1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olkiluodon ydinvoimalaitos

Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy edelleen – TVO: "Luonnollisesti pettymys"

Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on myöhästynyt lukuisia kertoja. Alun perin se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2009.

Olkiluodon ydinvoimalaitos
Olkiluodon rakenteilla oleva ydinvoimala.
TVO

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöönotto viivästyy edelleen.

Teollisuuden Voima kertoo, että laitosyksiköllä alkuvuonna tehdyn laajan huoltoseisokin työt eivät ole edenneet laitostoimittajan marraskuussa 2018 ilmoittaman aikataulun mukaisesti.

TVO:n saaman tiedon mukaan polttoainetta ei asenneta reaktoriin ainakaan ennen elokuun loppua.

TVO kertoo, että laitostoimittajan marraskuussa toimittaman aikataulun mukaan polttoaineen asennuksen oli suunniteltu alkavan kesäkuussa ja laitosyksikkö oli määrä liittää valtakunnan verkkoon lokakuussa. Säännöllinen sähköntuotanto oli suunniteltu aloitettavaksi tammikuussa 2020.

– Laitostoimittajan ilmoittama aikataulupäivitys tässä vaiheessa projektia on luonnollisesti pettymys, mutta keskeistä on, että käyttöönottotestit tehdään huolellisesti. Meille valmistuu moderni ja turvallinen laitos, jonka käyttöönoton viimeiset vaiheet tehdään yhteistyössä laitostoimittajan kanssa, projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo tiedotteessa.

Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on myöhästynyt lukuisia kertoja. Alun perin se piti ottaa käyttöön jo vuonna 2009. Reaktorin rakentaminen alkoi Eurajoella vuonna 2005.

Reaktori on ranskalais-saksalainen EPR-tyypin reaktori. Se kuuluu 1 600 megawatin nimellistehollaan maailman suurimpiin ydinreaktoreihin.

Laitos vähentää tarvetta tuoda Suomeen sähköä naapurimaista. Lisäksi laitoksen odotetaan laskevan sähkön hintaa Suomessa.

Valtioneuvosto myönsi maaliskuussa reaktorille käyttöluvan määräaikaisena, vuoden 2038 loppuun asti.

Lue myös:

Valtioneuvosto myönsi Olkiluoto 3:lle käyttöluvan – uusi reaktori alkaa tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon ensi vuoden alussa

Lue seuraavaksi