Netanjahu jatkanee Israelin johdossa – vastustaja tunnusti tappion

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvelee, että Likud-puolueen voitto parantaa rauhan mahdollisuuksia Lähi-idässä.

Israel
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen vaimonsa Sarah.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu iloitsi vaalituloksesta voitonpuheessaan Tel Avivissa. Taustalla hänen vaimonsa Sarah.Jim Hollander / EPA-EFE

Israelin hallitseva, oikeistolainen Likud-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit.

Keskustalainen Sininen ja valkoinen -vaaliliitto tunnustaa tappionsa.

Vaalitulos oli äärimmäisen täpärä, sillä sekä Likud että Sininen ja valkoinen saivat yhtä paljon paikkoja, 35, Israelin parlamenttiin, Knessetiin.

Likud saa enemmistön parlamenttiin oikeistolaisten tukipuolueidensa ansiosta.

– Emme voittaneet tällä kertaa. Teemme oppositiosta käsin Likudin elämästä helvettiä, uhosi tappiolle jääneen vaaliliiton varapuheenjohtaja Yair Lapid televisioidussa lausunnossaan.

Likudin voiton myötä näyttää siltä, että puoluetta edustava Benjamin Netanjahu jatkaa pääministerinä ja hänestä on tulossa maan pitkäaikaisin pääministeri.

PLO: Palestiinalaisten vastainen parlamentti

Palestiinalaisten vapautusjärjestö PLO arvostelee Israelin vaalitulosta, joka sen mukaan merkitsee oikeistolaista, muukalaisvihamielistä ja palestiinalaisten vastaista parlamenttia, kertoo israelilaislehti Haaretz. (siirryt toiseen palveluun)

PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi sanoo lausunnossaan, että israelilaisten enemmistö äänesti ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneet jatkamaan palestiinalaisalueiden sortoa ja miehitystä sekä lisäämään hyökkäyksiä palestiinalaisten kansallisia ja ihmisoikeuksia vastaan.

– Israel päätti vakiinnuttaa apartheidin ja laajentaa sitä, Ahrawi sanoo.

Netanjahun vaalilupaus huolettaa

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin avustajan Ahmed Majdalanin mukaan vaalitulos herättää pelkoja siitä, että Israel liittäisi itseensä osia miehittämästään Länsirannasta.

Netanjahu lupasi vaalikampanjan aikana, että Länsirannan juutalaissiirtokunnat liitetään entistä tiukemmin Israeliin, jos hän voittaa tiistaiset parlamenttivaalit.

Fatah-puoluetta edustavan Abbasin avustaja sanoo, että palestiinalaiset aikovat pyytää kansainvälisen yhteisön apua estääkseen aikeen.

Gazan palestiinalaisaluetta hallitsevan Hamas-puolueen johtoon kuuluva Khalil al-Hayya sen sijaan pitää Israelin vaalien tulosta merkityksettömänä. Hänen mukaansa Israelin puolueiden välillä ei ole eroja, ja Hamas jatkaa kamppailua miehityksen päättämiseksi.

Trump kiittää tulosta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sen sijaan kiittänyt Israelin vaalitulosta. Hänen mielestään Netanjahun voitto on hyvä merkki rauhan kannalta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puolestaan vaatii Israelia lopettamaan voimakkaan retoriikan ja populismin sekä aggressiivisen asenteen nyt, kun vaalit on käyty.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Skandaali ei kaada populistia – neljä vakavaa opetusta Israelin vaaleista

Netanjahun Likud-puolue liittolaisineen voittamassa Israelin vaalit

Lue myös:

Israelin ystävät ja kriitikot tukkanuottasilla – Onko Israelin siirtokuntapolitiikan rinnastus apartheidiin liikaa?

Lähteet: Reuters