Mursut kiipeävät ilmastonmuutoksen takia kalliolle ja syöksyvät kuolemaan – pakenevatko ne jääkarhuja vai onko syynä heikko näkö?

Mursujen kokoontumisjäätikkö Koillis-Venäjällä on pienentynyt vuosi vuodelta, joten nyt ne joutuvat lepäämään kivisellä rannalla.

luonto
Kuvakaappaus Netflixin dokumentista Our Planet.
Kuvakaappaus Netflixin dokumentista Our Planet.Netflix

Suuri joukko mursuja saapuu joka vuosi tietylle rannalle Venäjällä lepäämään. Nyt näiden mursujen käyttäytyminen on herättänyt kansainvälistä huomiota (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin ne kokoontuivat jääkentille. Ilmastonmuutoksen takia merialueen jäätiköt ovat kuitenkin kutistuneet ja mursut ovat entistä ahtaammalla tuossa rannan kokoontumispaikassaan.

Jotkut mursuista etsivät väljempää tilaa ja alkavat sen takia kiivetä 80 metrin korkeudessa olevalle vuorenrinteen tasanteelle.

Ongelmana on vain se, että mursut eivät osaa laskeutua turvallisesti alas ja sen takia kielekkeellä olo päättyy monesti putoamiseen ja varmaan kuolemaan.

Netflixin Our Planet -luontodokumentissa näytetään pysäyttävä jakso mursuista. Katso video tästä linkistä: Netflixin Our Planet -luontodokumentti (siirryt toiseen palveluun)

Vajaan kilometrin matkalta dokumentin kuvausryhmä löysi arviolta 200–300 kuollutta mursua.

Video herättänyt myös kritiikkiä

Kuuluisan luontodokumentaristi David Attenboroughin Netflixille tekemän Our Planet -sarjan Frozen Worlds -jaksossa mursujen käytöksen syyksi kerrotaan jäätiköiden katoaminen ja mursujen heikko näkö maalla.

Attenboroughin kertoman mukaan jopa 100 000 mursua kerääntyisi samoille rannoille, koska niiden luontaiset oleskelujäätiköt ovat siirtyneet pohjoisemmaksi.

Mursujen tuhovideota on myös arvosteltu muun muassa luontopornoksi ja ilmastoahdistuksen lietsonnaksi. Daily Mailin artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) tutkijat arvioivat mursujen käytöksen syyksi uhkaavat jääkarhut.

Mursujen siirryttyä yhä enemmän oleskelemaan maalle, ne häiriintyvät Daily Mailin haastattelemien tutkijoiden mukaan paitsi jääkarhuista myös uteliaista ihmisistä ja lentokoneiden melusta.