Tiedätkö, miten vanhempasi äänestävät? Isän puoluevalinta ja kokoomuslaisuus periytyvät lapselle

Tutkimuksen mukaan äänestäjä, joka ei tiedä vanhempiensa puoluevalintaa, äänestää todennäköisimmin perussuomalaisia tai ei ollenkaan.

eduskuntavaalit
Vaalikampanjointia Tampereen Keskustorilla
Eduskuntavaalien kampanjointi jatkuu vilkkaana Tampereen Keskustorilla.Anna Sirén / Yle

Kahvipannut porisevat kuumina vaalimökeissä Tampereen Keskustorilla. 16-vuotias Salim Ouazizi harppoo kampanjaväen ohi. Hän pääsee äänestämään vasta vuoden 2021 kuntavaaleissa.

Ouazizin kotona ei ole juuri keskusteltu politiikasta tai puolueista.

– Äiti on sanonut, että pitää vaalisalaisuutena sen, ketä on äänestänyt.

Tiedossa on, että perhe vaikuttaa äänestämiseen. Aktiivisesti äänestävillä vanhemmilla on yleensä aktiivisesti äänestävät lapset. Mutta mitä puoluetta lapset sitten äänestävät?

Äänestyskäyttäytymisen periytymistä on selvitetty viime eduskuntavaalien alla tehdyssä eduskuntavaalit 2015 -tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun).

Periytyminen on vahvempaa puoluekentän oikealla laidalla, kertoo politiikan tutkija Aino Tiihonen Tampereen yliopistosta.

– Isän puoluevalinta periytyy merkittävämmin kuin äidin puoluevalinta. Lisäksi kokoomus puoluevalintana periytyi vahvimmin muihin puolueisiin verrattuna.

Politiikan tutkija Aino Tiihonen
Politiikan tutkija Aino Tiihonen tutki äänestyskäyttäytymisen periytymistä viime eduskuntavaaleissa.Matias Väänänen / Yle

Kokoomuslaisuuden lisäksi myös keskustalaisuus siirtyi vahvasti sukupolvelta seuraavalle. Tiihosen mukaan syitä olisi kiinnostavaa tutkia lisää.

– Siinä voi olla kyse yrittäjyyden ja keskiluokkaisuuden vahvasta periytyvyydestä. Myös perinteisten arvojen periytyminen voi olla loogista.

Työväenluokan keskuudessa puoluevalinta ei periytynyt niin vahvasti kuin tutkijan mukaan olisi voinut olettaa. Työntekijäperheessä kasvaneet äänestäjät mielsivät kuuluvansa työväenluokkaan, mutta eivät silti välttämättä äänestäneet vasemmistoa.

Syynä on se, että työväenluokkaisuus on saanut 2010-luvulla enemmän uusia poliittisia ilmentymiä kuin keskiluokkaisuus. Tutkimuksen mukaan vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset oli lähes yhtä suosittu puolue työläisperheissä kasvaneiden joukossa kuin SDP.

Nuoret eivät tiedä, mitä puoluetta omat vanhemmat äänestävät

Simeon Puukari odottaa bussia pienen poikansa kanssa Tampereen Keskustorilla. Taustalla tunnettu kansanedustaja tarjoilee kahvia ja juttelee äänestäjien kanssa.

Puukarin lapsuudenkodissa puhuttiin politiikasta, mutta ei siitä, mitä puoluetta tai ehdokasta kukin äänesti.

– Sain itse päättää puolestani. Kotoa ei yritetty vaikuttaa äänestämiseeni. Samaa haluan myös pojalleni.

On varsin yleistä, että äänestäjä ei tiedä vanhempiensa puoluevalintaa. Vuoden 2015 eduskuntavaalitutkimusta varten haastateltiin lähes 1 600 suomalaista. Heistä noin puolet tiesi vanhempiensa puoluevalinnan.

Mitä nuorempi ihminen, sitä epätodennäköisemmin hän tiesi, mitä puoluetta vanhemmat äänestivät.

– Jos ei tiedä vanhempiensa puoluekantaa, todennäköisimmin äänestää perussuomalaisia tai ei äänestä ollenkaan, Aino Tiihonen sanoo.

Suuret ikäluokat taas olivat nuoriin äänestäjiin verrattuna hyvin tietoisia siitä, mitä puoluetta lapsuudenkodissa kannatettiin.

Perussuomalaisten ja SDP:n vaalikampanjointia Tampereen Keskustorilla
Tutkimuksen mukaan äänestäjä, joka ei tiedä vanhempiensa puoluevalintaa, äänestää todennäköisimmin perussuomalaisia tai ei ollenkaan.Antti Eintola / Yle

Lue lisää:

Vastaavalta päätoimittajalta: Vaalikamppailu väliaikalähdöllä

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset kiilasi kakkoseksi, SDP:n etumatka kutistunut

Vaalikone paljastaa: Ehdokkaat ovat usein eri mieltä kuin puolueet ja johtajat – Sipilä puolueensa vasemmassa siivessä, Rinne oikealla