdesti videolla. Niistä jälkimmäisellä tytöt sanoivat, etteivät tule takaisin, koska ovat kääntyneet islamiin ja menneet naimisiin. Äiti uskoo, että tytär oli pakotettu sanomaan niin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Vapautettuja tai paenneita ei enää pitkään aikaan

Pian sieppauksen jälkeen 57 tyttöä onnistui pakenemaan. Ilmeisesti ääri-islamistit sieppasivat suunniteltua enemmän tyttöjä ja vartionti petti.

Seuraavaan pakoon kului aikaa. Yksi tytöistä onnistui pakenemaan kaksi vuotta myöhemmin toukokuussa 2016.

Saman vuoden lokakuussa sieppaajat vapauttivat 21 tyttöä (siirryt toiseen palveluun) ja luovuttivat heidät Punaisen Ristin edustajille Bankin kaupungissa lähellä Kamerunin rajaa.

Vuoden 2017 toukokuussa Boko Haram vapautti 82 tyttöä vaihtokaupassa, jossa Nigeria vapautti järjestöön kuuluvia vankeja.

Vapautetut tytöt odottivat presidentti Muhammadu Buharin tapaamista Abujassa kaksi vuotta sitten toukokuussa. Kuva: EPA

Kamerunin rajan tuntumassa vapautetut tytöt kuljetettiin ensin Maiduguriin ja sieltä pääkaupunki Abujaan, jossa heidät vietiin tapaamaan presidentti Buharia.

Maailmalle levisivät kuvat pr-tempauksesta: värikkäisiin vaatteisiin puetuista tytöistä Buharin ympärillä. Mutta niistä tytöistä, jotka ovat yhä kateissa ei ole sen jälkeen kuultu juuri mitään.

Human Rights Watchin tutkija Anitie Ewang arvostelee Nigerian hallitusta siitä, ettei se ole tiedottanut tyttöjen vanhemmille siitä mitä tyttöjen pelastamiseksi tehdään. Ewang kertoo olleensa äskettäin yhteydessä kadonneita vanhempia edustavan järjestön puheenjohtajaan.

– Hän oli erittäin turhautunut. Vanhemmat eivät ole saaneet uusia tietoja sen jälkeen, kun 82 tyttöä vapautettiin kaksi vuotta sitten.

Varapresidentti ja ministeri eivät vastanneet

Keskusteluyhteyttä vanhempien ja hallituksen edustajien välillä ei siis ole. Vastauksia on yritetty saada tuloksetta muun muassa Nigerian varapresidentiltä ja naisten asioista vastaavalta ministeriltä.

Myöskään neuvontaa tai psykologista tukea ei ole Ewangin mukaan vanhemmille annettu.

– Tilanne on heidän kannaltaan kauhea.

Viranomaiset ovat kieltäneet vapautettuja tyttöjä kertomasta siitä, millaisia julmuuksia he joutuivat kokemaan ollessaan Boko Haramin vankeina. Huhuja on ollut pakkoavioliitoista ja pakkokäännytyksistä islamiin.

Jotkut tytöt ovat kertoneet vanhemmilleen pahoinpitelyistä ja raiskauksista.

Monet vapautetuista opiskelevat samassa yliopistossa (siirryt toiseen palveluun), mutta heidän elämänsä on muun muassa turvallisuusjärjestelyjen takia monella tavalla rajoitettua.

Tyttöjen vapauttamista vaativia mielenosoituksia järjestetään edelleen säännöllisesti Nigeriassa. Viisi vuotta sitten mielenosoituksia oli eri puolilla maailmaa. Tämä kuva on Nairobista toukokuulta 2014. Kuva: Dai Kurokaw / EPA

Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) on aikaisemmin arvostellut hallitusta siitä, ettei se ole suojellut tyttöjä riittävästi. Vapautettujen nimiä on esimerkiksi julkaistu.

Myös Bring Back Our Girls -kampanja (siirryt toiseen palveluun) on arvostellut Nigerian hallitusta siitä, ettei se ole saanut tietoja hallitukselta.

Kampanja on luvannut, ettei tyttöjen anneta unohtua. Abujassa ja muualla on edelleen lähes päivittäisiä protesteja tyttöjen vapauttamisen puolesta, mutta ajan kuluessa osallistujien määrä on vähentynyt.

Siepattuja on paljon Chibokin tyttöjä enemmän

Boko Haram on terrorisoinut Nigerian koillisosaa vuodesta 2009 lähtien. Jo ennen Chibokin iskua terroristit olivat siepanneet alueella tyttöjä ja naisia.

Viime vuoden helmikuussa siepattiin 110 tyttöä Dapchin kaupungissa lähes samalla tavalla kuin Chibokissa.

Tuolloin hallitus onnistui neuvottelemaan vapaaksi kaikki tytöt yhtä lukuunottamatta muutaman päivän kuluttua. Vangiksi jäänyt tyttö kieltäytyi tunnustamasta islamin uskoa (siirryt toiseen palveluun).

YK:n lastenjärjestö UNICEF arvioi vuosi sitten, että Boko Haram oli siepannut yhteensä yli tuhat lasta viiden vuoden aikana. Luvussa olivat mukana Chibokin tytöt.

Boko Haram kylvää edelleen kauhua

Kymmenen vuotta jatkuneiden väkivaltaisuuksien aikana on surmattu Nigeriassa yli 27 000 ihmistä ja 1,8 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Konflikti on vuosien aikana levinnyt Nigeriasta Nigeriin, Kameruniin ja Tšadiin.

Presidentti Muhammadu Buhari on sanonut monta kertaa, että Boko Haram on kukistettu, mutta todellisuudessa järjestö kylvää yhä kauhua.

– Boko Haram on jatkuva uhka Koillis-Nigerissa. Se sieppaa edelleen ihmisiä ja tekee itsemurhaiskuja, iskuja siviilejä ja sotilaskohteita vastaan, sanoo Anietie Ewang Human Right Watchista.

Tällä viikolla uutistoimistot kertoivat, että 2 000 ihmistä oli joutunut pakenemaan Jakanan kaupungista.

Nigerian, Kamerunin ja Tšadin joukot ovat viime viikkoina hyökänneet Boko Haramia vastaan.

Boko Haramilla on arvioitu olevan Nigeriassa noin 7 000 taistelijaa ja tuhansia naapurimaissa.

Kolme vuotta sitten terrorijärjestö jakautui, kun siitä irtautui Länsi-Afrikan provinssin islamilainen valtio ISWAP.

Äärijärjestö Isisiin kuuluva ISWAP on hyökännyt kymmeniä kertoja Nigerian armeijan tukikohtiin, ja varastanut niistä merkittävän määrän aseita.

Lisää aiheesta:

Terroristijärjestö Isis tappaa edelleen päivittäin Nigeriassa – Afrikan Isisin nopea nousu näyttää järjestön uuden suunnan

Amnesty: Boko Haram tappoi 60 ihmistä kaupungissa, josta Nigerian armeija lähti ja jätti siviilit suojattomiksi

Aiheesta muualla:

The Sunday Times: How it feels to... have your daughter kidnapped by Boko Haram (siirryt toiseen palveluun)