1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

HS: Sote-raportti antaa hallitukselle kovaa kritiikkiä poliittisesta ohjauksesta – oppositio repii riemua

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin julkaisua lykättiin vaalien yli.

Pääministeri Juha Sipilä hallituksen eroamista koskevassa tiedotustilaisuudessa 8. maaliskuuta. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin mukaan sote- ja maakuntauudistus kaatui poikkeuksellisen vahvaan poliittiseen ohjaukseen, epärealistiseen aikatauluun sekä poukkoileviin tavoitteisiin, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) näkemänsä loppuraportin luonnoksen pohjalta.

Lehden mukaan hallituksen kannalta kriittisen raportin julkaisua lykättiin eduskuntavaalien yli. Sote-uudistuksen projektijohtajan Päivi Nergin mukaan julkaisua siirrettiin, koska uudistuksen alasajon takia raporttia ei ole ehditty käydä läpi.

Selvitykseen on haastateltu muun muassa lainvalmistelusta vastanneita avainhenkilöitä. Selvityksen laatijoina on joukko konsultteja sekä lainsäädäntötutkimuksen emeritusprofessori Jyrki Tala.

Asiantuntijat kokivat uudistuksen merkittävimmäksi haasteeksi sen, että "poliittisen ohjauksen asettamat reunaehdot ovat olleet lähes mahdottomia".

Avainhenkilöiden suuri huoli on liittynyt tiukkoihin ja jatkuvasti muuttuneisiin aikatauluihin. Vaikeuksien taustalla nähtiin etenkin kokoomuksen ja keskustan 2015 tekemä sopimus maakunnista ja valinnanvapaudesta.

Sote-raportti herätti oppositiopoliitikot Twitterissä

Useat eri oppisitiopuolueisiin kuuluvat poliitikot ottivat kantaa sote-raporttiin sivaltaen hallitusta.

– Ei näin hallitus. Asiantuntijoiden kommentit jätetty huomiotta poliitisen lehmänkaupan vuoksi, tviittasi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero.

– Tämä on karua luettavaa. Sipilän hallituksen sote-politikointia arvioiva raportti yritettiin salata vaalien yli. Hyvinvointivaltion tulevaisuus ei paljoa painanut, kun kokoomus ja keskusta runnoivat vastuuttomia lehmänkauppojaan eteenpäin, kirjoitti puolestaan vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

– On hyvä, että äänestäjät saavat tietää, miten keskusta, kokoomus, persut ja siniset ajoivat tärkeän sote-uudistuksen karille. Vakavaa tunarointia tulevaisuuden kustannuksella, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoi.

– Nyt tarvitaan uutta poliittista kulttuuria, jossa kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirretään historiaan. On tavoiteltava asiantuntijatietoon pohjaavaa ja laajaa enemmistöä luovaa tasa-arvoista hyvinvointipolitiikkaa, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoi.