1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Christchurch

Uusi-Seelanti kielsi puoliautomaattiaseet vastauksena Christchurchin tragediaan

Parlamentti äänesti kiellon puolesta lähes yksimielisesti: vastaan äänesti yksi kansanedustaja.

Christchurch
Pääministeri Jacinda Ardern.
Pääministeri Jacinda Ardern saapumassa moskeijaiskuissa kuolleiden muistotilaisuuteen Christchurchissa maaliskuun lopussa.Martin Hunter / EPA-EFE

Uuden-Seelannin parlamentti on hyväksynyt lakimuutoksen, joka kieltää kansalaisilta valtaosan tehokkaimmista puoliautomaattiaseista.

Parlamentti hyväksyi aselain muutoksen äänin 119–1. Laki astuu voimaan, kun kenraalikuvernööri on hyväksynyt sen.

Ainoana lakia vastaan äänesti oikeistopuolue ACT:n ainoa kansanedustaja David Seymour.

– Olen hyvin harvoin nähnyt parlamenttia näin yksimielisenä, enkä voi kuvitella tilannetta, jolloin se olisi välttämättömämpää, sanoi pääministeri Jacinda Ardern.

Ardern ilmoitti aikeista kieltää tehokkaat puoliautomaattiaseet vajaa viikko sen jälkeen, kun asemies oli maaliskuun puolivälissä tappanut yhteensä noin 50 ihmistä kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Miehellä oli puoliautomaattiaseita.

Kielto koskee ns. sotilastyylisiä puoliautomaattiaseita. Kiellon ulkopuolelle jää vähemmän tehokkaita aseita, joita metsästäjät ja viljelijät yleisesti käyttävät.

Ihmisillä on syyskuun loppuun asti aikaa luovuttaa poliisille omistamansa kielletyt puoliautomaattiaseet. Yli 300 asetta on jo luovutettu.

Naapurimaa Australia kielsi tehokkaimmat puoliautomaattiaseet vuonna 1996, kun 35 ihmistä oli kuollut Port Arthurin joukkomurhassa (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Uusi-Seelanti kieltää puoliautomaattiaseet – laki tulossa voimaan jo huhtikuun alussa

Poliisi: Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäiltyä syytetään 50 murhasta ja 39 murhan yrityksestä

Täsmennetty 10.4.2019 klo 15.15: Uusi-seelanti kieltää tehokkaimmat puoliautomaattiaseet, mutta ei kaikkia itselataavia aseita.

Lue seuraavaksi